Alcatrazs fängelsebyggnad, omgiven av vatten och med kullar i bakgrunden som skimrar i kvällsljuset.

Alcatraz – mytomspunnen turistmagnet

Travelmarket
Det ligger närmare land än man tror. Ändå ansågs Alcatraz vara så pass rymningssäkert att skurkar som Al Capone placerades här. Idag är den gamla fängelsön en av Kaliforniens största turistattraktioner.

Det är över 50 år sedan den sista fången lämnade Alcatraz, men den gamla fängelseön har fortfarande en enorm dragningskraft. Filmen Flykten från Alcatraz och fångar som Al Capone och Robert Birdman of Alcatraz Stroud, håller myten levande och utövar en enorm lockelse på turister. När man väl är på ön förstår man varför. Här är mycket oamerikanskt. Det är inte tillrättalagt, inte kommersialiserat, inte finputsat eller turistanpassat. Här står byggnaderna bara rakt upp och ned i blåsten och berättar en historia för den som vill höra. Är man in San Fransisco bör man inte missa en tur till Alcatraz. Se några riktigt bra flygerbjudanden till San Fransisco nedan! Om du vill söka resor på egen hand kan du göra det här.

 

Att vandra runt i de gamla byggnaderna, se cellerna, matsalen, sjukstugan och rastgården är en säregen upplevelse, inte minst om man hyr en bandspelare och ett par hörlur och lyssnar på före detta fångar och fångvaktare som berättar om livet på ön. De berättar om uppror, om maten som var god, om rutiner och om hur livet i cellerna och på anstalten till slut blev en vardag som var tvungen att fungera.

Kända fångar

En enkel fängelsecell med en säng, en hylla och en toalett, belyst av en glödlampa.

Alcatraz var federalt fängelse mellan 1934 och 1963. Strömmarna, det kalla vattnet och hajarna gjorde att Alcatraz ansågs rymningssäkert. Här placerades därför de grövsta brottslingarna, bland andra maffialedaren Al Capone som avtjänade straff för skattebrott. Det är inte hundraprocentigt klarlagt i vilken cell han faktiskt satt, men det finns en cell i västra änden av cellblock B som utpekas som maffiakungens. Al Capone tillbringade dock mer tid i sjukstugan än genomsnittsamerikanen.

En annan kändis på ön var George Machine Gun Kelly, hårdför bankrånare och kidnappare som ansågs vara en mönsterfånge. Morddömde Robert Franklin Stroud, kallad The Birdman of Alcatraz, blev världsberömd för sina fågelstudier.

Fångarna och flyktförsöken

Fängelset var aldrig fullsatt. Som mest fanns 302 dömda här. Totalt fanns 336 celler, små gallerförsedda rum i våningar ovanför varandra i långa, långa korridorer.
Rymningsförsöken är mytomspunna, inte minst det som Frank Morris och bröderna Anglin genomförde. Filmen Flykten från Alcatraz baserar sig på deras öden. Trion lyckades flyta iväg från ön och är sedan dess spårlöst försvunna. Trots att man inte hittat några spår efter deras kroppar är den mest vedertagna teorin att de drunknat.

Totalt försökte 36 fångar fly. Sju av dem sköts till döds under flyktförsöken, några drunknade, några tillfångatogs genast, ett par lyckades ta sig bort från ön, men återfördes efter en tid på rymmen.

Familjeliv på Alcatraz

Lätt att glömma bland alla rafflande historier är att Alcatraz också var hem för ett stort antal familjer som bodde och levde här. 90 väktare arbetade här för att täcka dygnets tre åttatimmarspass. Familjerna levde i separata byggnader, inte långt från fängelsebyggnaden.

En spårvagn åker nerför en brant gata med utsikt över en hamn och en ö i bakgrunden.Det är tiden som federalt fängelse som gjort Alcatraz känt. Men ön tjänstgjorde som militärt fängelse långt innan dess. Ön bebyggdes ursprungligen som en militär försvarsanläggning, men blev snart också ett militärt fängelse. Under inbördeskriget skickades bland annat desertörer hit.

Alcatraz stängs

Det var president John Kennedy som till slut satte punkt för öns fängelsehistoria. Den 21 mars 1963 skickades den sista fången härifrån. Under sex år var ön mer eller mindre bortglömd innan några indianska politiska aktivister flyttade hit och ockuperade Alcatraz under två år. Ockupationen fick visst stöd av opinionen, men intresset svalnade med tiden. År 1971 lämnade de få kvarvarande aktivisterna ön.

Fakta om Alcatraz

– Den klippiga ön Alcatraz bebyggdes ursprungligen för att tjänstgöra som en militär försvarsanläggning. Här fanns även militärt fängelse.

– Under åren 1934-1963 var Alcatraz civilt fängelse. Det stängdes på grund av höga kostnader, men också då tidsandan gjorde fängelset omodernt.

– 1969-1971 ockuperade indianska aktivister ön.

– Alcatraz är öppet för turister året om. Öppettiderna varierar efter säsong.

– Båtar till Alcatraz går flera gånger om dagen från Fisherman´s Wharf i San Fransisco. Båtturen tar bara några minuter. Under högsäsong är turisttillströmningen enorm och det rekommenderas därför att boka biljett några dagar i förväg. Det är ingen entréavgift på ön.

– Vid köp av båtbiljett kan också hörlurar och bandspelare beställas. Det ger möjlighet till en guidad tur på egen hand. På band berättar före detta fångar och väktare om livet på ön och guidar genom fängelsebyggnaden.

– På ön finns också museum med utställningar och videovisningar, samt en bokhandel med litteratur om ön och fängelselivet.

– Mer information om Alcatraz hittar du på den officiella hemsidan här.

Foton:
Toppfoto © istockphoto / RonTech2000
Alcatraz, cell © istockphoto / slobo
San Francisco och Alcatraz © istockphoto / Lisa-Blue

 Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.