holland

4 ovanliga sevärdheter – citroner, blommor, is och en sten

Travelmarket
Citroner, blommor, is och en magisk sten – det låter som en konstig kombination, eller hur? Men det är sevärdheter som lockar människor från hela världen till att besöka fyra olika orter i Frankrike, Holland, Kina och Irland.

En liten del av solen

Citronfestival Menton

På franska rivieran, endast ett stenkast från den italienska gränsen, ligger byn Menton, vars invånare är så glada för sina citroner att de varje år arrangerar en stor festival enbart tillägnad den syrliga frukten.

Festivalens höjdpunkt är de gigantiska figurerna skapade enbart av citroner och apelsiner, samt de imponerande paraderna som ringlar sig genom folkmassorna ner till hamnen. När mörkret sänker sig finns det tillfälle att uppleva de stora figurerna i en fantastisk ljus- och ljudshow eller se de nattliga paraderna röra sig genom byn innan de avslutas med ett fyrverkeri.

Festivalen ordnas i mitten av februari varje år och pågår mer eller mindre under två veckor. För att komma till Menton kan man flyga till Nice och därefter hyra bil, alternativt ta tåget vidare till Menton.

Läs mer på festivalens hemsida om denna ovanliga festival.

Ett kalejdoskop av glada färger

ovanliga sevärdheter

Varje år i april och maj, exploderar Holland i en kaskad av färger när stora åkrar blommar upp i alla tänkbara färger. Det är nästan en surrealistisk upplevelse att vandra eller köra längs de till synes oändliga vidderna av färgstrålande blomsterprakt.

De stora blomdistrikten finner man vid kusten mellan Leiden och Den Helder, men även vid Enkhuizen och Flevoland. Lokala turistbyråer tipsar gärna om vandringsleder, cykelleder och bilrutter i dessa områden, där man riktigt kan njuta av all blomsterprakt. Besök också gärna parken Keukenhof, där 7 miljoner blomsterlökar har lagts i jorden och blommar från mars till maj. Parken är bara öppen för besökande i 8 veckor och de exakta datumen kan du hitta på deras hemsida. De flotta blomsterparaderna är också en stor upplevelse. Bilar och lastbilar är överdådigt pyntade med blommor. Upplev till exempel Bollenstreek blomsterparad.

Högsäsongen för tulpaner ligger från mitten av april och fram till början på maj och kan vissa år passa bra in med påsklovet, eller varför inte bara utnyttja ett förlängt veckoslut för att se blomsterprakten?

Flygbiljetter till Amsterdam och hotell i hela Holland hittar du här.

Mer information kring ovanstående och fler tips till vad man kan se och uppleva hittar du på Hollands turistbyrås hemsida.

Harbin, Kinas iskalla mirakel

ovanliga sevärdheter harbin

Medan de flesta i Sverige gläds för sommaren och dess behagliga temperaturer, är man i den kinesiska byn Harbin glada över temperaturer på ca 20 minusgrader. Det är nämligen perfekt för den årliga is- och snöfestivalen.

Från slutet av januari till slutet av februari varje år kan man i Harbin se några av världens vackraste snö- och isskulpturer. Man kan bland annat uppleva monster, drakar, skyskrapor och kopior av välkända byggnader. På natten blir skulpturerna belysta av laserstrålar i flera färger och flygande ljuslyktor som skapar en oförglömlig syn. Omkring 15 000 personer arbetar med att skära ut de många skulpturerna. Harbin är även en utmärkt skidort.

Billiga flyg till Kina och billiga hotell i Kina hittar du som alltid på Travelmarket.

Så får du retorikens makt

ovanliga sevärdheter blarney

På toppen av en kulle på Irland, i gröna frodiga omgivningar, ligger ruinen av medeltidsborgen Blarney Castle. Varje år kommer turister i tusental hit i bussar och bilar, parkerar nedanför och arbetar sig upp för kullen, in i borgen och upp, upp, upp, uppför de gamla stentrapporna.

Borgen är från 1400-talet, inte speciellt stor men relativt välbevarad. Det är dock inte borgen i sig som är målet för de flesta turister, utan istället en liten sten i bröstvärnet allra längst upp i toppen av borgen, fem våningar över markplan: The Blarney Stone.

The Blarney Stone sägs göra människor verbala och övertygande. Man får, som irländarna säger ”The Gift of the Gab” (gab = mun). Det är dock inte tillräckligt att bara stå vid sidan och titta på stenen. Nej, man ska naturligtvis kyssa den, annars så ger den ingen effekt.

Hos Travelmarket finner du både flygbiljetter till Irland och hotell på Irland. Närmaste flygplats är Cork, men det tar också bara 3,4 timme att köra från Dublin till Blarney.

Hoppas du har vidgat dina vyer med dessa ovanliga sevärdheter och tipsa oss gärna om fler ovanliga sevärdheter i kommentarerna nedan.

Toppfoto (c) istockphoto / JabobH
Menton (c) istockphoto / Faabi
Leiden (c) istockphoto / leongoedhart
Harbin (c) istockphoto / aphotostory
Blarney (c) istockphoto / Jamesbowyer

 Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.