tipsen sista minuten

8 goda råd till hur du hittar den billigaste sista minuten-resan + 1 bonustips

Ole Stouby

Är priset avgörande för om du ska åka på solsemester utomlands? Om så är fallet, så är oftast en sista minuten-resa en bra lösning. Här får du 8 budgetvänliga råd till hur du finner den billigaste och bästa sista minuten-resan. Du behöver bara använda två eller tre av dessa råd, och du kommer att kunna spara mycket pengar. Därutöver får du ett bonustips om vad som också är bra att komma ihåg när du bokar din sista minuten.

1. Sök flera alternativ

Sök, sök och sök igen. Det enklaste sättet är att använda sig av en resesökmotor. Här kan du nämligen lätt överblicka priserna på marknaden.

Sök exempelvis efter olika avresedatum, destinationer och reslängder. Om du endast söker på avresedatum och lägsta pris, kan du få upp ögonen för resmål som du kanske inte själv har tänkt på.

Kan du tänka dig att flyga från en annan flygplats än den närmaste? Det ska man alltid överväga. Det kan nämligen finnas många pengar att spara genom att resa från en alternativ flygplats. Kanske finns det också flera billiga återresor med avresa från den alternativa flygplatsen. Du kan också ha tur så att det finns lediga platser på just den resan som var utsåld på din närmaste avreseflygplats.

De största flygplatserna har ofta de billigaste charterresorna, då researrangörerna lättare kan disponera flygen här. Omvänt kan du spara in på parkeringsavgifter eller få gratis parkering genom att använda dig av de mindre flygplatserna, där du kanske i stället betalar lite mer för resan. Så kom igång genom att söka på flera avreseflygplatser för bästa överblicken över utbudet.

Hitta din sista minuten-resa här

Sista minuten-resor

2. Välj en ospecificerad resa

Om du bara vill åka på solsemester och inte har några specifika önskemål, kan du spara mycket pengar genom att välja att resa ospecificerat. Du kan förvisso riskera att hamna på ett väldigt enkelt boende, men du kan också ha turen att hamna på 4-stjärnigt hotell.

Barnfamiljer
Skall du resa med barn, kan det vara en god idé att välja en specificerad sista minuten, där du bor på ett familjehotell som är anpassat för barnen, med barnpool etc.

Singlar eller par utan barn
Om du vill ha lugn och ro, kan det också vara en god idé att välja en specificerad sista minuten-resa. Exempelvis kan du välja ett hotell bara för vuxna.

3. Undvik populära resmål

Det är ofta stor efterfrågan på de populära resmålen, vilket ofta gör att priserna dit är högre. Våga gå mot strömmen och välj bort de resmål som alla pratar om i år. Om du i stället satsar på ett mer udda resmål, hittar du förmodligen en billigare resa.

4. Köp en charterbiljett eller en flygbiljett med reguljärflyg

För att få mesta möjliga för pengarna kan du också välja att själv boka flyg och hotell separat. På så sätt får du också större valfrihet.

Många erbjudanden från resebyråerna inkluderar bara en flygstol, och inget boende. På så sätt kan du exempelvis köpa en riktigt billig charterflygstol och sedan kombinera den med boende som du bokar på egen hand.

Hitta ditt charterflyg här
Hitta ditt hotell eller semesterlägenhet här

SolresaEn annan möjlighet är naturligtvis att du köper en billig flygbiljett med reguljärflyg, och sedan bokar ditt boende på egen hand.

Du hittar dina flygbiljetter med reguljärflyg här
Hitta ditt hotell eller din semesterlägenhet här

Man skall dock komma ihåg att Resegarantin inte alltid gäller, och att man inte har tillgång till reseguider på sin semester.

Ett alternativ är att välja en researrangör som har specialiserat sig på paketresor med reguljärflyg till de populära resmålen. I sökmotorn för sista minuten på travelmarket.se kan du hitta resor med reguljärflyg i samma sökning som du finner de traditionella erbjudanden från charterarrangörerna.

5. Anmäl dig till en prisbevakningstjänst för sista minuten

Om du vill följa prisutvecklingen på en sista minuten, kan vi varmt rekommendera att du använder en så kallad ”prisagent” hos exempelvis travelmarket.se. På så sätt kan du dagligen följa prisutvecklingen på de destinationer du vill resa till, och för den period du har möjlighet att resa. Du får i princip din egna personliga resesida, och ett dagligt e-postutskick med en överblick över aktuella priser.

Aktivera en gratis charterprisagent hos Travelmarket här

Sista minuten

6. Res när inga andra reser.

Oavsett om du har mindre barn i skolåldern, eller om du reser utan barn, så bör du undvika att resa under skolloven och storhelgerna. De lägsta priserna finner du nämligen oftast i veckorna innan och efter skolloven.
Andra billiga reseperioder kan vara:
• Efter nyår och fram till sportloven.
• I maj och juni fram till midsommar.
• I slutet av augusti och i början av september.
• Sista veckan i november och fram till veckan innan jul.

7. Res med kort varsel

Om du inte måste resa en bestämd vecka eller på en bestämd dag, kan det verkligen löna sig att ha lite is i magen. De riktigt billiga resorna finner du ofta genom att vänta till väldigt nära avresedagen, såvida det inte är mitt i högsäsong. Det är bara att ha passet redo och se till att väskorna är packade!

8. Hämta Travelmarkets app för sista minuten-resor

Med Travelmarkets app för sista minuten kan du söka efter resor oavsett när du får lust att åka på semester. Först finner du resan i vår app, och sedan går du direkt till researrangören och beställer din resa. Du kan också vidarebefordra resan till ett e-postkonto, så att du i lugn och ro kan boka och betala den vid din dator.

Ladda ned Travelmarkets app här

Bonustips: Kom ihåg visumet!

Innan du bokar din resa, får du inte glömma bort att undersöka om det är visumkrav för inresa till det valda resmålet. Vid inresa i vissa länder krävs nämligen visum, och det är ditt ansvar att se till att du har alla papper i ordning innan avresa. Kontakta den aktuella resebyrån för att höra om de eventuellt kan hjälpa till med att beställa visum.

Hitta din sista minuten-resa eller restresa här

Ladda ned Travelmarkets e-bok ”Så får du billigare resor”

FAKTA OM SISTA MINUTEN-RESOR

Vi får riktigt många frågor kring sista minuten-resor. Här försöker vi svara på några av de mest vanliga frågorna.

Vad är sista minuten-resor / Hur fungerar sista minuten-resor?

Sista minuten-resor är i verkligheten på ett sätt fel begrepp att använda för denna sorts resor. Sista minuten-resor är de resor som resebyråerna inte har kunnat sälja tidigare och är därför egentligen restplatser. T.ex. i Norge använder man detta begrepp (restplasser) istället.

Var hittar man sista minuten-resor?

Jag anser att en resesökmotor som travelmarket.se är det bästa alternativet när du söker efter sista minuten-resor. Det varierar mycket när det gäller vilken resebyrå är som erbjuder de billigaste resorna och eftersom vi jämför priserna från alla resebyråerna på Travelmarket så är det lättast att hitta de billigaste sista minuten-resorna hos oss.

Hur söker man efter sista minuten-resor?

Om du har läst hela den här artikeln så har du fått de bästa tipsen som vi kan ge dig för att hitta billiga sista minuten-resor. Jag rekommenderar också att du laddar ner vår e-bok Så får du billigare resor, var du kan läsa mer om hur du hittar billiga charterresor.

Vart kan man hitta billiga sista minuten-resor?

Sista minuten-resorna går normalt till populära charterresmål. De mest populära länderna och vart flest sista minuten-resor går till, är Grekland, Turkiet och Spanien. Men du kan också hitta sista minuten-resor till Egypten, Bulgarien, Malta, Cypern och många fler länder.

Vad kostar sista minuten-resor?

Priset på sista minuten-resor varierar mycket enligt säsongen. Utanför högsäsongen (som är under skolloven) kan du ha tur och hitta en veckas semester med flyg och hotell till under 1 200 kr. Om vädret är dåligt i juli i Sverige, kan det hända att de billigaste sista minuten-resorna kostar mer än 3 500kr.

Toppbild (c) istockphoto / BraunS
Bild (c) istockphoto / junial
Bild (c) istockphoto / marekuliasz
Bild (c) istockphoto / dejanristovski
>


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.