Manavgatfallet

6 härliga utflykter från Alanya | Hitta inspiration här

Klaus Bork Hansen
Letar du efter minnesvärda upplevelser nära Alanya? I den här guiden kan du läsa om 6 underbara dagsutflykter – allt från historiska platser till natursköna pärlor som slott och amfiteatrar till floder, raviner och vattenfall. Få inspiration till de bästa utflykterna från Alanya.

Dimfloden – En oas nära Alanya

En smal flod med turkost vatten omgiven av klippor och tät skog.
Behöver du en paus från strandlivet? Ta en tur till Dimfloden. Endast 8 kilometer från centrum av Alanya hittar du Dimfloden som slingrar sig genom den vackra turkiska landsbygden.

Där kan du njuta av en avkopplande båttur på floden med familjen, äta lunch och njuta av lokala drycker på flytande restauranger. Du kan också ta ett uppfriskande dopp i det klara vattnet.

Floden är en populär utflyktsdestination för både lokalbefolkning och turister främst på grund av dess naturliga skönhet och avslappnande atmosfär.

Målgrupp: Familjer och dig som älskar natur
Avstånd och tid: 8 km, mindre än 30 minuter med bil
Transport: Hyrbil eller lokal buss
Ta med dig detta: Badkläder, solkräm och picknickkorg

Alara Han och Alara Borgen – Ta en historisk resa

Ungefär 37 kilometer från Alanya hittar du Alara Han och Alara Borgen. Det är som en historisk resa eftersom den gamla krog- och borganläggningen dateras ända tillbaka till 1200-talet. Anläggningen erbjuder en fascinerande inblick i regionens historia.

Att vandra upp till borgen ger en fantastisk vy över området och själva krogen har behållit mycket av sin ursprungliga charm.

Alara Han och Alara Borgen är ett perfekt utflyktsmål för dig som vill fördjupa dig i Turkiets rika förflutna.

Målgrupp: Dig som älskar historia och äventyr
Avstånd och tid: 37 km, 45 minuter med bil
Transport: Hyrbil eller arrangerade turer
Ta med dig detta: Bekväma skor, vatten och solhatt

Sapadere Ravinen – Med kristallklara vattenfall

En smal gångbro med räcke sträcker sig över en liten flod med ett vattenfall omgiven av klippor och grönska.
För naturälskare är Sapadere Canyon ett måste att se. Ravinen ligger 40 kilometer från Alanya och erbjuder möjligheten till en spektakulär vandring genom den storslagna ravinen.

Du kommer att uppleva ravinen med kristallklara vattenfall, frodiga träd och sällsynta växter. Den väl anlagda stigen gör det enkelt för dig att utforska ravinen och det är ett perfekt sätt att tillbringa en dag i den lugna naturen.

Kom ihåg att ta med kameran eftersom ravinen, omgivningen och det magiska landskapet är som hämtat ur ett vykort.

Målgrupp: Dig som älskar naturen och att vandra
Avstånd och tid: 40 km, 1 timme med bil
Transport: Hyrbil eller arrangerade turer
Ta med dig detta: Vandringsskor, kamera och vatten

Boka tur eller köp biljetter till ravinen Sapadere

Alanya Slott – Högsta utsikt och rik historia

En historisk borg med stenmurar omgiven av gröna träd ligger på en höjd med utsikt över en stad i bakgrunden.
Alanyas slott är ett majestätiskt historiskt monument som nästan tronar över staden. Det medeltida slottet erbjuder en enastående utsikt över Alanya och Medelhavet.

En tur till slottet är som att resa tillbaka i tiden och de välbevarade ruinerna och murarna berättar historier om forna tiders mäktiga sultaner.

Besök även det Röda Tornet och skeppsvarvet som också ligger här. För historieälskare och turister som uppskattar en fantastisk utsikt är detta en utflykt man inte får missa.

Målgrupp: Dig som älskar historia och vackra vyer
Avstånd och tid: 4 km, 10 minuter med bil
Transport: Hyrbil, lokal buss eller till fots
Ta med dig detta: Kamera, vattenflaska och solhatt

Vattenfallet Manavgat – Brusande skönhet

En flod med ett stort vattenfall omgivet av grönskande träd och några människor står på en utsiktsplattform och tittar på fallet.
Vattenfallet Manavgat ligger cirka 60 kilometer från Alanya. Det är en dold pärla i vacker natur som bjuder på en fridfull atmosfär borta från stadens stress.

Manavgatfloden och vattenfallet omges av grönskande trädgårdar och är en fantastisk plats för picknick och avkoppling. Ljudet av det fallande vattnet och den natursköna omgivningen gör det till en idealisk plats för en avslappnande dagsutflykt.

Det är också möjligt att smaka lokala fiskrätter som serveras på restauranger runt vattenfallet.

Målgrupp: Familjer och dig som älskar natur
Avstånd och tid: 60 km, 1 timme och 15 minuter med bil
Transport: Hyrbil eller arrangerade turer
Ta med dig detta: Kamera, bekväma skor och en picknickkorg med lokala delikatesser

Boka tur eller köp biljetter till vattenfallet Manavgat

Teatern Aspendos – Tidsresa i antikens arena

En gammal amfiteater med rader av stensittplatser omger en central scen, omgiven av höga, väderbitna murar under en klar, blå himmel.
Besök den imponerande teatern Aspendos som är en av de bäst bevarade antika teatrarna i världen. Den ligger cirka 90 kilometer från Alanya och amfiteatern är känd för sin fantastiska arkitektur och akustik.

Aspendos byggdes på 200-talet och har en rik historia. Den antika teatern är mycket välbevarad och används fortfarande för konserter och föreställningar.

För att få en djupare förståelse av den romerska arkitekturen och kulturen är denna utflykt en riktig tidsresa.

Målgrupp: Dig som älskar kultur och historia
Avstånd och tid: 90 km, 1 timme och 30 minuter med bil
Transport: Hyrbil eller arrangerade turer
Ta med dig detta: Vattenflaska, kamera och solhatt

Boka tur eller köp biljetter till teatern Aspendos

Andra utflyktsmöjligheter från Alanya

Det finns massor av andra utflyktsmål, attraktioner och sevärdheter som du kan uppleva under en semester i Turkiet.

Om du planerar dagen optimalt och lämnar hotellet eller din resort i Antalya (LINK) tidigt på morgonen kan du på ett par timmar med bil uppleva riktigt mycket. En guidad tur kan ibland också vara trevligt för att få fullt utbyte.

Och du kan hitta lunchrestauranger som de lokala även äter på och de är mycket värda ett besök.

Anamur

Gör en dagsutflykt till området Anamur. Den historiska charmen och vackra naturen gör området till en perfekt dagsutflykt för både historieentusiaster och strandälskare.

Utforska även det imponerande fortet Anamur som nästan vaktar över staden och havet och njut av den fridfulla atmosfären och de vackra stränderna som är bland de minst berörda i regionen.

Side

Side är både en semesterort och en historisk pärla med sina välbevarade gamla ruiner, inklusive en imponerande amfiteater och tempelruiner. Side erbjuder också charmiga gator fyllda med butiker och caféer och orten är perfekt för en avslappnad dag med kultur, roliga upplevelser och shopping efter billiga kläder.

Kekova

Ta en båttur till området Kekova och upplev bland annat den fascinerande sjunkna staden som syns under det klara blå vattnet. På dessa båtturer kan du även snorkla och utforska djurlivet under havsytan.

Dammen Oymapinar

Dammen Oymapinar är en fridfull nationalpark med en stor damm. Parken är perfekt för vandring, att titta på djur som fåglar och att ha picknick vid vattnet. Området erbjuder fantastiska landskap långt borta från stadens stress.

Kleopatrastranden

Kleopatrastranden är en av Alanyas mest populära stränder. Den vackra stranden ligger i stadens hjärta och omges av kristallklart vatten och mjuk, gyllene sand. Enligt legenden var det här som Kleopatra badade under sina resor och därmed är stranden något alldeles speciellt.

Incekum

Besök badorten Incekum för en avslappnad dag på stranden. Incekum är känt för sin mjuka, gyllene sand och kristallklara vatten och är perfekt för familjer och andra som söker en lugn strandupplevelse borta från de mer överfyllda stränderna i Alanya.

Foton:
Manavgatfallet © eranicle / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
En smal flod med turkost vatten omgiven av klippor och tät skog. © ANATOLii SAVITSKii / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
En smal gångbro med räcke sträcker sig över en liten flod med ett vattenfall omgiven av klippor och grönska. © Tatiana Dyuvbanova / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
En historisk borg med stenmurar omgiven av gröna träd ligger på en höjd med utsikt över en stad i bakgrunden. © Elena Sergejeva / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
En flod med ett stort vattenfall omgivet av grönskande träd och några människor står på en utsiktsplattform och tittar på fallet. © TPopova / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
En gammal amfiteater med rader av stensittplatser omger en central scen, omgiven av höga, väderbitna murar under en klar, blå himmel. © murat4art / iStock / Getty Images Plus via Getty ImagesLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.