Panoramavy över en modern stads skyline vid vattnet med skyskrapor och båtar.

Resguide till Förenade arabemiraten

Fakta


  • Ittihad al-Imirat al-Arabiyah

  • Abu Dhabi

  • 83.600 km2

  • Arabiska

  • Islam

  • 2.400.000

  • Republik

  • Grovt sagt är de Förenade Arabiska Emiraterna platt och gult som en pannkaka. Om man ser lite mer nyanserat på det, råder emiraterna också över en liten stump av Hajar-bergskedjan, som annars huvudsakligen breder sig i Oman. Landet har visserligen också en del frodiga områden, men förutom de är landet mycket platt och ökenrikt.

Reseförberedelse

Bästa restid

Från slutet av våren till början av hösten ligger medeltemperaturerna i De Förenade Arabiska Emirater över 40 grader. På vissa ställen vid kusten är det lite kyligare, men inne i landet och speciellt i öknen är det oftast ännu varmare. Om man tycker om det, är sommaren en ypperlig tidspunkt att resa på. Om man föredrar temperaturer omkring 25 grader, är vintern den årstid man skall resa på.

Reselitteratur

Lonely Planet Oman & the United Arab Emirates

Lokala förhållanden

Valuta

Dirham. Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Internet är eftehand rätt så utbrett i De Förenade Arabiska Emiraterna, och det skulle således vara tämligen problemfritt att finna tillgång till internet, speciellt i de större städerna.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tillkalla första hjälp i De Förenade Arabiska Emiraterna skall du ringa på följande nummer:
Polis och ambulans (999)
Brandväsen (997)

Dricks

Det är inte nödvändigt att ge dricks. Restauranger och liknande beräknar det själva. Om man får extra god service, är det dock vanligt att runda upp på räkningen och ge lite extra.

Tidszon

När kockan är 12.00 i Sverige (sommartid), är den 14.00 i De Förenade Arabiska Emiraterna.
När klockan är 12.00 i Sverige (vintertid), är den 15.00 i De Förenade Arabiska Emiraterna.

Vikt och mått

I De Förenade Arabiska Emiraterna använder man följande mått- och viktenheter:
Längd: meter
Vikt: kilo

Fotografering

Som andra ställen i världen var religionen spelar en viktig roll för befolkningen, är fotografering av människor som praktiserar sin religion, ömtåligt, så var diskret. Fotografering av militära anläggningar är naturligtvis förbjudet, och man skall heller inte ta bilder av främmande kvinnor.

Dricksvatten

Man skall inte dricka vattnet från kranarna i De Förenade Aribiska Emiraterna enbart av den orsaken att det smakar avskyvärt. Tarmsystemet kommer knappast ur balans vid mötet med emiraternas vatten, men det gör nog smaklökarna.

Elektricitet

I De Förenade Arabiska Emiraterna använder man följande strömkälla:
220/240 volts AC, 50Hz. Uttagen i landet är trebenade.

Uppförande

Även i De Förenade Arabiska Emiraterna sätter berfolkningen pris på att man uppför sig ordentligt. Och mer är det inte med den saken. Vanlig omtanke och respekt för emiraternas religion är tillräckligt.

Öppettider

Butiker har öppet från 8.00 till 13.00 och från 16.00 till 20.00 (lördag-torsdag). Vissa butiker stänger doch vid middagstid om torsdagen.
Kontor har öppet från 8.00 till 13.00 och från 16.00 till 19.30 (lördag-onsdag), och från 8.00 till 12.00 (torsdag).

Mat och dryck

Bortsett från alkohol är både mat och dryck generellt billigt i De Förenade Arabiska Emiraterna. De stora immigranterna från Libanon, Kina, Pakistan och Indien håller grytorna i kok under en rad ypperliga rätter från sina hemtrakters kök. Det naturligtvis supplerat av traditionella arabiska restauranger och matställen med kebab och falafel.

Handikappade resenärer

Mycket generellt sett är de Förenade Arabiska Emiraterna bra rustade att ta emot turister med den ena eller andra formen för handikapp. Flera av de stora turarrangörerna gör specialarrangemang på beställning för handikappade. Prova till exempel North Tours, som träffas på telefon 04 737 474.

Helgdagar

De Förenade Arabiska Emiraterna håller de vanliga arabiska helgdagarna heliga. Utöver det har emiraterna gemensamma helgdagar:
Nyårsdagen, 1 januari
Nationaldagen, 2 december.
Därtill kommer vissa enstaka helgdagar, som är speciella för varje emirat.

Övernattning / Hotell

Camping

Det finns inga organiserade campingplatser i Emiraterna. Men om man har mod på det, är öknen en stor och laglig campingplats.

Hotell

Det finns många hotell i landet, De flesta ligger i den dyrare ändan av prisskalan, men det är också möjligt att hitta mellanklasshotell och hotell som är helt billiga.

Vandrarhem

I de stora städerna finner man utmärkta och relativt billiga hostels. Tyvärr har flera av dem endast tillträde för män. Vissa tillåter kvinnliga gäster, om antalet av övriga gäster tillåter att de två könen kan hållas åtskiljda. Om de inte kan det, har kvinnorna på förhand dragit det kortaste strået.

Lokal transport

Flyg

Inrikesflyg i De Förenade Arabiska Emiraterna är inte en möjlighet för tillfället.

Buss

Det går bussar mellan Dubai och Abu Dhabi, men mellan de övriga emiraterna är busstransporten mycket sporadisk. Till gengäld finns det i många av emiraterna utmärkt busstransport innan för emiraten.

Taxi

Deltaxi är de vanligaste taxina i De Förenade Arabiska Emiraterna. På rutten mellan Abu Dhabi och Dubai blir de ganska snabbt fulla. På de övriga rutterna kan väntetiden på att de fylls upp sätta tålamodet på prov. En nödlösning är att betala för alla platserna i taxin.

Biluthyrning

För en gångs skull är biluthyrning inte enbart ett flexibelt alternativ, men också ett billigt i jämförelse med de andra transportmedlen. Naturligtvis kostar det mera att hyra en bil än att åka deltaxi, men om man vill uppleva emiraterna utanför de största städerna, sparar en hyrd bil tid, och i förhållande till organiserade turer, också pengar.

Har du velat resa till Förenade arabemiraten?

Här hittar du exempel på resor som våra användare har hittat tidigare.
Flyg+hotell
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden