Magnifik strand med höga klippor och kristallklart blått vatten. En båt seglar i närheten.

Resguide till Grekland

Fakta


  • Ellás

  • Aten (800.000)

  • 131.957 km2

  • Grekiska

  • Öst-ortodox

  • 10.542.000 (1999)

  • Republik

  • Grekland är ett torrt och bergigt land. Fastlandet gränsar till Albanien, Makedonien och Bulgarien i norr, medan en östlig spets rör vid Turkiet. Annars består landet av små och större öar av vilka många ligger i Egeiska havet mot öst. Den västliga delen av Grekland går ut till det Joniska havet, medan den södra, i vilken bland andra den stora semesterön Kreta ligger, är förärad Medelhavet. Det är varmt i Grekland från april till oktober och det kan vara extremt torrt om sommaren.

Reseförberedelse

Bästa restid

Grekland är underbart hela året runt. Från vår till höst kan man förvänta sol och höga temperaturer.
På vintern kan man gå på upptäcktsfärd bland de många gamla grekiska monumenten och känna historiens vingslag.

Reselitteratur

Lonely Planet Greece
Rough Guide Greece

Lokala förhållanden

Valuta

Euro. Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Det finns en hel del Internetkaféer i Grekland och det öppnas hela tiden fler. De flesta ligger i Aten, men även de stora semesteröarna som Korfu, Kreta och Rhodos har kafeér. Det är billigt att använda datorerna och många av Internetställen har kafé och bar.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tilkalla hjälp i Grekland skall du ringa på följande nummer:
Ambulans (166)
Polis (100)
Brandkår (199)

Dricks

Även om dricksen (15 procent) på restauranger i vanliga fall är inräknad i notan, hör det till god ton att ge ytterligare fem procent. Det är även normalt att ge dricks till taxichauffören. Övrig servicepersonal förväntar cirka 12-15 procent i dricks.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige är den 13.00 i Grekland.

Vikt och mått

I Grekland används följande måttenhet:
Vikt: kilo
Längd: meter
Vätska: liter

Fotografering

Man får nästan fotografera som man vill i Grekland. Man bör dock fråga om lov innan man fotograferar privatpersoner och vara försiktig då man fotograferar inne i religiösa byggnader.

Dricksvatten

Generellt kan man utan problem dricka kranvattnet i Grekland, men det smakar inte speciellt gott. Vill du vara helt säker på att undvika en maginfektion är det bäst att köpa vatten på flaska.

Elektricitet

I Grekland används följande strömkälla:
220 volt AC/50Hz

Uppförande

På semesterorterna kan man klä sig som man vill. Men om man besöker kyrkor bör man vara ordentligt klädd. Den grekisk-ortodoxa kyrkan har stort inflytande, speciellt i de mer avsides belägna områdena.
Var uppmärksam på att en ”nick” bakåt med huvudet betyder nej.
Rökning är förbjuden i offentliga transportmedel och byggnader.

Öppettider

Bankerna har öppet från 8.00 till 14.00 (måndag-torsdag) och från 8.00 till 13.30 (fredag).
Affärernas öppettider varierar mycket, men som regel är det öppet om sommaren från 8.00 till 14.30 (måndag, onsdag och lördag) och från 8.00 till 14.00 och från 17.30 till 20.30 (tisdag, torsdag och fredag). Om vintern håller affärerna öppet från 9.00 till 17.00/19.00 (måndag-fredag) och från 9.00 till 13.00 (lördag).

Mat och dryck

Grekisk mat hör till i elitklassen. Den är enkel och otroligt välsmakande. Pröva en grekisk sallad med solmogna tomater, oliver och fetaost, eller en av nationalrätterna, souvlaki, som består av ett pitabröd med köttstycken, ofta lamm eller svin, och grönsaker. Pröva även retsina till maten. Grekerna avslutar ofta måltiden med en ouzo, som smakar av anis.

Handikappade resenärer

Det är inte bra handikappförhållanden i Grekland. Bortsett från några få moderna semesterorter och en och annan lyxfärja, är det inte många som har inrett speciellt med tanke på rullstolar. På många platser är det svårt att ta sig fram med rullstol på grund av ett oändligt antal branta, smala och steniga vägar.

Helgdagar

Nyårsdagen den 1 januari
Trettondagen den 6 januari
Självständighetsdagen den 25. mars
Arbetarnas dag den 1 maj
Marie himmelfärdsdag den 15. augusti
Greklands inträde i andra världskriget 1940, den 28 oktober
Juldagen den 25. december
Annandag jul den 26 december

Flyttbara helgdagar
Långfredag, påskdag och annandag påsk innfaller i mars eller april.
Fastan infaller i mars.

Övernattning / Hotell

Camping

Det vimlar med campingplatser i Grekland. Till och med på den minsta ö kan man slå upp sitt tält.

Hotell

Det finns många hotell i Grekland. Standarden är inte alltid lika hög, men det finns rikligt att välja emellan och de finns i alla kategorier.

Bed og breakfast eller pensionat

Det finns inte så många B&B i Grekland. I gengäld finns det många privatpensioner.

Vandrarhem

Det finns vandrarhem på många platser i Grekland. Som regel krävs det internationellt vandrarhemskort.

Övrig övernattning

Det finns många privatpersoner som hyr ut rum i Grekland. Det är billigt att bo på pension och standarden är som regel utmärkt.

Lokal transport

Flyg

Det finns inrikesflyg mellan Aten och en lång rad andra städer och grekiska semesteröar. Även Thessaloniki, på fastlandet, har ett flygfält med goda förbindelser.

Buss

Det finns bussförbindelser från Aten till alla större städer på fastlandet och Peloponnisos. Det finns även lokala bussar i städerna.

Tåg

Det finns två centrala tågstationer i Aten. Härifrån kan man komma med tåg till en lång rad städer på resten av fastlandet och Peloponnisos. Många av tågen är långsamma, men billiga.

Taxi

Det finns taxi överallt i Grekland. De flesta kör efter taxameter. Priserna är ytterst rimliga, men du måste betala extra för resor till och från flygplatser.

Biluthyrning

De stora uthyrningsbyråerna har baser på många ställen i landet. Man kan även hyra bil från flygfälten. Vägnätet är utmärkt i Grekland.

Båt eller färja

Det seglar åtskilliga färjor varje dag från Pireus, hamnen i Aten, till alla öarna. Det är också fina förbindelser mellan öarna. Bilfärjorna är långsammast, men billigast. Flygbåtarna Flying Dolphins är snabbare, men dyrare.

Särskilda förhållanden

Grekland är ett perfekt ställe om du tycker om att dyka och snorkla. Här finns koraller och har du tur kan du få syn på en havssköldpadda.

Har du velat resa till Grekland?

Här hittar du exempel på resor som våra användare har hittat tidigare.
Flyg+hotell
Från 1 995:-
Flygbiljetter t/r
Från 2 144:-
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden