Strand i Side

De bästa stränderna i Side | Läs om de härliga stränderna

Klaus Bork Hansen
På en halvö vid Turkiets sydvästra kust ligger populära Side som har två härliga stränder som sträcker sig både österut och västerut. Här kan du läsa om stränderna i Side och den 3 kilometer långa strandpromenaden.

Oavsett om du väljer den västra stranden eller den östra stranden i Side, så kan du se fram emot att njuta av livet på stadens 3 kilometer långa strandpromenad. De många strandbarerna, kaféerna och restaurangerna längs strandpromenaden har en vacker utsikt över havet. Det är perfekt att gå hit om du vill njuta av din lunch eller en svalkande drink. Promenaden är också idealisk för en jogging- eller löptur och en romantisk promenad i solnedgången.

Den västra stranden i Side

En strand med en rad av solstolar och parasoller, folk som badar i havet, och båtar samt en brygga i bakgrunden.

Västra stranden (West Beach) i Side är den mest barnvänliga stranden. Den är känd för sin breda, gyllene sandstrand och det grunda, klara Medelhavsvattnet.

Denna pittoreska kuststräcka sträcker sig knappt 1 kilometer västerut från Side till strandområdet Kumköy. Här ligger de flesta hotellen.

På västra stranden hittar du allt du behöver för en behaglig dag i solen: från uthyrning av solstolar och parasoller till ett bra utbud av vattensporter som jetski, vattenskidor och dykning.
Det är en underbar plats för dig som älskar sol, hav och sand.

 • Riktar sig till: Familjer med barn i flera åldersgrupper, dig som älskar vattensport och dig som inte vill röra sig långt för att komma till stranden.
 • Stranden är känd för: Stranden ligger nära Sides antika ruiner. Det ger dig en härlig känsla av att njuta av en strandsemester i historiska omgivningar.
 • Pris: Gratis tillträde; betalning för uthyrning av utrustning och faciliteter som solstolar.
 • Tillgänglighet: Lättillgänglig till fots från staden Side och ett praktiskt val om du bor i staden.
 • Längd och bredd: Stranden är 5 km lång och den breda kustlinjen säkerställer att det finns gott om plats för alla.
 • Sandtyp: Gyllene och mjuk sand som är perfekt för solbad och strandspel. Det finns några stenar i vattnet.

Den östra stranden i Side

Solnedgång vid kusten med träd och växter i förgrunden och stranden, bojar och en brygga i bakgrunden.

Östra stranden (East Beach) som ligger på motsatt sida av Side erbjuder en något annorlunda upplevelse.
Här hittar du en lite lugnare strand med fin sand och klarare vatten. Det är en idealisk plats för dig som söker en mer avkopplande strandupplevelse. Denna strand besöks typiskt av lokalbefolkningen och dig som bor på ett hotell utan egen strand.

Här finns ett mindre utbud av vattensporter. Å andra sidan blir vattnet snabbare djupare än på västra stranden. Därför är denna strand bra för exempelvis snorkling eller en simtur. Du bör däremot vara medveten om att det ibland kan vara höga vågor.

I strandområdet kan du välja mellan flera små charmiga strandbarer med utsikt över havet. Här kan du njuta av en drink och smaka på lokala delikatesser.

Den betagande soluppgången vid östra stranden är ett måste för dig som också går upp tidigt på semestern. Den vackra synen lockar morgonmänniskor och fotografer som njuter av att ta vackra naturbilder.

 • Riktar sig till: Solbadare och familjer som föredrar en strand med mer ro.
 • Pris: Gratis tillträde; betalning för uthyrning av utrustning och faciliteter.
 • Tillgänglighet: Lättillgänglig med bil eller till fots från staden Side. Perfekt för en promenad eller utflykt.
 • Längd och bredd: Strandens längd och måttliga bredd erbjuder en lugn och avkopplande atmosfär.
 • Sandtyp: Lite grövre sand än på västra stranden. Men sanden är fortfarande fin nog för dig som vill koppla av eller leka i sanden.

Jag hoppas att du har blivit lite klokare på vad du kan förvänta dig av västra och östra stranden i Side.

Skriv gärna en kommentar om du har fler tips om stränderna!

Foton:
Strand i Side © Vladislav Zolotov / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
En strand med en rad av solstolar och parasoller, folk som badar i havet, och båtar samt en brygga i bakgrunden. © miracsaglam / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
Solnedgång vid kusten med träd och växter i förgrunden och stranden, bojar och en brygga i bakgrunden. © Vladislav Zolotov / iStock / Getty Images Plus via Getty ImagesLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.