Vackert medelhavssceneri med kristallklart vatten, mångfärgade båtar, och pittoreska vita byggnader mot en bergig bakgrund.

5 mindre kända grekiska öar – upptäck en ny favorit

Jessica Heinonen
Den grekiska övärlden består av tusentals större och mindre öar varav de mest kända är Kreta, Rhodos och Santorini. Men om du känner dig äventyrlig och gärna vill resa till mindre kända öar i Grekland så har vi några förslag till dig: Naxos, Skiathos, Karpathos, Thassos och Kefalonia. Läs mer om dessa mindre kända grekiska öar och upptäck en ny favorit.

Thassos – lugn och ro bland greker

En strand fyldt med parasoller og solstolar, folk som simmar i det turkosblå vattnet, omgivna av grönskande träd och en stenig kustlinje.Ögrupp: Norra egeiska öarna
Storlek: 383 km2
Befolkningsmängd: 14 000

Thassos är Greklands nordligaste ö och ligger 45 minuters färd med färja från staden Kavala på Greklands fastland. Om du åker på charter till Thassos är det även till Kavala du flyger då Thassos inte har en egen flygplats.

Thassos är något av en hemlighet och är inte så känd för turistmassorna då ön länge har kunnat leva på sina naturrikedomar istället för turism. Många greker semestrar på Thassos då det är nära fastlandet och det gör att ön har kunnat bevara mycket av sin autenticitet. Prisnivån är också lägre tack vare att turisterna är få och antalet semestrande greker är stort.

På Thassos finns flera olika orter du kan bo i och några av de populäraste är Potos och Limenaria som ligger på sydkusten. Här kan du njuta av lugnet och bada i havet från någon av de finkorniga sandstränderna som ligger ett stenkast utanför Limenaria. Thassos stad som är huvudorten har ingen strand i centrum av staden, men staden är en perfekt utgångspunkt om du vill utforska resten av ön eller besöka fastlandet.

Om du är intresserad av historia så finns det ett arkeologiskt museum i Thassos stad med skulpturer och andra föremål från antiken.

Vem passar ön bäst för?

För dig som hellre vill semestra med greker än turister och som letar efter det genuint grekiska som du kan avnjuta utan turistmassorna.

Garden Studios Thassos Town
ThassosGarden Studios Thassos TownGrekland (7 nätter)Enrumslägenhet
3 645:-Välj
Villa Roxani
ThassosVilla RoxaniGrekland (7 nätter)Enrumslägenhet
3 745:-Välj
Apartments Kouros
Thassos stadApartments KourosGrekland (7 nätter)Studiolägenhet högst tre personer
3 868:-Välj
Kouros
Thassos stadKourosGrekland (7 nätter)Studiolägenhet högst tre personer
3 868:-Välj
Akti Pefkari
PotosAkti PefkariGrekland (7 nätter)Dubbelrum
4 545:-Välj
Makedonia
PotosMakedoniaGrekland (7 nätter)Tvårumslägenhet
5 145:-Välj
Acron Suites
LimenariaAcron SuitesGrekland (7 nätter)studiolägenhet havsutsikt
5 501:-Välj
Acron Suites
LimenariaAcron SuitesGrekland (7 nätter)studiolägenhet havsutsikt
5 501:-Välj
Louloudis Boutique Hotel
Ormos PrinouLouloudis Boutique HotelGrekland (7 nätter)Dubbelrum
5 545:-Välj
Louloudis Fresh
Ormos PrinouLouloudis FreshGrekland (7 nätter)Dubbelrum
5 595:-Välj

Inga erbjudanden eller vill du ha fler alternativ? Sök själv efter en charterresa till Grekland här.

Kefalonia – en kombination av natur och strand

En sandstrand ligger längs en bukt med klart blått vatten, omgiven av höga klippor och grönska.Ögrupp: Joniska öarna (samma ögrupp som Korfu)
Storlek: 786
Befolkningsmängd: 35 800

Kefalonia är en grön ö, vilket det flesta av de Joniska öarna är. Öarna ligger i det Joniska havet på fasta Greklands västra sida mot Italien och Kefalonia har tack vare sin grönska en annan atmosfär än många av de grekiska öarna i Egeiska havet.

Huvudorten på Kefalonia är Argostoli men många turister bor i Lassi, Skala eller Sami. Ön har inga större tempel eller rester från antiken, men har mer att erbjuda bland naturupplevelser. Myrtos-stranden på öns nordvästra del är som tagen ur en turistbroschyr och det är svårt att förstå att färgerna faktiskt är på riktigt.

Ett annat måste är Melissani-sjön som finns i en grotta på öns norra del och enligt den grekiska mytologin var Melissani-grottan hem för nymferna. Den bästa tidpunkten att besöka grottan och sjön är mitt på dagen då solen lyser upp vattnet och ger en magisk effekt.

Om du tröttnat på stranden och besökt Melissani, så kan du ta båten eller bila upp till Fiskardo på öns absoluta nordspets. Fiskardo är en mysig fiskeby med en alldeles speciell charm där du kan njuta av lugnet på något av caféerna i hamnen.

Runt om Kefalonia finns en rad små stränder som den ena är mer undangömd än den andra och det finns något nytt att upptäcka bakom varje hörn. Hyr bil och upptäck denna grekiska pärla innan alla andra.

Vem passar ön bäst för?

För dig som vill uppleva öarna på Greklands västra sida och som föredrar en semester där du kan kombinera strand med natur och stadsliv med de små byarnas charm.

Apartments Angeliki
KefaloniaApartments AngelikiGrekland (7 nätter)Studiolägenhet standard havsutsikt
7 632:-Välj
Apartments Angeliki
KefaloniaApartments AngelikiGrekland (7 nätter)Studiolägenhet standard havsutsikt
7 838:-Välj

Inga erbjudanden eller vill du ha fler alternativ? Sök själv efter en charterresa till Grekland här.

Skiathos – kvalitetsstränder på liten yta

En sluttning med vita hus med röda tak ligger intill havet, omgiven av gröna träd och små båtar i vattnet.Ögrupp: Sporaderna
Storlek: 48 km2
Befolkningsmängd: 6 000

Skiathos har ökat i popularitet de senaste åren och det är lätt att förstå varför. På den minsta ön av Sporaderna hittar du några av Europas bästa stränder, en intim stämning och en tillgänglig natur.

Huvudorten är Skiathos stad där de flesta invånarna bor och där de flesta hotell finns. Om du åker med charter så ligger de flesta hotellen vid stranden Megali Ammos som ligger väst om staden. I Skiathos stad finns det shopping, ett stort utbud av restauranger och ett nattliv som passar även de mest kräsna resenärerna.

Vattnet är fantastiskt klart runt Skiathos och det bidrar till att stränderna uppfattas som ännu vackrare. Några av de bästa stränderna är Banana Beach och Koukounaries, som flera gånger har utsetts till en av Europas finaste. Förutom dessa två finns det stränder för varje dag av veckan att besöka, så om du är en strandfantast är Skiathos ett mer än passande val för din Greklandssemester.

Det är även på Skiathos som ett flertal scener ur filmen Mamma Mia spelades in, så du kanske känner igen dig när du far omkring och upptäcker ön. Stränderna och Skiathos stad är öns främsta sevärdheter och det finns tyvärr få tempelruiner i motsats till många andra grekiska öar. Den gamla huvudorten Kastro är dock värd ett besök om du vill ta en paus från solbadandet en dag.

Vem passar ön bäst för?

Strandfantaster som inte har något emot att tillbringa kvällarna på livliga caféer och vilda diskotek.

Billy's House
Skiathos byBilly's HouseGrekland (7 nätter)Dubbelrum med balkong, utan utsikt
3 995:-Välj
Apartment Nicholas
Megali AmmosApartment NicholasGrekland (7 nätter)Studiolägenhet
4 093:-Välj
Nicholas
Megali AmmosNicholasGrekland (7 nätter)Studiolägenhet
4 093:-Välj
Pension Votsi
AlonissosPension VotsiGrekland (7 nätter)Enrumslägenhet
4 236:-Välj
Gorgona
AlonissosGorgonaGrekland (7 nätter)Enrumslägenhet
4 397:-Välj
Stellina Hotel
Skiathos byStellina HotelGrekland (7 nätter)Dubbelrum standard
4 580:-Välj
Vassilias Beach
SkiathosVassilias BeachGrekland (7 nätter)Tvårumslägenhet havsutsikt
4 668:-Välj
Vassilias Beach
SkiathosVassilias BeachGrekland (7 nätter)Tvårumslägenhet havsutsikt
4 710:-Välj
Hotel Muses
KoukounariesHotel MusesGrekland (7 nätter)Dubbelrum
4 878:-Välj
Hotel Muses
KoukounariesHotel MusesGrekland (7 nätter)Dubbelrum
4 878:-Välj

Inga erbjudanden eller vill du ha fler alternativ? Sök själv efter en charterresa till Grekland här.

Karpathos – ett steg tillbaka i tiden

Flerfärgade hus är belägna på en bergssluttning under en klar blå himmel.Ögrupp: Dodekaneserna (samma som Rhodos)
Storlek: 325 km2
Befolkningsmängd: 6 200

Karpathos är Kos och Rhodos mindre kända grannö, men som har några av Greklands vackraste stränder och kan stoltsera med en by där tiden nästan stått still.

Huvudorten på Karpathos är Pigadia (eller Karpathos stad) som ligger på öns östsida i en skyddad vik. Längs med den populära hamnpromenaden finns ett stort antal restauranger med traditionella grekisk mat och läckra skaldjur.

Karpathos har många fina klapperstenstränder som t.ex. Kira Panagia och du upplever stränderna bäst om du hyr bil en dag och åker på upptäcktsfärd bland olivlundar, karga berg och fantastiska vyer. Bland bergen finns också en mängd små byar som är värda ett besök.

En verkligt fascinerande by på Karpathos är Olympos. Byn kallas ibland för ett levande folkmuseum eftersom byn under en lång tid var helt isolerad från omvärlden. Många går fortfarande omkring i traditionella dräkter och pratar en speciell dialekt. Tidigare var det bara möjligt att besöka Olympos med båt, men nu har man byggt ut vägnätet på ön och byn är också tillgänglig med bil eller buss från resten av Karpathos.

Vem passar ön bäst för?

För dem som letar efter lugn och ro i en vacker miljö och som dessutom är intresserade av folkhistoria. Om du dessutom älskar annorlunda med vackra stränder så är Karpathos helt rätt för dig.

Seven stars
Karpathos bySeven starsGrekland (7 nätter)Dubbelrum
4 073:-Välj
Ladis
Karpathos byLadisGrekland (7 nätter)Enrumslägenhet
4 244:-Välj

Inga erbjudanden eller vill du ha fler alternativ? Sök själv efter en charterresa till Grekland här.

Naxos – barnfamiljens favorit

En antik stenportal står omgivet av ruiner mot en solnedgång i horisonten.Ögrupp: Klykaderna (samma som Santorini)
Storlek: 429 km2
Befolkningsmängd: 19 000

Naxos är en bördig ö som ligger granne med Mykonos i norr och Ios i söder. Naturen på Naxos är omväxlande och du hittar allt från långgrunda stränder till höga berg och lummiga lundar.

Huvudorten på ön är Naxos stad som ligger på öns västkust. I staden bor ca 7 000 invånare och det finns en mängd olika restauranger att välja mellan längs hamnpromenaden eller vid det lilla torget i staden. Stranden som ligger söder om staden är både lång och långgrund och därför helt perfekt för barn och barnfamiljer. På den sydligaste delen av stranden kan man också utöva olika vattensporter så det finns verkligen något för alla i familjen.

Det är även i Naxos stad som du kan hitta de kännetecknande kvarlevorna från Apollo-templet som kallas Portara. Portara ger intrycket av att vara porten mellan havet och Naxos och är en fantastisk syn vid solnedgången.

En rekommendation är att du hyr bil en av dagarna. Då kan du på allvar uppleva öns skiftande natur och njuta av utsikten från vägarna kring det högsta berget Zeus. Dessutom kan du besöka någon av de små byarna kring berget och njuta av en kall lemonad i skuggan av ett olivträd.

Eftersom Naxos inte enbart är beroende av turism kan du förvänta dig att bli bemött som en verklig gäst och potentiell vän av både restaurang- och hotellägare som gör allt för att du och din familj ska känna sig välkomna.

Vem passar ön bäst för?

Barnfamiljer. Den långgrunda stranden i Naxos stad passar perfekt för familjer och möjligheten till vattensporter på samma strand passar även familjer med tonåringar. Dessutom är prisnivån låg och Naxos-borna är speciellt vänliga mot barn.

Katerina Naxos
Agia AnnaKaterina NaxosGrekland (7 nätter)Enrumslägenhet
5 033:-Välj
Anaxos Alex
NaxosAnaxos AlexGrekland (7 nätter)Enrumslägenhet med balkong eller terrass
5 095:-Välj
Harmony Naxos
Agia AnnaHarmony NaxosGrekland (7 nätter)Enrumslägenhet
5 468:-Välj
Anaxos Hotel
NaxosAnaxos HotelGrekland (7 nätter)Enrumslägenhet med balkong
5 495:-Välj
Naxos Holidays
Naxos byNaxos HolidaysGrekland (7 nätter)Dubbelrum
5 560:-Välj
Asteria
Naxos byAsteriaGrekland (7 nätter)Dubbelrum
5 698:-Välj

Inga erbjudanden eller vill du ha fler alternativ? Sök själv efter en charterresa till Grekland här.

Kolla fler mindre kända grekiska öar: Billiga charterresor till den grekiska övärlden – lågprisöversikt

Foton:
Toppbild Karpathos © istockphoto / Freeartist
Naxos © istockphoto / JustinBlackStock
Skiathos © istockphoto / DaveBolton
Karpathos © istockphoto / Freeartist
Thassos © istockphoto / milosducati
Kefalonia, Myrtos Beach © istockphoto / Borut Trdina

 

Andra relaterade blogginlägg:Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.