Magnifik strand med höga klippor och kristallklart blått vatten. En båt seglar i närheten.

Sevärdheter Grekland

Aten

Akropolis ruinerna

Är man i Aten, kan man inte undgå Akropolis. Här ligger ruinerna från Parthenon templet, och resterna av gudarnas 2400 år gamla stad kan ses från stort sett alla ställen i huvudstaden. I år 510 före Kristus spådde oraklet i Delfi, att Akropolis skulle bli gudanas stad, och därefter påbörjades byggandet av templen, som man kan se ruinerna av i dag. En betagande syn.

Atens muséer

Det Nationala Arkeologiska Muséet i Aten är fantastiskt. Här finns bland annat fascinerande guldskatter från Mykene. Även Goulandris Muséet för Gammal Grekiska Konst är intressant. Det bjuder till exempel på en samlig eleganta marmorfigurer, som har inspirerat bland annat Picasso.

Dionysos teatern

Den gamla grekiska Dionysos Teatern ligger också vid Akropolis, i den södra delen. Här spelade de gamla grekerna tragedier. Man kan nästan höra kören sjunga, då man står vid teatern. Under sommarfestivalen ordnas här olika arrangemang, vilka är stora upplevelser.

Plaka – den gamla stadsdelen

Plaka kallas den gamla grekiska stadsdelen. Den ligger i den nordöstliga delen vid Akropolis. Här kan man få en förnimmelse av hur det gamla Grekland såg ut, och man kan gå på upptäcksfärd i de smala gränderna. Den labyrintiska stadsdelen har bevarat sin charm trots massturismen.

Grekland

Halvön Halkidiki

Halvön Halkidiki ligger nordöst om Thessaloniki, och har ett underbart skogs- och berglandskap. Området bjuder också på en rad arkeologiska sevärdheter, blandt annat Zeus Ammon Templet och Olynthos Ruinerne. Området är idéellt till stillsamma promenader, då man kan betrakta olivmarkerna.

Halvön Peloponnisos

Peloponnisos är en halvö i södra Grekland. Ön är rik på historiska attraktioner. Här finns Korinth och Mystras, den gamla bysantiska staden, som kryper upp längs berget Taiyetos. Stadens trappor och slingrande stigar för upp till flera intressanta kyrkor, men också till öde områden.

Meteora klostren

Meteora klostren i staden Thessaly är en av de mest intressanta av sevärdheterna på det grekiska fastlandet. Klostren är från det 14. århundradet och fungerade då som ett slags fort. Munkarna var tvugna att använda sig av stegar för att ta sig upp till deras hem. I dag finns det trappor inhuggna i klippväggen, för turisternas skull.

Philippi området

Philippi ligger i den östliga delen av Makedonien. Stället har fått sitt namn efter Alexander den Store, och är känt, då det var här Cesars mördare, Brutus och Cassius, besegrades av Octavius år 42 före Krisus.

Staden Aghios Nicolaos

Aghios Nicolaos har knappt 10.000 invånare och är en av Kretas mera attraktiva städer. Den har perfekt klimat, sköna stränder och för ett kosmopolitiskt liv. Det händer saker dygnet runt. Det är speciellt högt tempo under sommaren, då flera festivaler går av stapeln.

Staden Thessaloniki

Thessaloniki är den andra största staden i Grekland, och är på många sätt en modern storstad. Thessaloniki har ett stort utbud av bysantinsk konst, både kyrkor och muséer. Det arkeologiska muséet är en fantastisk upplevelse. Området och de mindre landsbyarna omkring Thessaloniki frestar med vandringsturer och mysiga caféer.

Stränderna vid Kassandra och Sithonia

Kassandra och Sithonia har nordens bästa badstränder, och är därför två av de snabbast växande semesterområdena i regionen. Här ligger även det religiösa samfundet, Mount Athos, som endast tar emot manliga besökande med speciell tillåtelse.

Västkorfu

Den västliga delen av Korfu är otroligt vacker. Här kan man köra av vägarna genom oliv- och appelsinmarker och njuta av det fantastiska landskapet. En av de mer sevärda städer på denna del av ön är Kanoni, från vilken en smal väg för upp till Vlaherni-klostret.

Ön Chios

Chios ligger väldigt nära Turkiet. Den domineras av de två bergen Profitis Elias och Oros. Hamnstaden har ett arkeologistk museum, och ett museum med moderna grekiska skulpturer. Runt hela ön finns härliga stränder, mysiga fiskebyar med små tavernor, och flera kloster och kyrkor.

Ön Lesbos

Lesbos har verkligt fina stränder och pittoreska kloster och olivmarker. Den största staden Mutiline har en härlig badstrand, och även öns andra stränder har goda faciliteter. Vid Loutra Thermis finns varma välgörande källor. Norrut ligger Mithimna, som är mötesplats för konstnärer från hela världen.

Ön Samos

Samos är den gröna ön med kuperade skogsområden, och massor av oliv- och vinmarker. Huvudstaden, Samos, frestar med flera kulturella sevärdheter i form av moderna muséer och kyrkor. Det finns flera bra stränder, såsom Psili Ammos och Possidonion på sydöstkusten, och vid Agios Nikolaos är det underbart att snorkla.

Korfu

Korfu stad

Korfu stad har en rad kulturella och historiska sevärdheter. Här ligger ett arkeologiskt museum, som är värt ett besök. Rådhuset är ett fint exempel på den italienska arkitektur, som präglar Korfu. De två kyrkorna, St. Jasons kyrkan och Spyridon kyrkan, är också intressanta sevärdheter i Korfu stad.

Staden Pelekas

Pelekas är en traditionell grekisk stad med fantastiska möjligheter att utöva vattensport. I Pelekas kan man från toppen av stadens berg få en praktfull utsikt och njuta solnedgången. I Pelekas ligger också Ropa Vallay, som har en utomordentlig golfklubb.

Kreta

Knossos palatset

Om man är på Kreta, kan man inte undgå Knossos. Det imponerande palatset ligger utanför Kretas största stad Iraklio, och är en av de mest betagande sevärdheter på Kreta.

Staden Paleohora

Paleohora är en liten stad på Kretas västkust. Staden upptäcktes av ett gäng hippier på 60-talet. Detta vände upp och ner på tillvaron i den lilla fiskestaden, som inte längre var en lugn och anonym oas. Men staden är fortfarande attraktiv, då den har bevarat sin avslappnade atmosfär.

Kykladerna

Ön Amorgos

Amorgos är otroligt vacker med sina ockrafärgade klippor och det klara gröna vattnet. Ön är mycket bergig och är perfekt till vandringsturer. Det var på Amorgos dykscenerna till filmen Le Grand Bleu (The Big Blue) upptogs. Tycker man om att snorkla och dyka, är Amorgos stället.

Ön Naxos

Naxos är den största av Kykladerna och därför också den ö, som har mest att erbjuda. Förr i tiden var Naxos känt för sin vinodling. I dag är ön känd för sina suveräna vattensportsställen, speciellt vindsurfing. Många väljer också att köra kors och tvärs på hela ön på mountainbike, och besöka öns högsta punkt, Mount-Zeus, som är 1003 meter högt.

Ön Paros

Paros är den mysigaste av Kykladerna. Ön har en charmerande hamnpromenad, på vilken man kan äta på en av restaurangerna helt ned till vattnet och betrakta färjorna, som konstant seglar till och från ön. Paros har ett utmärkt nattliv, och en fjärilsdal, som är ett besök värd. Stränderna är en stor attraktion på ön.

Pelekas

Staden Pelekas

Pelekas är en traditionell grekisk stad med fantastiska möjligheter att utöva vattensport. I Pelekas kan man från toppen av stadens berg få en praktfull utsikt och njuta solnedgången. I Pelekas ligger också Ropa Vallay, som har en utomordentlig golfklubb.

Rhodos och Kos

Asclepius’ helgedom

Asclepius’ helgedom på Kos utgjorde ett rekreationsställe i det gamla Grekland. Det var dessutom här den första vetenskapliga medicinskolan var belägen. Några av de mer berömda ”gästerna” var fysikern Hippokrates, målaren Apelles och poeterna Philetas och Theocritus.

Kolossos statyn

Den enorma statyn, Kolossos, tronar vid inseglingen till Rhodos stad. Statyn byggdes år 282 före Kristus. År 226 före Kristus födsel ramtes Rhodos av en jordbävning, och statyn skadade ett knä. Ett orakel rådfrågades, och då oraklet förbjöd en restaurering, har statyn fortfarande trasigt knä.

Korsfararnas slott

I det 14. århundradet byggde korsfararna detta fantastiska slott, som ligger i Rhodos stad. Slottet ligger i den gamla stadsdelen och är en fantastisk byggnad, som många turister på Rhodos vill se. Den gamla stadsdelen är omgiven av en mur.

Sporaderna

Ön Skiathos

Skiathos är grön, idyllisk och inbjudande. Ön har ett överflöd av fina stränder. Men, huvudattraktionen på Skiathos är öns häftiga nattliv, som det inte finns maken till på de andra Sporaderna. Skiathos har generellt goda faciliteter för turister.

Ön Skopelos

Skopelos har små mysiga vikar och guldstänk i sanden. Ön är trivsam med sina olivmarker, kyrkor och kloster. Huvudstaden Skopelo har en utmärkt strand, som är lite lugnare än de på Skiathos.

Ön Skyros

Skyros har bra stränder. Öns centrala hamn heter Linari, vilken är nära Magazia, Molos och Girismati stränderna. Det finns även mera avsides och öde stränder, nämligen Atsitsa och Pefkos. För att komma till dessa kan man endel köra bil, eller ta med på en cruise.

Flyg+hotell
Från 2 295:-
Flygbiljetter t/r
Från 2 956:-
Priserna är givna per person
Boka dina sevärdheter här