Funderar du på att fara iväg på safari i Afrika? Läs goda råd från tre experter

Funderar du på att fara iväg på safari i Afrika? Läs goda råd från tre experter

Birgitte Oxlund

Om du överväger om du skall ge dig iväg på din första safariresa i Afrika har du säkert många frågor. Vad kostar det? Vad ingår? Vilket safariområde skall du välja? Vad bör man vara speciellt uppmärksam på när man reser med barn? I denna artikel svarar tre safariexperter på dessa frågor, och ger dig några tips om saker som du kanske inte tänkt på.

Safari i NgorongoroFöreställ dig att du kommer fram till ett hotell i afrikansk stil och att det ligger på kanten av Ngorongorokratern, med en utsikt som mest påminner om Jurassic Park. Tidigt nästa morgon när solen är på väg upp, blir du körd ner i kratern. På vägen ser du flockar med zebror, hjortar, bufflar och flamingos som är igång med sina morgonbestyr vid en av sjöarna.

Du delar en jeep med fem andra safariturister, och ni kör längs Serengetis savanner och med blicken fäst i horisonten, hela tiden på utkik efter medlemmar ur ”The Big Five”, alltså lejon, leoparder, noshörningar, elefanter och vattenbufflar. Plötsligt pekar den afrikanska guiden neråt vänster vid sedan av jeepen, och så får du syn på lejonfamiljen som gömmer sig i gräset. Du tar upp kameran för att föreviga det magiska ögonblicket. På kvällen blir du inkvarterad på ett lyxhotell mitt i Serengetis nationalpark. Plötsligt knackar det på rutan till hotellrummet och utanför står en grupp apor som vill säga hej.

Safariresa i Serengeti Detta är bara några få glimtar från det äventyr jag upplevde på min safariresa i Tanzania för många år sedan, då jag hade turen att få se fyra av ”The Big Five”. Resan gick med ryggsäck och tillsammans med min partner, och innan vi gav oss iväg hade vi inte köpt annat än flygbiljetter och den första övernattningen.

Nu skulle vi kunna tänka oss att ge vår dotter en stor safari-upplevelse också, men kanske i ett annat område. Dessutom har vi genom Travelmarket fått förfrågningar från folk som gärna vill ha goda råd innan de beställer den första safarituren. Därför har vi kontaktat tre experter från safaribranschen för att få deras råd och tips till vad man bör veta innan man väljer safari för första gången, och vad man skall tänka på när man reser med barn. Här kan du se vad de svarade:

Safariexpert Sonya Mönius, Afrikasafari.se

Vad kostar safari?
En safari kostar från 15.495 kronor, beroende på destination och avresedatum.

Vad ingår i priset?
Flyg, transport, hotellrum, halvpension, engelsktalande safari guide, safari utflykter och park avgifter.

SafariVilket område bör jag välja när jag skall på safari för första gången?
Tanzania och Kenya är känt för sin fantastiska natur och här finns goda möjligheter att komma nära ” big five ”. Dessa länder är därför ett bra val när man är på safari för första gången. Men fråga din resebyrå, så ni hittar en resa som passar dina behov och den tid du vill resa i. Det finns många vackra safaridestinationer där ute.

Tre goda råd till mig som inte har erfarenhet av safari?
Kontakta en safari expert som kan hjälpa dig att hitta den perfekta resan till dina önskemål och behov. Börja planera resan i god tid, minst 6 månader före avresa. När du är på safari, bör du tänka på att njuta av det, även utan kameran. Det är upplevelsen här och nu som gäller!

Måste jag vaccinera mig innan jag åker på safari?
De flesta safaris kräver några grundläggande vacciner, och eventuellt också malariatabletter. Kontakta din husläkare eller en licensierad vaccinationsklinik för vidare information.

Är det något jag skall vara speciellt uppmärksam på om jag reser med barn?
Det kan vara långa körsträckor på en safari. De flesta reseföretag har safaris anpassade till familjer med barn, hör på expertens råd så ni får en tur som passar både barn och vuxna.
Afrika är en stor kontinent. Kasta dig ut i det och få ditt livs upplevelse!

Safariexpert Ella Johanson Rustad, KenzanTours.se

Zebror i AfrikaVad kostar safari?
En safari varierar i pris med hänsyn till längd och boende. Boende kan vara från enkla tält till lyxiga lodger. Antal dagar varierar mellan 4-10 dagars program. Vi kan erbjuda en safari från: 11,300 SEK per person (beräknat på två personer). En safari blir billigare om man fyller en jeep.

Vad ingår i priset?
Guide/chaufför, safarijeep inkl. bränsle, parkavgifter, minimum dricks till chaufför per dag, helpension, boende.

Vilket område bör jag välja när jag skall på safari för första gången?
Om man skall på safari för första gången så rekommenderar jag Tanzania där det inte är så långa transport sträckor och tillgången till djur är stor (speciellt nov-mars samt juni-aug). Man har också ett stort utbud från kortare till längre program. Man skall välja rätt land i förhållande till när man vill åka.

SafariTre goda råd till mig som inte har erfarenhet av safari?
Välj inte för lång safari. Kolla hur mycket safaritid som är beräknat varje dag. Kolla vart boenden ligger i förhållande till områden man är på gamedrives (djurskådning).

Måste jag vaccinera mig innan jag åker på safari?
Ja, det måste man. Uppsök närmaste lasarett, där får du en mycket seriös bedömning av vilka vaccinationer man behöver.

Är det något jag skall vara speciellt uppmärksam på om jag reser med barn?
Att välja en safari med korta transportsträckor. Att välja en privat safari så man kan styra mera över sin dag; när man startar, oftare stoppar och när man vill avsluta för dagen. Delar man fordon med andra resenärer så kan detta bli svårare.

Safariexpert Lars-Gunnar Sandberg, AllResor.se

Vad kostar safari?
Kostnaden för en safari beror på vilken standard och antal personer som reser tillsammans. AllResor arbetar alltid med ca. 1-6 personer i varje safaribil. Bästa pris och komfort är när man är 4 personer i en bil. Då har man också möjlighet att se och ta foto på bästa sätt. Priset kan var från 1.900 kronor/dag, oftast 2.400 kronor/dag. Flyget tillkommer.

Vad ingår i priset?
Transfer, helpension (utan drycker) och en driverguide ingår.

Vilket område bör jag välja när jag skall på safari för första gången?
Kenya ligger ju närmast och där är Masai Maara och Amboseli att föredra. I Tanzania är det Lake Manyar, Ngorongoro och Serengeti. Budgetalternativ är Mikumi National Park ca. 3 timmars bilresa söder om Dar Es Saalam. Det är därefter enkelt att kombinera med färjan över till Zanzibar för sol & bad-semester.

Safari i AfrikaTre goda råd till mig som inte har erfarenhet av safari?
Bra kamera. Lätta kaki bomullskläder. Ta dagen som den kommer – ingen safariguide kan garantera ”Big Five”.

Måste jag vaccinera mig innan jag åker på safari?
Mycket viktigt med Twinrix/Havrix, Gula febern, stelkramp och malariea profylax. Vaccinationscentralerna vet bättre.

Är det något jag skall vara speciellt uppmärksam på om jag reser med barn?
Vi har haft 4-åringar som vari på täaltsaferi och kommer tillbaka helt exhaterade över upplevlelserna, framför allt rytande lejon under natten. Tänk på att barnen måste kunna lyda vuxne order och vara tys när det skall. Toalettproblemet under en safaridag måste föräldra förbereda barnen på. Man kan ju aldrig gå ur bilen utan att det är tillåtet från guiden.

Travelmarket vill gärna rikta ett stort tack till de tre experterna för sin input.

Läs också vår artikel ”Far iväg på safari i Afrika – se de billigaste safariresorna

Om du själv har ett bra tips till de som funderar på att ge sig iväg på sin första safari, eller till oss som vill resa med barn på safari, får du gärna skriva i kommentarsfältet.

Toppfoto (c) istockphoto / guenterguni
Ngorongoro (c) istockphoto / Palenque
Lejon i gräs (c) istockphoto / WLDavies
Fotograf vid flod (c) istockphoto / AmpH
Zebror runt jeep (c) istockphoto / shalamov
Utsikt över Ngorongorokratern (c) istockphoto / brytta
Solnedgång på savannen (c) istockphoto / stillwords


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.