Livlig torgmiljö i Athens med människor som promenerar, sitter och pratar. I bakgrunden syns antika byggnader och klippformationer.

Aten – en förbisedd storstadspärla

Maria Erica Jensen
Aten är en av Europas nästan bortglömda storstäder då många väljer att hellre resa till Berlin, London, Barcelona eller Rom när de ska på weekendresa – och det gäller både svenskar och andra européer. På hösten 2014 fick jag möjligheten för att åka på nästan en veckas storstadssemester till Aten och jag tvekade inte inför att resa iväg.

Sedan jag var barn har jag drömt om att besöka Aten och eftersom Aten ligger i Europas sydostligaste hörn, visste jag att man kan besöka den grekiska huvudstaden året runt.

En vidsträckt stad med många byggnader under en delvis molnig himmel och med berg i horisonten.Jag besökte Aten i slutet av oktober och även om jag inte gick omkring i shorts så var det ändå skönt att bara behöva ha en lätt jacka över t-shirten på dagen. På kvällarna kunde jag sitta ute och äta med mina medresenärer under öppen himmel.

Jag hade en del förutfattade meningar om Aten innan jag åkte. Jag hade ju hört om de frustrationer som grekerna hade med sina politiker och som ledde till demonstrationer och kravaller på gatorna.

Men jag visste också att verkligheten inte alltid är den som visas i nyheterna på TV. Så länge man undviker de områden med demonstrationer och oro, så är det inga problem med att resa till ett annars fredligt land. Och det var också ett helt annat Aten jag kom till än vad jag hade sett på TV.

Mitt Aten

Aten visade sig vara en levande, varm och spännande stad att vistas i.

I Aten vilar en skön, tillbakalutad stämning som påverkar besökarna på ett väldigt emotkommande sätt. Här dyker det antika ruiner och statyer upp på de mest otroliga platser. Och så finns det en undergroundmiljö som tillför staden färggranna ögonblick med bland annat gatukonst och performanskonst på gatorna.

Det finns många lokala initiativtagare som håller på och förnyar Aten. Därför är Aten nuförtiden både en säker och speciell stad att besöka eftersom initiativtagarna önskar att göra Aten till ”a home away from home” – alltså en plats där man känner sig hemma även om man bara är på besök. Och det tycker jag att de verkligen har lyckats med.

Aten är en stad som du ska besöka när du har möjlighet för en vår- eller höstresa. Vädret är nästan alltid skönt, sevärdheterna är i världsklass och detsamma är maten. Atenarna är artiga och otroligt vänliga människor som väldigt gärna vill dela sin stad med dig.

Gå på upptäcktsfärd bland de lite mindre besökta gatorna och hitta en litenlokal restaurang med utomhusservering var du kan sitta i solen och njuta av livet.

En gammaldags skrivmaskin, några antika kameror, och olika verktyg ligger på ett utsmyckat träbord med en bordslampa i bakgrunden.Jag åt moussaka eller fyllda grönsaker till lunch och tog mig en snabb gyros (pita med kött och pommes frites) till middag. Jag tog min gyros till Monastiraki-platsen, var jag tillsammans med mina resekumpaner och lokalbefolkningen åt med utsikt över Akropolis. Och jag kan lova dig att i det ögonblicket är man av den starka åsikten att en semester i Aten är helt toppen.

Aten är också en fantastisk stad om du som jag älskar att gå på marknader. I Aten finns det flera marknader med mat och konsthantverk. Och så finns det en stor antikmarknad i den mest centrala delen av staden. Här kan du hitta allvärldens saker, allt från gamla skrivmaskiner och kameror till böcker, byster av amerikanska presidenter, pälshattar, smycken lampor och instrument.

Vad ska du se i Aten?

Aten har varit en populär destination för besökare i flera tusen år. Stadens storslagna historia och det nytänkande samhälle som skapade ramarna för vårt nutida samhällssystem, tycker jag att är mycket tankeväckande och berikande att fördjupa sig i. Därför var det en riktigt stor upplevelse att besöka Atens gamla marknadsplats, agoran, var storslagna tänkare som Sokrates och hans elev, Aristoteles, har gått omkring.

Det finns ett hav av vackra antika tempel runt omkring i Aten och naturligtvis är Akropolis med det världsberömda Parthenon-templet och med Erechtheion-templet, en upplevelse. Parthenon byggdes till gudinnan Athenas ära, som är stadens beskyddare och krigsgudinna medan Erechtheion-templet byggdes till havsguden Poseidons ära. Utsikten ut över staden från Akropolis är också betagande.

Ett antikt tempel omgivet av gröna buskar och träd, med flera kolonner och en molnig himmel i bakgrunden.Personligen tycker jag dock att Atens Hefaistos-tempel vid agoran är en större upplevelse. Hefaistos-templet blev byggt till både Hefaistos, gudarnas smed, och till gudinnan Athena.

Hefaistos-templet ligger innanför det gamla agora-området, men eftersom det ligger i området längst bort från ingången är det inte så många turister som hittar hit. Det vackra, gamla templet är det bäst bevarade antika templet i hela Grekland.

Av de historiska museerna är det nya Akropolismuseet högst på listan, men också Arkeologiska Nationalmuseet är värt ett besök. Arkeologiska Nationalmuseet ligger litet utanför kärncentrum, men ta dig tid att gå dit och kika på Aten på vägen.

Vid sidan av Arkeologiska Nationalmuseet ligger Polytechnic, en gammal del av Atens tekniska universitet. Polytechnic har under senare tid spelat en stor roll som utgångspunkt för studentprotester under den grekiska juntas tid, som varade under 1967-1974. I dag är Polytechnic ett otroligt stämningsfullt ställe, var det ofta förekommer någon form av undergroundskonst. Den 6:e mars 2015 vaknade atenarna till exempel upp till ett Polytechnic som helt oväntat hade blivit fyllt med graffiti på bara en natt.

En stenbygning med kyrktorn och valvbågar framför en delvis molnig himmel, och grenar av ett träd utan löv i förgrunden.För att uppleva något helt annat än tempel och museer tog jag metron (Aten har ett mycket välfungerande tunnelbanesystem) ut till Atens hamnstad, Pireus. Från Pireus kan du ta båten till de flesta av öarna i den grekiska skärgården, men jag gick istället en promenad i hamnen och njöt av utsikten över vattnet.

När du stiger av metron kommer du ut till en mycket turistig del av Pireus som fungerar som biljettförsäljningsställe till färjorna och som vänteområde, och därför finns det även ett hav av restauranger och souvenirbutiker. Om du går längs hamnen bort från staden kommer du att passera flera kyrkor som jag tycker att är värda ett besök.

Jag tycker alltid att det är trevligt att uppleva litet mer än bara de centrala delarna av de städer jag besöker, eftersom det är lättare att känna den verkliga lokala stämningen utanför centrum.

Aten är en riktigt trevlig stad att vistas i och om du inte redan har besökt staden så är det bara att beställa resan – jag längtar redan efter nästa storstadssemester i Aten.

Hitta flygbiljetter t/r till Aten

Nedanstående priser har hittats av våra användare inom de senaste 48 timmarna och kan därför ha ändrats sedan. Ibland har användarna inte sökt på ett bestämt resmål inom de senaste 48 timmarna och därför finns det inga prisuppgifter.

Göteborg - AtenFrån 2 978:-Välj
 
(Klicka på priset för att gå vidare till Travelmarkets flygsökmotor)
 
Inga erbjudanden eller fel avreseflygplats? Hitta själv dina flygbiljetter till Aten här.

 

Andra relaterade blogginlägg:Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.