En hängmatta mellan två palmer vid en paradisisk strand med klarblått vatten och ett kryssningsfartyg i bakgrunden.

Kryssning i Karibien – var, när, hur…

Maria Erica Jensen
Kryssning är en av svenskarnas mest föredragna semesterformer, och vill du uppleva vackra karibiska öar, är en kryssning en närmast idealisk form av semester. I denna artikel ger vi dig en rad goda råd innan du bokar din kryssning, och vi berättar också om några av de mest populära stoppen på kryssningsfartygens rutter.

Vilka resmål skall jag välja?

Nedan har vi beskrivit några av de platser som du kan besöka på en kryssning i Karibien, och vi ger dig också lite inspiration till vad du kan förvänta dig att uppleva. Det finns många platser att besöka, så det gäller att hitta den kryssning som passar just dig. Vi har valt att inte nämna vackra stränder och turkosblått badvatten i beskrivningarna, då man i princip finner detta i hela den karibiska ö-världen.

En röd byggnad med en tornliknande struktur och en klocka, omgiven av träd.Amerikanska Jungfruöarna
De gamla danska kolonierna är populära resmål bland svenskar i Karibien. Du kan spatsera längs gamla gator med danska namn, besöka spännande historiska byggnader och insupa lite av den postkoloniala, danska atmosfären.

Cozumel och Mexikanska Rivieran
Mexikos ostkust, som också kallas Mexikanska Rivieran, är ett populärt stopp för många kryssningsfartyg. På flera platser kan du uppleva de gamla men fortfarande mycket imponerande ruinerna efter mayaindianerna, och i gamla dagar var ön Cozumel tillhåll för kända och ökända pirater som Sir Henry Morgan och Jean Lafitte.

Bahamas
Bahamas är ett av de klassiska kyssningsresmålen, och är fortfarande mycket populärt. Huvudstaden Nassaus gamla gator bjuder på historiska byggnader, konstgallerier och en cigarrfabrik där du kan rulla din alldeles egen cigarr.

Martinique
Columbus kallade Martinique för “den mest frodiga, skönaste och mest charmiga ö i världen” – andra kallar ön för “blommornas ö”. Här odlas bananer, papaya och ananas, och som öns smeknamn antyder, så finns här många vackra blommor. Den kreolska influensen på mat, arkitektur och kultur är fantastisk, och den gör Martinique till något alldeles unikt.

Jamaica
Har man sagt Jamaica, blir man också tvungen att säga reggaemusik och Bob Marley. I huvudstaden Kingston kan du besöka Bob Marley-museet. Kulturen på Jamaica har genom tiderna kännetecknats av både asiater, afrikaner, spanjorer och britter, vilket ger Jamaica en alldeles speciell atmosfär.

Barbados
Folk på Barbados beskriver till och från ön som “mer engelsk än England”, men det skall du inte låta dig skrämmas av, för Barbados har verkligen sin helt egen charm. Först och främst är det naturligtvis det sköna tropiska klimatet som är annorlunda än det brittiska, och Barbados kultur med musik, dans, mat, språk och konst bär spår av tydliga afrikanska influenser.

Tobago
Tobago är den lite mer avslappnade ön i landet Trinidad och Tobago. Jämfört med Trinidad är det på Tobago mer fokus på natur och avkoppling. Här kan du uppleva regnskog, vattenfall och gamla historiska byggnader – bland annat King George-fortet.

Det finns naturligtvis många andra kryssningsresmål än ovanstående. Urvalet är enormt – så det gäller att välja en kryssning som passar just dina behov. Ta dig god tid till att undersöka de olika möjligheterna, och besluta dig först när du vet exakt vad som passar bäst för just dig.

När är en kryssning i Karibien bäst?

Flera solstolar med vit och blå randig duk placerade på en sandstrand under skuggande palmblad, med en utsikt över havet.

Högsäsongen för kryssningar i Karibien är från mitten av december till mitten av april. Under denna period är vädret ofta kallt och blött i Sverige, och det omvända gäller i Karibien, där det är varmt och torrt. Nackdelen med att resa under denna period är dock att det också är den dyraste tiden att resa på.

Om du är ute efter en lugn kryssning, kan mars månad varit en allt annat än optimal tidpunkt att resa iväg, för under denna tid har amerikanerna sin “Spring break”, och därför kan en del av fartygen vara fulla med familjer.

Lågsäsongen för kryssningar i Karibien går från juni till november. Vädret är mer labilt under denna period, och det finns risk för regn, med våldsamma tropiska skyfall. Under denna period kan du också riskera att det uppstår orkaner – speciellt under höstmånaderna. Oftast seglar dock kryssningsfartygen långt bort från områden med orkanrisk.

Hur finner jag resan?

Det finns flera olika möjligheter att boka en kryssning i Karibien. Du kan arrangera hela resan själv, köpa en färdig resa, eller välja något mitt emellan.

Tänk på att en del erbjudanden inkluderar flyg från Sverige, och andra ENDAST inkluderar själva kryssningen. Om du köper en paketresa så har du generellt en större trygghet om något skulle hända på resan.

Om du väljer att boka kryssningen separat, måste du själv hitta flygbiljetter. De flesta karibiska kryssningar utgår från Florida, och dit kan du ofta hitta billiga flygbiljetter.

Du kan själv söka efter flygbiljetter i vår flygsökmotor här.

Ett bra tips är att gärna ankomma en dag eller två innan kryssningen startar. Då är du pigg och alert från starten, och en försening med flyget behöver inte betyda att du missar kryssningen.

Utanför högsäsongen är det ofta möjligt att hitta bra erbjudanden på sista minuten för kryssningar i Karibien, ofta direkt från kryssningsföretaget. Dessvärre hjälper det inte oss svenskar så mycket, för flygpriserna stiger oftast när du kommer nära inpå avresan. Därför är det ofta bäst för resenärer i Sverige att beställa sin kryssning i Karibien i god tid före avresa.

Andra goda råd

En kvinna i vit klänning håller ett glas medan hon står på en balkong och tittar ut över havet vid solnedgången.

Inresetillstånd och visum
Svenskar kan visumfritt resa in i USA, men för att komma in skall du ha ett inresegodkännande (ESTA).  Läs mer om reglerna här. Kontrollera också vad reglerna säger om inresa i de olika länder som du tänker besöka på din kryssning.

Vaccinationer och reseförsäkring
Även om en stor del av din tid kommer att tillbringas i lyx på ett kryssningsfartyg, så är det ändå nödvändigt att konsultera din läkare angående eventuella vaccinationer. Att spara pengar på vaccinationer kan bli ditt livs dummaste beslut. Kom också ihåg en ordentlig reseförsäkring.

Utflykter på land
Kryssningsarrangörernas egna utflykter på land är inte alltid de bästa, och de är inte alltid heller de billigaste. Använd lite tid till att undersöka alternativ på exempelvis Google, innan du beställer. Till exempel finns det bolag som cruisingexcursions.com, som har specialiserat sig på utflykter, men du kan också arrangera din helt egna personliga utflykt, så att du får se precis det som du har lust till.

Tänk dig noga för
Innan du talar med en eller flera resebyråer, är det en god idé att tänka efter noga vad det är som du och ditt ressällskap vill uppleva under er kryssning.

Ditt fokus kan vara exempelvis lyx, mest för pengarna, god mat, romantik, underhållning, intressanta utflykter, hälsa & fitness, faciliteter för äldre, aktiviteter för små eller stora barn, speciella arrangemang för singlar eller något helt annat, så välj din kryssning med omsorg och utifrån dina egna önskemål.

Foton:
Toppfoto © istockphoto
Strand © istockphoto / mfron
Romantisk utsikt © istockphoto / guvendemir

 Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.