En kuststad med en blandning av moderna och traditionella byggnader vid ett klippigt landskap och blått hav.

Ofördärvade städer i Grekland – Se dessa 5 stadsjuveler nära vattnet

Torben Linnemann Nielsen
De flesta som besöker Grekland väljer någon av de grekiska öarna eller Aten. Men Grekland har en av de äldsta civilisationerna i världen och är otroligt rikt på historia, kultur och natursköna landskap och inte minst ett ytterst välsmakande kök. Här får du 5 förslag på alternativa och verkligen charmiga, historiska städer på det grekiska fastlandet.

De fem städer som jag noggrant valt ut erbjuder allt från hemliga stränder till välbevarade historiska sevärdheter som ännu inte är överfulla av turister.

Här får du verkligen autentiska känslor av det grekiska livet och kulturen. Platserna är perfekta för dig som vill fördjupa dig i några av Greklands gömda skatter. Från Kavala kan du exempelvis besöka Filippi, en arkeologisk plats som är nästan lika gammal som Akropolis i Aten.

Kavala – Livlig hamnstad, nära grekisk ö och känd som Nordens blå pärla

En kuststad med färgglada byggnader och en lång akvedukt.

I norra Grekland hittar du den livliga och charmiga hamnstaden Kavala som är huvudstad i regionen Kavala och känd som ”Nordens blå pärla”. Detta beror på att Kavala ligger vid den vackra Kavala-bukten och är en port till Greklands antika platser och moderna kultur.

När du besöker staden kommer du snabbt att bli charmad av dess historiska och kulturella skatter och natursköna vyer. Staden har ett livligt centrum med många bra restauranger och taverner. Och om du gillar shopping har Kavala ett shoppingcenter och många små specialbutiker.

Kavala passar bra för:

Dig som är intresserad av kultur och historia och kanske också är naturälskare. Och du som drömmer om en kombinerad kultur- och badsemester.

Se sex utvalda sevärdheter i Kavala:

 • Kavalas berömda akvedukt, även kallad Kamares, är en imponerande arkitektonisk bedrift från 1500-talet som tidigare försåg staden med vatten. Akvedukten vittnar om stadens stora historiska betydelse.
 • Kyrkan Panagia Halkeon tilltalar med sin imponerande arkitektur och inre fresker.
 • Slottet Rapsani bjuder på en vacker panoramautsikt över staden och havet.
 • Imaret: Ett teologiskt kollegium för imamer, byggt av Muhammad Ali Pasha 1817, övergivet och senare restaurerat.
 • Slottet Kavala: En gammal fästning som erbjuder enastående utsikt över staden och havet.
 • Philippi: Ett UNESCO-världsarv som grundades av Alexander den Stores far på 300-talet f.Kr. och är därmed nästan lika gammalt som Akropolis i Aten. Här finns bland annat mycket välbevarade fynd från stadens romerska period som Forum Romanum och en bysantinsk basilika. Philippi var enligt uppgift den första platsen i Europa där en kristen församling bildades och du kan fortfarande se grunderna till en åttkantig kyrka – den första kyrkan i Europa.

Ruiner av en gammal stad med kolonner och stenar utspridda över området.

Så du kan alltså förstå att Kavala inte bara är en genomfartsstad, det är en historisk destination som verkligen förtjänar att utforskas. Samtidigt ligger Kavala nära den autentiska grekiska ön Thassos, som har en mysig hamn och strandpromenad, vackra stränder och en välbevarad gammal amfiteater. Om du är ute efter både en kulturresa och strand- och badsemester är Kavala ett bra val.

En pittoresk havsby med båtar, en strand fylld med parasoller och omgiven av gröna berg.

Var ligger Kavala?

Kavala ligger bara cirka 1 timme och 45 minuters bilresa från Thessaloniki. Dit du kan flyga (beroende av säsong). Du kan alltså också välja att bo i Thessaloniki och ta en dagsutflykt till Kavala.

Hitta bussbiljett till Kavala

Ioannina – Upplev forna tiders storhet (kombinera med aktiv semester / badsemester vid kusten)

En stilla sjö omgiven av berg med en upplyst byggnad och träd vid strandkanten.

Ioannina är huvudstad i regionen Epirus som breder ut sig runt den vackra sjön Pamvotida i nordvästra Grekland. Har du någonsin hört talas om Ioannina? Det har de flesta utanför Grekland inte gjort, men den stämningsfulla staden är rik på kultur- och naturupplevelser och verkligen värd ett besök.

Det har funnits bosättningar i området i mer än 24 000 år. Men enligt grekiska standarder är själva staden ung – den är nämligen ”bara” cirka 1500 år gammal 😊

I forna tider var Ioannina en mycket välmående stad. Det berodde på att den var en viktig knutpunkt på handelsrutten mellan Grekland och Albanien. Staden ligger nämligen bara 70 km från den albanska gränsen. Och du får snabbt en känsla av forna tiders storhet när du går runt på de gamla gatorna.

Boka en vandringstur med traditionell mat och kultur i Ioannina

Ioannina passar bra för:

Historieentusiaster och naturälskare. Och dig som uppskattar att kunna kombinera en stadssemester med en aktiv semester och / eller badsemester.

Se fem utvalda sevärdheter i Ioannina:

 • Den bysantinska stadsdelen och Ioanninas domkyrka Agios Athanasios: Ta en promenad runt i staden, där du passerar den vackra domkyrkan med tusentals detaljer och hamnar i den bysantinska stadsdelen med kullerstenar och turkinspirerade hus som härstammar från 500 års osmanskt styre.
 • Slottet Ioannina: Se ruinerna från den äldsta bysantinska borgen i Grekland. Bredvid finner du det bysantinska museet och moskén Fetiye.
 • Ön Ioannina (även kallad Nissi): En liten ö i sjön som kan nås på 10 minuter med båt. Ön är hem till en liten vacker by, ett pittoreskt kloster, ett museum och flera traditionella restauranger. Och om du känner för en promenad tar det cirka en timme att gå runt Nissi längs kusten.
 • Grottan Perama (Cave of Perama): En av Europas största och mest imponerande grottor, fylld med stalaktiter och stalagmiter.
 • Vikosravinen: Ta en dagsutflykt till den natursköna regionen Zagori med raviner, floder, uråldriga stenbroar och en av världens djupaste raviner som är 12 km lång och 900 meter djup. För att se ravinen som är miljontals år gammal bör du vara förberedd på en längre vandring.

Här kan du köpa biljetter till en rundtur på slottet Ioannina

Här kan du köpa biljetter till en vandringstur i Vikosravinen

En djup dal omgiven av höga, branta klippor med grönska och en blå himmel fylld med vita moln i bakgrunden.

Ett annat bra argument för att välja Ioannina är att staden ligger nära två populära semesterorter:

Lilla, romantiska Parga, som sträcker sig runt en vacker bukt på Greklands västkust (drygt 1 timmes bilresa från Ioannina).

Den populära grekiska kuststaden Sivota som erbjuder vacker natur, härliga stränder, kristallklart vatten och mysiga taverner (drygt 1 timmes bilresa från Ioannina). Nära Sivota ligger också den populära semesterön Korfu.

En pittoresk havsby med båtar, en strand fylld med parasoller och omgiven av gröna berg.

Om du vill arrangera en kombinationssemester med både kultur och vackra stränder är Ioannina ett bra val.

Var ligger Ioannina?

Staden ligger 70 km från den albanska gränsen och cirka 450 km från Aten.

Nafplio – Avslappnande, romantisk medelhavspärla i vackra historiska omgivningar

En kuststad med en blandning av moderna och traditionella byggnader vid ett klippigt landskap och blått hav.

Nafplio är det moderna Greklands första huvudstad. Och om du väljer att resa till Nafplio kommer du att njuta av en semester med en charmig, romantisk och historisk atmosfär. Staden har faktiskt flera gånger utsetts till en av Greklands mest romantiska städer.

Den avslappnade atmosfären och det milda medelhavsklimatet gör Nafplio till den perfekta tillflyktsorten. Här finns en gammal stadsdel, vackra färgglada byggnader, kullerstensgator, pittoreska torg, små butiker, charmiga taverner och en livlig hamnpromenad. Och nära staden finns flera fina stränder med härlig sand och turkosblått hav – och du får uppleva allt detta utan att behöva dela det med stora utländska turistmassor.

Nafplio passar bra för:

Dig som letar efter ett romantiskt resmål i historiska, grekiska omgivningar.

Se 3 utvalda historiska sevärdheter i Nafplio:

 • Fästningen Palamidi: En imponerande fästning på toppen av en brant kulle där du kan få en hänförande utsikt över staden och bukten.
 • Fortet Bourtzi: Ett litet ö-fort mitt i Nafplios hamn, tillgängligt med båt.
 • Torget Syntagma: Stadens centrala torg, omgivet av historiska byggnader och livliga kaféer.

En historisk stad med färgglada byggnader vid kusten och berg i bakgrunden.

Var ligger Nafplio?

Staden ligger bara ett par timmars bilresa från Aten.

Volos – Pittoresk hamnstad med ett rikt kulturellt och kulinariskt arv

En hamn med flera fartyg och en tätbebyggd stad omgiven av berg och landskap.

Volos vid foten av berget Pelion är en livlig hamnstad med 145 000 invånare. Staden ligger där de grekiska bergen möter havets oändlighet och förenar det bästa av naturens kontraster.

Volos erbjuder en levande atmosfär som snabbt får dig att njuta av stadens naturliga skönhet och utforska dess rika kulturella och kulinariska arv.

Ett bra ställe att utforska den grekiska matkulturen är vid hamnen som sjuder av liv. På stadens ”tsipouradika” (traditionella taverner) serveras tsipouro (ett grekisk brännvin tillverkat av druvrester). Här kan du beställa grekisk meze. Det innebär smårätter som ost, oliver, sardiner, bläckfisk, räkor, musslor, ostron, friterad fisk och olika grönsaksdipp. Och ju fler vid bordet, desto fler meze på bordet.

Flera tallrikar med olika maträtter och två glas med dryck.

Volos passar bra för:

Dig som är matälskare och ute efter äventyr. Och samtidigt vill du få en semester med en fin blandning av äkta grekiska traditioner och naturskönhet.

Se 3 utvalda sevärdheter i Volos:

 • Berget Pelion: Känt för sina pittoreska byar, vandringsleder och skidorter. Tågresan upp på berget är en vacker upplevelse.
 • Athanasakeion arkeologiska museum: Ställer ut fynd från hela regionen, inklusive historiska föremål från stenåldern till romartiden.
 • Ruinerna av Volos slott: Ta ett steg tillbaka i tiden till ruinerna av ett bysantinskt slott.

Var ligger Volos?

Volos ligger mitt mellan Aten och Thessaloniki. Det tar drygt 2 timmar att köra dit med bil från Thessaloniki och cirka 3,5 timmar från Aten.

Kastoria – Makedoniens dolda pärla

En stad vid en sjö med omgivande berg och klarblå himmel.

I nordvästra Grekland ligger den lilla charmiga staden Kastoria på en landtunga vid sjöstranden runt Orestiada. Det är en av Greklands mest idylliska städer och mest känd för sina många historiska bysantinska kyrkor och de pittoreska omgivningarna.

Kastoria är mycket fridfull och vackert omgiven av vatten och frodig natur. Och en promenad genom stadens gator vittnar om forna tiders storhet och rika kulturarv.

Kastoria passar bra för:

Dig som söker ett fascinerande resmål med stora natur-, arkitektur- och kulturupplevelser. Samtidigt bör platsen ge dig utrymme för kulturell fördjupning och ro. Kanske är du till och med fågelskådare på din fritid?

Se 4 utvalda sevärdheter i Kastoria:

 • De historiska kvarteren Ntoltso och Apozari: Här tycks tiden stå stilla på ett fint sätt. Här kan du uppleva fascinerande exempel på arkitektur och stadsplanering från när Kastoria delades upp i kvarter efter religiösa, etniska och sociala grupper.
 • De bysantinska kyrkorna: Det finns över 50 välbevarade kyrkor runt om i staden, kända för sin arkitektur och sina fresker.
 • Sjön Dragova: En vacker sjö som erbjuder fantastiska möjligheter för fågelskådning och avkopplande båtturer.
 • Folkmuseet för den Makedonska Kampen: Ett museum som skildrar områdets historia och kultur genom olika epoker.

Var ligger Kastoria?

Kastoria ligger nära gränsen till Albanien och cirka 2 timmars bilresa väster om Thessaloniki. Det finns också bra bussförbindelser från Thessaloniki till Kastoria.

Jag hoppas att du har fått inspiration till vilken grekisk stad du ska välja. Skriv gärna i kommentarsfältet om du har fler bra förslag på charmiga, okända städer i Grekland.

Foton:
En kuststad med en blandning av moderna och traditionella byggnader vid ett klippigt landskap och blått hav. © Starcevic / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
En kuststad med färgglada byggnader och en lång akvedukt. © Oleg_P / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
Ruiner av en gammal stad med kolonner och stenar utspridda över området. © sjhaytov / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
En pittoresk havsby med båtar, en strand fylld med parasoller och omgiven av gröna berg. © cipella / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
En stilla sjö omgiven av berg med en upplyst byggnad och träd vid strandkanten. © only_fabrizio / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
En djup dal omgiven av höga, branta klippor med grönska och en blå himmel fylld med vita moln i bakgrunden. © AG-CGetty hapelHill / iStock / Getty Images
En pittoresk havsby med båtar, en strand fylld med parasoller och omgiven av gröna berg. © cipella / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
En kuststad med en blandning av moderna och traditionella byggnader vid ett klippigt landskap och blått hav. © Starcevic / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
En historisk stad med färgglada byggnader vid kusten och berg i bakgrunden. © Kisa_Markiza / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
En hamn med flera fartyg och en tätbebyggd stad omgiven av berg och landskap. © Kisa_Markiza / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
Flera tallrikar med olika maträtter och två glas med dryck. © george tsartsianidis / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
En stad vid en sjö med omgivande berg och klarblå himmel. © trabantos / iStock / Getty Images Plus via Getty ImagesLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.