Familj i pool

Sista-minuten-resor med barn | Så får ni den bästa semestern

Thiamka Margrethe Pedersen
Från era första semestertankar – till att ni faktiskt vandrar ned mot strandkanten på semestern behöver det med en sista minuten-resa bara gå några få dagar. För att hjälpa er att komma igång med ert sökande efter sista minuten-resor med barn ger vi er en snabb översikt med några smarta tips och råd.

En kvinde og et barn krammer hinanden tæt og smiler på en sandstrand.
 
När årets sommarsemester slutligen planerats har det vanligtvis funnits många överväganden och val att göra i förväg. Många barnfamiljer bokar semestern i god tid för att vara säkra på att få ett härligt hotell där både vuxna och barn kan ha en underbar semester.

Men vad händer om semestern av olika skäl inte bokats i god tid? – Kan en sista minuten-resa vara ett bra alternativ? Nej, kommer många barnfamiljer att säga. Men det är faktiskt fullt möjligt att få en fantastisk familjesemester med en sista minuten-resa. Få en snabb överblick över de billigaste sista minuten-resorna på marknaden just nu.

Först lite om restresor

Vad är en restresa?

Restresor är resor som resebyråerna inte kan sälja. Ofta sjunker priserna när man närmar sig avresedatum. Urvalet är därför mindre – men priset är billigare.

Fötter av flera människor som doppas i klart vatten.
 
Vad är fördelen med restresor?

Den stora fördelen med att åka på en restresa är att det ofta finns mycket pengar att spara. Har ni tålamod och vågar vänta med att boka kan ni ha turen med er och få mycket för pengarna. Det kan ge lite extra för semesterkassan och under vissa perioder kan ni åka på solsemester till priser från cirka 1500 kronor per person.

Vad är nackdelarna med en restresa?

Urvalet av restresor är ofta begränsat. Därutöver kan ni ha otur och bara ha mindre bra hotell eller lägenheter att välja mellan vid bokningstillfället. Och reser ni som en familj och ska bo många på samma hotell kan urvalet bli ännu mer begränsat.

Läs vidare och bli inspirerad här på bloggen under kategorin med restresor.

Så hittar ni den bästa semestern

Men vad gör ni då om ni befinner er mitt i juni och vill boka en chartersemester för hela familjen i Sydeuropa?

Två barn i sommarkläder och solhattar står på stranden och äter glass i strutar med havet i bakgrunden.
 
Använd en resesökmotor

Ett bra ställe att börja på för att hitta er restresa är att använda en resesökmotor. Resesökmotorer jämför priser och resor från många olika resebyråer så ni kan enkelt kan hitta den bästa, billigaste och snabbaste resan för er familj.

Ni bör vara medvetna om att priset som visas på resesökmotorer som Travelmarket.se, anges som pris per person. Använd därför resesökmotorn som en guide för er semester.

Ni får gärna vara lite kräsna ändå

Även om utbudet är begränsat kan det ändå vara fördelaktigt att börja med att ställa några krav på er resa. Det kan vara så att ni vill åka till Grekland eller önskar en resa med All Inclusive.

Sök efter restresor nära dig

När det finns barn med på resan kan det vara fördelaktigt att välja en avreseflygplats som ligger nära ditt hem. De flesta restresorna i Sverige sker från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn.

Ska er sista-minuten-resa med barn vara med All Inclusive?

Måltider är för de flesta en viktig del av semestern – särskilt när man reser med barn. Sista-minuten-resor med All Inclusive är populära och kan vara ett mycket bra val för barnfamiljer. Det är praktiskt med mat och dryck tillgängligt – och inom räckhåll större delen av dygnet. I restaurangen eller den lilla snacksbuffén finns det vanligtvis något för alla smaker och behov.

Två barn i solglasögon dricker från kokosnötter vid ett bord nära vattnet med hyddor i bakgrunden.
 
Inga bekymmer

Barnen är ofta glada över att kunna hämta snacks, glass och drycker själva – och ni behöver inte oroa er för kontanter eller kort eller att budgeten springer iväg. På många All Inclusive-resor ingår alla måltider och drycker i priset för resan och på så sätt får ni bättre koll över ekonomin och sparar pengar.

För några år sedan var det svårt att hitta sista-minuten-resor med All Inclusive, men det har lyckligtvis blivit mycket enklare.

Om ni inte hittar det ni vill ha, leta då efter andra resor och se om det finns en resa som passar er. Ring till resebyrån som ni vill boka från om ni är osäkra på något.

Var försiktig med ospecificerade resor

De allra billigaste sista-minuten-resorna är ofta de så kallade ospecificerade resorna. Med en ospecificerad resa menas att ni inte på förhand vet vilket hotell ni kommer att bo på. Reglerna skiljer sig lite från resebyrå till resebyrå, men i princip kan familjer riskera att hamna på olika hotell.

En person med solglasögon och en stråhatt äter en bit vattenmelon vid kusten under solnedgången.
 
Och om ni är en familj som föredrar lugn på kvällarna kan ni hamna på en plats där ungdomar festar och låter varje natt.

Välj kriterier i er sökning

När ni letar efter sista-minuten-resor med barn kan det därför vara en mycket bra idé att välja en specificerad sista-minuten-semester istället för en ospecificerad. Då vet ni vad ni kan förvänta er av standard, läge och faciliteter som pool som de flesta barn förknippar med att semestra och ser mest fram emot. Därför kan ni med fördel välja hotell med pool och / eller barnpool som kriterium i er sökning i sökmotorn för sista-minuten-resor.

Därutöver kan du med specificerade sista-minuten-resor visa familjen vad de kan se fram emot redan på förhand. Detta kan ge trygghet åt barnen. Så genom att välja specificerat boende får ni inga negativa överraskningar och ni behöver inte packa eller förbereda er på en massa okända förhållanden.

Ta med hela familjen – men skynda er

Ett bra sätt att se till att hela familjen blir nöjd med semestern är att inkludera alla i planeringen av resan. Speciellt lite äldre barn uppskattar att kunna vara med och bestämma.

Kom däremot ihåg att priserna på sista-minuten-resor kan ändras snabbt så ni måste vara redo att ta ett kvickt beslut. Hitta era sista-minuten-resor med barn i vår sökmotor för sista-minuten-resor.

Njut av semestern när ni väl har åkt iväg

När ni väl har åkt iväg på er semester ner till solen och värmen ska ni se till att njuta av den. Det gäller att vara närvarande och bara koncentrera er på att koppla av och vara tillsammans som familj.

Fyra personer ler och njuter i en pool, omgivna av blått vatten.
 
Det kan vara en fördel att på förhand undersökt spännande sevärdheter på resmålet. På många resmål för sista-minuten-resor finns det stora och spännande vattenland för barn, men även vuxensevärdheter som museer och fornlämningar kan bli spännande för dem. Om det finns guider på ert hotell ska ni inte tveka att vända er till dem. De är lokalkännare och kan ge smarta råd och tips och hjälper också gärna er om ni behöver det på er sista-minuten-resa.

Få den bästa semestern för både barn och vuxna

Om ni har en balkong, altan eller terrass så använd den så mycket ni kan. Det är underbart att sitta ute på kvällen när barnen sover. Och efter en härlig dag kan det vara skönt att koppla av och samtidigt få lite vuxentid också.

Om vädret visar sig vara mer svenskt än sydeuropeiskt kan ni se till att ha med er några spel, målar- och aktivitetsböcker som ni kan göra tillsammans som familj. Dessa saker kan också vara en bra idé att ta med när ni ska äta middag. Barnen brukar ju som bekant ofta bli färdiga snabbare än vuxna. På så sätt ökar chanserna för att få en bra och oförglömlig sista-minuten-resa med barn.

Läs också: Chartersemester med barn? Se vår inspirationsguide!.

Foton:
Familj i pool © istock / monkeybusinessimages
En kvinde og et barn krammer hinanden tæt og smiler på en sandstrand. © istock / geber86
Fötter av flera människor som doppas i klart vatten. © istock / janeuk86
Två barn i sommarkläder och solhattar står på stranden och äter glass i strutar med havet i bakgrunden. © istock / travnikovstudio
Två barn i solglasögon dricker från kokosnötter vid ett bord nära vattnet med hyddor i bakgrunden. © istock / nadezhda1906
En person med solglasögon och en stråhatt äter en bit vattenmelon vid kusten under solnedgången. © istock / serts
Fyra personer ler och njuter i en pool, omgivna av blått vatten. © istock / bowdenimagesLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.