Att ägna eventuella semesterplågor en liten tanke redan på hemmaplan kan bespara mycket förtret på plats.
– Det viktigaste när man ska ut och resa är, förutom vaccin, att se till att man har ordentligt med grejer med sig hemifrån allt från pincett och sterila kompresser till magsjukemedel och vätskeersättning, säger Per Ove Lind, pensionerad distriktsläkare och författare till bland annat boken Bota dig själv (Prisma).
Här kommer tipsen som hjälper dig ta hand om semestersabotörerna.
Jetlag
Olustkänslor, sömnrubbningar, aptitlöshet och magbesvär är symptom på jetlag som kan förstöra den första tiden av resan. Jetlag beror på att utsöndringen av sömnhormonet melatonin styrs av den inre klockan och behöver lite tid att ställa om.
Tips: Förbered dig på flyget. Sov. Drick mycket vatten. Drick helst inte alkohol, det stör melatoninbildningen. Ät lätt. Ta en promenad i mittgången då och då. Väl framme är det bra att försöka hålla sig uppe tills det blir mörkt. Titta inte på TV på kvällen. Ljuset från skärmen gör att melatoninet inte utsöndras som det ska.
Myggbett
I malarialänder gäller förstås att undvika att bli biten överhuvudtaget. Myggnät och ljusa kläder rekommenderas och brasor, luftkonditionering och fläktar är saker som myggor inte gillar.
Tips: Använd myggmedel med måtta, eftersom det innehåller gift. Stryk på tunt på små fläckar på huden. Barn under tre ska inte använda myggmedel alls. Blir du biten kan du lindra klådan genom att badda med kallt vatten, alsolsprit, kylbalsam eller hydrokortisonsalva.
Skoskav
Sätt på ett skavsårsplåster redan när det börjar ömma och bli rött, alltså innan det hunnit bli sår.
Tips: Stick inte hål på blåsor. De fungerar som skydd. Tvätta med tvål och vatten om blåsan går sönder. Skydda med non woven-kompress eller ett brett plåster.
Solsveda
Tänk på att hälften av solstrålarna når fram även i skugga eller när det är mulet, att sand reflekterar 25 procent och snö 80 procent av strålningen. Kläder är förstås det bästa solskyddet, tunna bomullskläder motsvarar skyddsfaktor 7 medan jeans ger fullständigt skydd.
Tips: Sola försiktigt och skydda huden. Använd rikligt med solskyddsmedel. Tänk på att vissa delar på kroppen kan behöva högre skyddsfaktor, till exempel näsan och pannan.
Kylbalsam lindrar klåda och sveda och du blir bränd. Hydrokortisonkräm är också bra mot klåda och verkar inflammationshämmande.
Sår
I tropiska klimat gäller det förstås att ta hand om små skråmor. Varje litet sår är som en öppen dörr för bakterier.
Skärsår: Det gör inget om det blöder en stund, det rengör bara såret. Tvätta händerna med tvål och vatten. Tvätta huden runtomkring såret, dock inte själva såret. Spola såret med vatten. Plocka bort eventuellt skräp med pincett. För ihop sårkanterna och tejpa med sårtejp.
Skrubbsår: Tvätta händerna med tvål och vatten och därefter huden runt såret med tvål och vatten. Tvätta såret med tvål och vatten och spola. Stryk på receptfri bedövande salva innan du med pincett plockar bort gruskorn och annat skräp. Sätt på plåster eller förband för att skydda.
Sticksår: Ta bort föremålet som orsakat såret. Låt det blöda en stund. Tvätta händerna med tvål och vatten. Skölj såret under rinnande vatten. Sätt på plåster. Du kan också dränka en steril kompress med alsollösningen och lägga på såret.
Sök också läkarhjälp om såret är stort och blöder mycket eller om såret blir infekterat (ömt och svullet) efter ett par dagar.
Turistmage
I främmande länder finns främmande bakterier, därav turistmage. Du kan förebygga genom att redan på hemmaplan börja äta naturmedel med laktobaciller (säljs på apoteket) och fortsätta ta medlet under resan. På plats gäller det att undvika kranvatten, is, drycker baserade på kranvatten, glass, sallad, kalla maträtter, skalad frukt och mjölk. Om du drabbas är det viktigaste att återställa vätske- och saltbalansen. Det finns färdiga vätskeersättningar att köpa i Sverige.
Tips: Undvik att dricka sprit om du drabbas. Yoghurt är bra mot turistmage. Börja ät normalt redan andra dagen, det påskyndar läkningen. Köp inte stoppande läkemedel utomlands. Ta hellre med Apotekets receptfria medel hemifrån, men ge dem inte till barn under tolv år. Sök läkare om du får feber, blöder eller mycket ont i magen eller om du inte blir bra på två-tre dagar.
Uttorkning
Drick mycket mer än hemma om du är i varma klimat. Även om svetten inte flödar dunstar vätska från kroppen. Får du magsjuka mister du ännu mer vätska som naturligtvis måste ersättas. Glöm inte att barnen är ännu känsligare än vuxna för uttorkning.
Tips: Ta med vätskeersättning hemifrån eftersom den innehåller även salter och näringsämnen som går förlorade. Tumregeln är att dricka så pass mycket att du kissar lika ofta och mycket som vanligt.
Åksjuka
Åksjuk blir man när balansorganet i innerörat skickar för kraftiga signaler till hjärnan. På Apoteket finns receptfria läkemedel att ta med. Tyvärr blir man rätt trött av dem och vill hellre sova än att njuta av den vackra utsikten från bussen.
Tips:Ett alternativ till åksjukepiller är att äta ingefära som innehåller gingerol som lindrar åksjuka. Detta ämne finns också i naturmedel som finns i hälsokost.
Öronvärk
En del människor, inte minst barn, får ont i öronen på flyget, särskilt under landning.
Tips: Lindra värken genom att ta näsdroppar eller nässpray i god tid före landning. Medlet gör att tryckutjämningen i örat går lättare. Man kan också ta smärtstillande i förebyggande syfte.
Källa: Läkare Per Ove Lind, samt hans bok Bota dig själv (Prisma)
Eget reseapotek
Många mediciner som säljs receptfritt utomlands skulle vara receptbelagda eller totalförbjudna i Sverige. Vill du vara garderad: Ta med reseapotek hemifrån! Ett reseapotek kan t.ex. innehålla, värktabletter, hydrokortisonsalva, vätseersättning, myggmedel och magsjukemedel. Skulle du ändå använda läkemedel köpta utomlands är det bra att spara förpackningen för att kunna visa exakt vilken medicin du ätit om du drabbas av några följdverkningar.
Foton:
Toppfoto © istockphoto / cookiecatagencyMygga (c) istockphoto / epantha
Bandage (c) istockphoto / kuarmungadd
Första hjälpen-kit (c) istockphoto / rosliothman
Lämna ett svar
Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *
Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.