Bilsemester i Montenegro – de bästa tipsen

Bilsemester i Montenegro – de bästa tipsen

Annika-Myhre
Under vår bilsemester i Montenegro, och specifikt den gamla piratorten Kotor, får vi uppleva några av de mäktigaste vyerna vi har sett hittills under våra resor. Det är få resmål som har skapat så mycket nyfikenhet och frågor hos vänner och bekanta som just Montenegro.

Inför vår bilsemester på Balkan såg vi i ärlighetens namn mest Montenegro som ett mellanstopp för att åka vidare från Kroatien till Albanien. Det slutade med att vår familj trivdes så bra att vi struntade i Albanien och blev kvar i Kotor.

Läs också: Bilsemester i Kroatien – de bästa tipsen + är det dyrt i kroatien?

Bil eller flyg till Montenegro?

Montenegro gränsar till Kroatien samt Bosnien och Hercegovina i norr, Serbien och Kosovo i öster och Albanien i söder. Det finns med andra ord många länder och städer att upptäcka på en relativt liten yta.

Flyg till Montenegro
Vi hittade billiga flygbiljetter till och från Zagreb i Kroatien och hämtade ut en förhyrd bil på flygplatsen när vi landade. Vi bilade sedan genom grannländerna innan vi slutligen körde över gränsen till Montenegro. Hade vi haft mindre tid på oss hade vi fördragit att flyga direkt till och från Montenegro (flyg går bland annat till någon av Montenegros allmänna flygplatser Podgorica eller Tivat), alternativt hämtat hyrbilen i Kroatien och lämnat den i Montenegro. Att lämna tillbaka bilen på annan ort än uthämtningsstället är dock betydligt dyrare, vilket man ska vara medveten om.

Bil till Montenegro
Ett annat alternativ är givetvis att bila från Sverige, men det kändes inte aktuellt när barnen var så pass små (8, 6 och 2 år gamla). Dessutom ville vi spendera mer tid på resmålet än i bilen i det här specifika fallet, eftersom det ändå blev mycket bilkörning på plats.

Du kan hitta billiga flygbiljetter till Zagreb, Podgorica eller Tivat i Travelmarkets flygsökmotor

Köra bil i Montenegro

Köra bil i Montenegro

Vägförhållandena är okej, men väglaget är generellt bättre i Kroatien. Tänk på att det är passkontroller in och ut i landet, vid vilka det kan bli rejält långa köer. Under vår inresa från Kroatien, strax innan lunch, satt vi 2 h i bilkö med väldigt frustrerande barn i baksätet.

På tillbakavägen mot Kroatien hade vi lärt oss en läxa och lämnade landet tidigt på morgonen utan en enda bil framför oss i kön. Tänk på att bilköerna blir extra långa under högsäsong! Montenegro har rejäla höjdskillnader med djupa raviner och berg. En bil med relativt stark motor är därför att rekommendera.

Var noga med att uppge för eventuell biluthyrningsfirma att ni avser korsa landsgränser. Alla biluthyrare har olika regler för vad som gäller, vi valde en variant där vi fick betala ett maxtax på 900 kr för att köra in i obegränsat antal länder. Vid gränskontrollen in till Montenegro fick vi visa vårt bilcertifikat från biluthyrningsfirman, vilket bekräftade att vi fick ta bilen över landsgränsen.

Hur ska man bo i på en bilsemester i Montenegro?

Hur ska man bo i på en bilsemester i Montenegro?
Vi hade inte förbokat något boende på vår bilsemester i Montenegro, utan gjorde det under resans gång.

Vad kostar boende i Kotor?
Vi använde oss av en stor jämförelsesajt och fastnade direkt för en lägenhet på den lugna gatan ”Dobrota” en bit utanför Kotor. Lägenheten höll låg standard, men var fräsch och ren och hade också tillgång till en vacker uteterass och en privat strand. Vi betalade drygt 700 SEK för tre nätter (men priserna gick upp under högsäsong).

Vi trivdes så bra i området att vi bokade till två nätter i en annan lägenhet på samma gata, vilken höll hotellstandard och därför var dyrare.

Det var svårt att få tag i boenden med pool i just Kotor. Men det kändes heller inte nödvändigt eftersom det fanns möjlighet att gå ner till stenstranden bara en kort promenad från vår lägenhet.

Hitta en lägenhet eller hotell i Kotor i Travelmarkets hotellsökmotor

Mat och dricka – Är det dyrt i Montenegro?

På de allra flesta restauranger serveras ”dagens fångst”, fisk och skaldjur är därmed standard.

Andra välkända aptitretare är landets prosciutto och ost, vilket starkt påminner om italiensk matkultur.

Till efterrätt kan jag rekommendera de traditionella bakverken priganice, som kan liknas vid bollformade munkar som doppas i honung.

Vad är prisnivån i Montenegro?
Prisnivån på mat och dricka i Montenegro är lägre än i Sverige, men märkbart dyrare än exempelvis Albanien.

Vädret i Montenegro – under sommarmånaderna

Vädret i Montenegro - under sommarmånadernaUnder sommarmånaderna kan det bli väldigt varmt i Montenegro. I början av juli visade vår termometer upp till 35 grader under dagtid.

Vi satsade på en siesta under de varmaste timmarna och badade mycket för att svalka av oss.

De bästa sevärdheterna i Montenegro

De bästa sevärdheterna i Montenegro

Här hade barn och vuxna olika uppfattningar.

Sevärdheter i Montenegro för barn
Barnens storfavorit under dagarna i Montenegro var vattenlandet i Budva, som våra vuxenögon var ett ganska medelmåttigt badland i förhållande till prislappen om 800 kr för hela familjen. Vi fick heller inte ta med egen mat in till vattenlandet, vilket gjorde att gästerna hänvisades till den egna restaurangen på området.

Sevärdheter i Montenegro för vuxna
Vi vuxna föredrog istället Kotor och dess mysiga grannby Perast, där vi också tog en båttur i Kotorbukten. Båten släppte av oss på den lilla ön Our Lady of the Rocks som är en bildskön miniö med spännande historia.

Sevärdheter i Montenegro för vuxnaVi uppskattade också vandringen upp till St John’s Castle, där slutmålet bjuder på en makalöst vacker utsikt över Kotor.

En ännu mäktigare utsikt fick vi från Kotor Observation Platform, dit vår bil nådde efter 25 tvära serpentinsvängar och rejält med pirr i magen.

Tänk på att undvika Kotor under de dagar ni ser kryssningsfartyg ligga inne i hamnen, då fylls snabbt gator och gränder med otaliga kryssningsresenärer.

Nödvändig packning på en roadtrip med barn

Vi packade en stor familjetrunk med olika påsar för respektive familjemedlem, men hade också med oss ryggsäckar för att kunna packa det nödvändigaste för dagsutflykter.

I bakluckan på bilen låg det en strandväska ständigt är redo för nya äventyr, vi använde vagnsfodralet och fyllde det med badkläder, saronger, simpuffar och leksaker. Det var skönt att ha ett par olika uppsättningar badkläder med till barnen för att varva med.

Du kan också välja att besöka flera länder i BalkanAndra nödvändigheter i packningen var rejäla skor för hajker och ett par enklare sandaler, tunna bomullskläder samt solkräm, solglasögon och kepsar/solhattar.

Vi hade också stor nytta av pysselböcker, pennor och småfigurer att underhålla barnen med på restauranger och i bilen.

Du kan också välja att besöka flera länder i Balkan:

Bilsemester i Kroatien
Kroatien är många svenskars favoritdestination och vilket är lätt att förstå! Kroatien har gjort sig känt för sitt kristallklara vatten och de medeltida städerna, men det finns också lummiga nationalparker av högsta klass att besöka. Vi tilltalades personligen av Istriens lugn och dess pittoreska medeltidsstäder Rovinj och Pula, men också av sagonaturen vid Plitvice Nationalpark.

Läs också: Bilsemester i Kroatien – de bästa tipsen + är det dyrt i kroatien?

Bilsemester i Bosnien och Hercegovina
Under vår roadtrip lämnade vi Kroatien för att köra in till Bosnien och Hercegovina med sikte på staden Mostar och den omtalade bron Stari Most. Mostar charmade oss med sina kyrkor, moskéer och kullerstenar, men kom helst hit under tidigt morgon eller sen eftermiddag. I annat fall riskerar den tryckande sommarvärmen att förta stadens charm.

Bilsemester i Slovenien
Slovenien, norr om Kroatien, är ett vykortsvackert land på alla sätt och vis. Vi tog sikte på landets minimala kuststräcka och specifikt den medeltida staden Piran, med pastellfärgade husfasader och kullerstensgränder. Barnen fick springa av sig de många timmarna i bilen och vi vuxna fascinerades av ovanligt vacker arkitektur – perfekt mix för alla inblandande!

Blev du inspirerad att åka på bilsemester i Montenegro?

Du kan hitta billiga flygbiljetter till Zagreb, Podgorica eller Tivat i Travelmarkets flygsökmotor

Blev du inspirerad att åka på bilsemester i Montenegro?

Alle fotos: (c) Annika-MyhreLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.