Charterresor  till Kreta

Charterresor till Kreta

Sol och historia på konstnärliga Kreta

Bedöm resmål
4,5
(56 omdömen)
Kungapalatset Knossos är endast ett av många kulturhistoriska intryck en charterturist får på Kreta, utöver sol, sommar och strand förstås.

Den grekiska ön Kreta har omkring 1 000 kilometer kustlinje. På den populära ön finner charterturisten några av de vackraste, sandstränderna i Medelhavet. Stränderna framröstas i olika internationella undersökningar ofta till några av världens bästa, och detta är en av anledningarna till att Kreta blivit ett av Europas mest populära resmål. En charterresa till Kreta är för många det ultimata receptet på en fantastisk semester.

En chartertur till Kreta, som för övrigt är Greklands största ö och den femte största i Medelhavet, är också en fantastisk möjlighet till att dyka ned i den Minoiska kulturen och civilisationen. Några höjdpunkter är bland annat de arkeologiska utgrävningarna vid Knossos, Phiastos och Grotys, som varje år besöks av tusentals turister.

Den härliga staden Chania, som är Kretas huvudstad, är absolut också värd ett besök. Staden med det vackra namnet har ett mycket trevligt hamnområde, där besökare älskar att promenera. Chania har också en vidunderlig gammal stadsdel med färgglada hus och frodiga växter. Här finns även en traditionell marknad, flera gamla kyrkor och vackra torg med goda möjligheter till att njuta ett glas raki och lite vattenmelon, eller kanske ett glas lokalproducerat vin eller en svalkande öl.

Sol och strand

Havet runtomkring Kreta är för det mesta omkring 20 grader varmt i maj, toppar kring 27 grader i juli och faller så igen till 20 grader i november. Det betyder att en simtur vid någon av Kretas många stränder oftast är ett behagligt varmt nöje.

Även på vintern så sjunker vattentemperaturen sällan under 17 grader, vilket gör ön till ett eldorado för alla som gillar dykning och snorkling – dessutom året runt! Kreta är med andra ord en mångsidig charterdestination som fungerar året runt.

Stränderna på nordkusten är långgrunda och en smula varmare än de övriga kretensiska stränderna. På nordkusten finns också för det mesta livräddare utstationerade, vilket gör badlivet lite mer attraktivt för barnfamiljer.

De södra stränderna besöks å andra sidan av mindre turister, vilket gör dem lite stillsammare. Ett par solstolar och en parasoll kostar omkring 5 euro per dag.

Generellt är de kretensiska stränderna mycket säkra, och den behagliga medelhavsbrisen svalkar skönt under de heta sommardagarna.

Nattlivet på Kreta

Som på andra turistdestinationer finns på Kreta massor av möjligheter att krydda charterresan med en tur ut i det lokala nattlivet.

På ön finner man allt från traditionella grekiska fester med kretensisk musik till moderna diskotoner arrangerade av rutinerade plattvändare.

En semester på Kreta kan således handla om att gå i arkeologernas fotspår till kungapalatset Knossos om dagen och dansa benen trötta i natten. Speciellt huvudstaden Chania har ett brett urval av barer, diskotek och nattklubbar, också av de mer exotiska slagen.

Malia och Stalis-områdena är emellertid dit den yngre generationen söker sig, och det är här man finner Kretas absolut vildaste nattliv.

Inget resmål är dock komplett utan god mat och dryck, och här imponerar Kreta på den mest kräsna turisten. Ön har ett ofantligt utbud med restauranger, och även om det finns internationella restauranger och barer här, så är det ofta det grekiska och i synnerhet kretensiska köket som lockar de flesta.

Aktiviteter

Kreta bjuder på alla traditionella typer av vattensporter som man som turist kan förvänta sig av ett resmål i Kretas kaliber. Det är här möjligt att dyka, snorkla, vindsurfa eller åka vattenskoter, eller helt enkelt bara bada i det sköna vattnet.

Den typiska charterturisten som inte har varit på ön innan, hyr ofta en bil eller skoter för att se sig omkring, och för att få en bättre bild av den fantastiska ön med dess rika historia.

Självklart är det också möjligt att se landet från hästryggen, och flera arrangörer hyr ut hästar till både vana och ovana ryttare eller ryttarinnor.

Kreta har med andra ord det mesta man kan önska sig av en perfekt semester – endast fantasin sätter gränser!

Charterbolag med charterresor till Kreta

Billiga charterresor med Airtours
Billiga charterresor med Amisol Travel
Billiga charterresor med Apollo
Billiga charterresor med Detur
Billiga charterresor med Escapeaway
Billiga charterresor med Mixx Travel
Billiga charterresor med TripX
Billiga charterresor med TUI
Billiga charterresor med Turkietresor.se
Billiga charterresor med Ving
Hitta billiga resor till hela världen
Prisjämförelsesajten Travelmarket.se söker bland fler än 1000 hemsidor för att hitta de bästa och billigaste resorna till dig.