Två personer slappar på solstolar på en sandstrand med en fantastisk utsikt över turkost hav och blå himmel. De njuter av kalla drycker på ett litet bord mellan dem.

5 tropiska drömresmål – välj din favorit

Jessica Heinonen
Turkost vatten, vita stränder och en paraplydrink i handen… Det låter som beskrivningen av en poster från 80-talet som skapade en längtan till tropiska stränder och ett liv av lättja, men på de 5 drömdestinationerna nedan är detta faktiskt verklighet. Dyk in och hitta din favorit bland dessa fem tropiska drömresmål.

En träbrygga leder ut till tre bungalower på pålar i det turkosa havet, med grönska vid kanterna och en färgglad himmel i bakgrunden.

Maldiverna

Ett örike till arealen lika stort som Portugal men som till nästan 98% består av endast vatten – det är Maldiverna. Dessa paradisöar är placerade sydväst om Indiens sydspets i Indiska oceanen och man kan ta sig hit både med reguljärflyg och med charter, även om majoriteten väljer charter.

Maldiverna är ett typiskt resmål för bröllopsresor tack vare de många hotellöarna som erbjuder total avslappning och uppassning. Det betyder ju förstås inte att det enbart är nygifta par som besöker Maldiverna men romantiken kan vara påtaglig på många av de 73 olika hotellöarna.

Vad som dock är gemensamt för alla öar är att de är sagolikt vackra och ditt svåraste beslut innan resan är att välja vilken ö du ska bo på och när du väl är där vilken drink du ska dricka. De flesta hotell erbjuder även aktiviteter av olika slag (snorkling, dykning, fitness, fiske etc.) så om du föredrar att kombinera avslappning med någon fysisk aktivitet så är även det möjligt. Huvudstaden Malé med över 150 000 invånare är också värt ett besök om man vill uppleva lite stadsliv i paradiset.

Varför välja Maldiverna: det ultimata paradisresmålet med oändligt många fina stränder och vyer.

Bali

Solnedgång vid en sandstrand med en tom solstol i förgrunden och båtar i vattnet.

Bali är en del av den indonesiska övärlden och kan fungera som utgångspunkt för vidare utforskning av den indonesiska skärgården. Eller så stannar du hela semestern efter att du blivit förälskad i ön. Till Bali kan man flyga både reguljärflyg och med olika charterbolag, beroende på vad du vill få ut av din semester.

Många av de finaste stränderna finns på den södra delen av ön och om du inte vill nöja dig med att bara besöka en strand så finns det möjligheter för strandhopping. Vissa stränder är utpräglade feststränder, andra är ypperliga för surfing och några är fantastiska för att bara slappna av med en bok i ena handen och en nypressad juice i den andra.

Men Bali är också mycket mer än bara strandliv. Här kan du se vulkanen Gunung Agung, gå på yoga retreat, besöka något av de många hinduistiska templen eller gå i Julia Roberts spår i filmen Eat, pray, love som delvis utspelar sig i Ubud på Bali. Bali är platsen med många möjligheter och du kan kombinera de element som du själv föredrar.

Varför välja Bali: om du vill kombinera strandliv med en mer insiktsfull del innehållande yoga och meditation.

Kap Verde

Två uppochnervända båtar ligger på en sandstrand med turkost hav och blå himmel i bakgrunden.

Kap Verde ligger i Atlanten utanför Afrikas kust och är mycket präglat av sitt förflutna som portugisisk koloni. Språket är portugisiska och majoriteten (nästan 93 %) av befolkningen på nästan en halv miljon är katoliker.

Charterresor till Kap Verde och dess olika öar (främst Sal och Boavista) har blivit vanligare under de senaste åren och det är lätt att förstå varför. Långa och breda sandstränder mixas med barnvänliga hotell och det solsäkra klimatet gör att det är lätt att älska Kap Verde.

Kap Verde är typiskt en vinterdestination och en stor konkurrent till Kanarieöarna och Thailand när du vill testa något annat än de vanliga charterfavoriterna. De flesta charterresearrangörer erbjuder resor till Kap Verde.

Då stränderna och sol är i fokus på Kap Verde betyder det att de flesta aktiviteterna också finns vid stranden. Kitesurfing, windsurfing och andra vattensporter kan man utöva på stränderna och vill man hyra bil och utforska ön man befinner sig på så är det naturligtvis möjligt även om infrastrukturen ännu är under uppbyggnad.

Varför välja Kap Verde: om du föredrar vackra stränder och annorlunda kultur, men samtidigt vill åka på en arrangerad resa med barnen.

Seychellerna

En vacker strand med vit sand, turkost vatten och stora klippblock samt en klar blå himmel.

Vatten, palmer och vit sand definierar Seychellerna, som inte bara är svårt att stava till men också att uttala. Seychellerna ligger norr om Madagaskar utanför Afrikas östkust. Det är ett örike med självstyre och består av 118 öar med fantastiska stränder som ofta blir utsedda till några av världens bästa.

Seychellerna förknippas ofta med lyxturism men faktum är att det blivit mer och mer tillgängligt även för oss medelsvenssons på senare år, framförallt om man själv vill boka flyg och kan tänka sig att bo på lägenhetshotell där man kan laga egen mat.

På Seychellerna finns också ett rikt naturliv i form av ovanliga fåglar, havssköldpaddor och Seychellernas största nationalpark Morne Seychellois med en bergstopp på 905 m som ligger på den största ön Mahé.

Eftersom stränderna är det mest kännspaka för Seychellerna så ska du absolut inte gå miste om att besöka de allra kändaste som stränderna på Bird Island, Anse Source D´Argent och Beau Vallon Bay.

Varför välja Seychellerna: om du vill besöka några av världens vackraste stränder och uppleva det annorlunda djurlivet.

Dominikanska republiken

Färgglada strandbutiker står i rad nära vattnet och palmträd vajar i vinden på en solig strand.

Dominikanska republiken är halva delen av ön Hispaniola, vars andra halva består av Haiti och ön ligger mitt i det Karibiska havet. Det är en varierande ö med både kritvita stränder och höga höjder på landets högsta berg på 3 175 m.

Till Dominikanska republiken kan du åka både på charter samt arrangera resan själv med reguljärflyg. Om du vill ha en trygg bas att uppleva Karibien från är charter att rekommendera, men det går också alldeles utmärkt att göra alla bokningar själv.

Vad som särskiljer Dominikanska republiken från många andra karibiska öar är dess storlek och att det därmed finns plats för ett utbud av aktiviteter som ibland kan vara begränsat på andra öar. Här finns det möjlighet för att lära sig dansa bachata, surfa på nordkusten, vandra i regnskog, valskådning och förstås sol och strand. Du kan också besöka huvudstaden Santo Domingo som med 2,6 miljoner invånare är en riktig storstad och allt vad det innebär.

Glöm dock inte att njuta av det som gör Karibien till en unik plats i världen: musiken, stränderna och den godaste rompunchen.

Varför välja Dominikanska republiken: om du vill uppleva Karibien under arrangerade former och utan att skapa ett stort hål i plånboken.

Det gemensamma för alla fem destinationer är sol, strand och avkoppling, men varje resmål har sin egen charm och något speciellt att erbjuda. Det gäller bara att hitta vad som passar dig bäst bland dessa fem fantastiska öar.

Dessutom är det också gemensamt för ovan nämnda resmål att det finns möjlighet för att resa både med reguljärflyg och charter. Med vår supersökare kan du jämföra priser olika restyper och hitta den resan som passar dig bäst.

Foton:
Toppbild © istockphoto / Pilin_Petunyia
Maldiverna © istockphoto / Tuomas Kujansuu
Bali © istockphoto / Andrey Artykov
Kap Verde © istockphoto / corolanty
Seychellerna © istockphoto / alxpin
Dominikanska republiken © istockphoto / majaiva

 Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.