Bila i Kroatien – de bästa tipsen + är det dyrt i kroatien?

Bila i Kroatien – de bästa tipsen + är det dyrt i kroatien?

Annika-Myhre
Svenskarna älskar Kroatien och det är inte svårt att förstå varför. Kristallklart vatten, kuststräckor i all oändlighet, medeltida små byar med ringmur, storslagna nationalparker och fina vägar där du enkelt kan ta dig runt med bil. Vi satsade på att bila i Kroatien med hela familjen och kom tillbaka från vår roadtrip solbrända, fulla av nya intryck och hur nöjda som helst, fast beslutna att återvända inom en inte alltför avlägsen framtid.

Kroatien har många grannländer och gränsar till Slovenien i norr, Ungern i nordöst. Montenegro i syd och Bosnien-Hercegovina och Serbien i öst. Västerut ligger Adriatiska havet och på andra sidan havet hittar ni Italien.

Flyga eller köra till Kroatien?

Flyga eller köra till Kroatien?

Jag har många vänner och bekanta som föredrar att bila till Kroatien från Sverige. Men eftersom vi fortfarande har små barn prioriterade vi att spendera dagarna i bil på plats i Kroatien och dess grannländer än att köra ner från Sverige.

Vi hittade riktigt billiga flygbiljetter till och från Zagreb, där vi också plockade upp hyrbilen som vi hade förbokat från Sverige.

Och vad kostar flygbiljetter till Kroatien?

Du kan hitta billiga flygbiljetter till Zagreb eller Split i Travelmarkets flygsökmotor.

Köra bil i Kroatien

Motorvägsnätet i Kroatien är riktigt bra utbyggt och vägarna är breda och väl underhållna. De större landsvägarna är också fina och upplevs som trygga eftersom det nästan alltid är heldraget. Vi har bilat mycket i Europa och upplever stundtals att Kroatiens vägar är bland de finaste vi har kört på, det är även generöst skyltat längs vägarna. (Det ska dock tilläggas att underhållet av de lite mindre vägarna brister på sina håll.)

Är det dyrt at hyra bil i kroatien?

Är det dyrt at hyra bil i kroatien?

Att hyra bil i Sydeuropa och Balkan är mycket billigare än i Sverige. De billigaste bilarna kostar runt 100 kronor per dag och uppåt. I priset ingår nästan alltid fria mil.

I Kroatien tas det ut vägtullar/avgifter vid betalstationer på motorvägarna. Vid påfarten trycker föraren ut en biljett från en obemannad station för att komma förbli vägbommarna och så småningom kommer en annan station där den aktuella biljetten ska lösas in och betalning ske beroende på körsträckans längd.

Trafiken blir värre under högsäsong som sätter igång i början av juli. Trafiken kan då vara mycket tät, särskilt längs med kusten samt vid gränskontrollerna.

Var och hur ska du bo i Kroatien?

Boendeutbudet bestod av allt från små källarlägenheter till riktiga lyxvillor. Några månader innan avfärd bokade vi första boendevecka i förväg eftersom vi var två familjer som ville vara garanterade att bo tillsammans med tillgång till pool.

Efter en vecka på plats åkte den andra familjen hem och vi fortsatte vår roadtrip, den här gången genom att vara betydligt mer spontana och boka boende samma dag eller kvällen innan.

Vad kostar boende i Kroatien?

Vad kostar boende i Kroatien?

För oss var det skönt att ta dagen som den kom. Det var aldrig något problem att få tag i boende. Vi betalade allt från 300 kronor/natt totalt till cirka 1500 kronor/natt för en familj med 2 vuxna och 3 barn.

Hitta Boende i Kroatien i Travelmarkets hotellsökmotor

Mat och dricka Är det dyrt i kroatien?

Prisnivån på mat och dricka skilde sig inte jättemycket från Sverige, förutom att glass var klart billigare än här hemma.

Veckan vi hyrde hus lagade vi i princip all mat hemma, vilken vi kompletterade med delikatesser från byns lokalhandlare där i princip alla godsaker kom från gårdarna i närheten.

På de lite mer turisttäta orterna levde vi på den nya favoriträtten Cevapcici. Det vill säga kött i pitabröd med ajvar och lök.

Vädret i Kroatien?

Vädret i Kroatien?

Under sommartid bjuder Kroatien på typiskt medelhavsväder, varmt och behagligt med temperaturer runt trettio grader.

Det kan också komma rejäla värmeböljor, när vi var där slutet av juni/början av juli var temperaturen uppe och nosade på 40 grader. Värmen var stundtals rejält jobbig för barnen, vi försökte därför planera in aktiviteterna till förmiddag eller eftermiddag/kväll.

De bästa sevärdheterna när du ska bila i Kroatien?

En av de mest välkända stränderna i Kroatien är Zlatni Rat (Golden horn på engelska) på ön Brac. Uppifrån ser stranden ut som en strandtunga, omgiven av turkost vatten. Stranden ändrar form beroende på vind och vatten. Men själva stranden utmärker sig i ärlighetens namn inte jättemycket jämfört med andra stenstränder i Kroatien.

Vad ska du tänka på när du ska bila i Kroatien med familjen?För oss gjorde besöket i Plitvice Nationalpark med alla dess sjöar och vattenfall mer intryck och avtryck än stränder.

I övrigt tyckte vi mycket om Istrien, och då särskilt den storslagna amfiteatern Pula Arena och den lilla medeltida stadspärlan Rovinj.

Vad ska du tänka på när du ska bila i Kroatien med familjen?

Vi spenderade mycket tid i bilen, vilket inte var något större problem för våra barn som är vana bilresenärer.

Vi såg till att packa med pysselböcker och många småleksaker som barnen kunde underhålla sig med, typ figurer och djur. Vi hade också en rullande spellista på Spotify och hittade på en massa billekar.

Vad gäller packlista när du ska bila i Kroatien finns det mesta att köpa på plats. Vi såg dock till att alltid ha en separat väska lätt åtkomlig packad med badkläder, badskor (behövs på Kroatiens stenstränder), solkrämer och handdukar.

Du kan också besöka flera länder på Balkan

Du kan också besöka flera länder på Balkan

Alla biluthyrare har olika regler vad som gäller för att köra bilarna över till grannländerna.

Vi valde en variant där vi fick betala x antal kronor för varje dag vi befann oss utanför Kroatiens gränser, det fanns dock ett maxtak på cirka 900 SEK totalt.

Vid flera gränskontroller frågade polisen efter vårt bilcertifikat, det vill säga vårt dokument från biluthyrningsfirman som visade att det var okej för oss att ta bilen över gränsen.

Vi började och slutade vår resa i Zagreb och spenderade huvudsakligen vår semester i Kroatien, men gjorde också dagsutflykter till Bosnien-Hercegovina och Slovenien. Vi stannade också några dagar i Montenegro.

Läs också: Bilsemester i Montenegro – de bästa tipsen

Blev du inspirerad att bila i Kroatien?

Du kan hitta billiga flygbiljetter till Zagreb eller Split i Travelmarkets flygsökmotor.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.