En panorama vy över en livlig stad med en distinkt ovalformad höghus i förgrunden mot en bakgrund av blå himmel och hav.

Weekendresor i Barcelona – 10 saker du ska se!

Travelmarket
På Costa Blancas kust ligger Kataloniens huvudstad Barcelona, en modern världsstad med påminnelser från då staden grundades under romartiden, ett stort vackert medeltidscentrum och stora kvarter med flott och fabulerande arkitektur från 1800- och 1900-talet. Barcelona har en på alla sätt överdådig kulturrikedom och är på förkant med tidens konstnärliga tendenser.

Det är inte utan orsak att Barcelona hör till Europas populäraste destinationer för weekendresor. I Barcelona är upplevelserna i världsklass. Här finns inte mindre än 9 UNESCO World Heritage Sites. Vi har hittat några av de bästa sevärdheterna men det finns många fler än de russin vi plockat ur kakan:

En imponerande kyrka med flera höga torn och detaljerad arkitektur, omgivet av gröna träd och upplyst av solen i en klar blå himmel.La Sagrada Familia: Barcelonas absolut största turistattraktion. Denna stora, fantastisk detaljerade kyrka ritad av Gaudí med en kristen symbolik är fortfarande under uppbyggnad och ligger i stadsdelen Eixample.

La Rambla: Butiker, gatumusikanter, levande statyer, försäljare. Denna 1,2 km långa gågata genom medeltidsstadsdelen Barri Gòtic är stadens pulserande hjärta. Trots en ihärdig insats från myndigheternas sida bör man dock som huvudregel fortfarande hålla sig borta från en del av övernattningsställena runt Ramblans södra del.

Barri Gòtic: Barcelonas välbevarade medeltidscentrum. Stadsdelen är ett virrvarr av små, mörka gator som förbinder vackra medeltida torg med varandra. Här ligger Barcelonas katedral och många fler attraktioner. Njut gärna av en förfriskning på ett av de många caféerna.

Detaljerade och färgglada pelare med olika blommönster står på rad framför en tegelvägg.Palau de la Música Catalana: Namnet betyder den katalanska musikens palats och det är verkligen ett palats, med överflöd av Art Nouveau med sina glasmålningar, skulpturer och mosaikklädda kolonner. Konsertsalen lyses upp av dagsljus genom en omvänd kupol av färggrann glasmosaik.

Casa Mila: Ritad av Antonio Gaudí. I folkmun kallas byggnade La Pedrera som betyder “stenbrottet”. Här finns i stort sett inga räta linjer och ingen bärande väggar, då hela konstruktionen vilar på kolonner. Se inte minst takterrassen som med sina fantasirika utluftningskanaler är som en värld av mystiska figurer.

Parc Güell: Offentlig park med byggnader och andra kreationer av Gaudí. Ursprungligen tänkt som en trädgårdsstad med engelsk förebild, men bara 2 av de planerade 60 husen blev byggda. Istället övertog kommunen ansvaret för området och det är nu ett mycket populärt rekreativt område men absolut ingen vanlig park.

En modern byggnad med vita väggar och en hög tornstruktur med få fönster, samt en liten trappa på utsidan.Miró-museet: Barcelonas kanske bästa konstmuseum. Byggnaden i sig är ett stycke imponerande, modern medelhavsarkitektur som skapar den perfekta bakgrunden för Mirós färgstrålande figurer.

Eixample: Då Barcelona under 1800-talet skulle utvidgas, rev man de gamla stadsmurarna från medeltiden och designade en stad med ett kvadratisk nätverk av gator och gav därefter dåtidens arkitekter fria händer. Nu är stadsdelen ett mekka av Art Nouveau, som i Barcelona kallas “modernista”.

FC Barcelona-museet: Museu del Fútbol Club Barcelona. Under en rundtur på Camp Nou, FC Barcelonas stadium, besöker man områden som tidigare var stängda för offentligheten, både omklädningsrum, pressboxarna och spelarbänkarna. I museet finns troféer, fotografier och mycket annat utsällt. Ett måste för fotbollsälskare.

Poble Espanyol: Den spanska byn, byggd som en liten spansk by med hus com avspeglar byggstilen i olika delar av Spanien. Fastboende hantverkare visar upp en bred variation av spanskt hantverk. Byggt till världsutställningen 1929.

Vill du åka på weekendresor till Barcelona så är det ofta möjligt att hitta billiga flygbiljetter – se exempel här:

Göteborg - BarcelonaFrån 1 328:-Välj
 
Hittade du inte vad du sökte? Sök själv efter billiga flygbiljetter till Barcelona här.

Foton:
Toppbild © istockphoto / fazon1
La Sagrada Familia © istockphoto / Andrey Danilovich
Palau de la Música Catalana © istockphoto / bessefr
Miró-museet © istockphoto / Nour El Refai

 Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.