Ett par tar en selfie, mannen kysser kvinnan på kinden medan de ler och ser lyckliga ut.

Storstadssemester i Istanbul – äventyr och shopping

Mette Vaabengaard
Det är inte svårt att bli förälskad i Istanbul och stadens många kontraster.

Vad kan du uppleva på en storstadssemester i Istanbul?

Kryddorna i den kaotiska basaren är placerade i sirliga staplar. Strömlinjeformade skyskrapor står i kontrast mot gamla minareter. Fallfärdiga hus stöttar sig mot pompösa sultanpalats. Arbetare och ungdomar i designkläder fyller gatorna. Istanbul förenar det bästa från Asien, Mellanöstern och Europa i en oförglömligt vacker, vänlig och charmerande storstad.

En utomhus kafé med många människor som sitter vid bord, omgivet av stora träd och byggnader i bakgrunden.

Shopping på gågatan

Den mest europeiska delen av Istanbul befinner sig precis i mitten av staden med Bosporus-sundet på den ena sidan och det Gyllene hornet på den andra. Shoppinggatan Istiklal Caddesi är omgjord till gågata med McDonalds och storbutiker, men det finns också roliga butiker med vintagekläder, indredningsartiklar och musikinstrument att titta på.

Sidogatorna är fulla av läckra matställen, var folk sitter utomhus från februari till oktober.

Ett litet elektriskt tåg förbinder gågatans två yttersta punkter. Men också i andra delar av staden fungerar kollektivtrafiken perfekt, även om man ska byta mellan buss, spårvagn, vattenbuss och tåg.

Utflykt till Asien

Stadslandskap med många byggnader och moskéer, samt flera båtar som åker på vattnet vid solnedgången.

Istanbul är den enda staden i världen som ligger på två kontinenter. Så en utflykt till Asien kräver inte mer en än liten åktur med vattenbussarna som korsar Bosporus-sundet. På vägen över kan man köpa varmt te i små koppar och smaka på turkarnas favoritsnack, nämligen brödringar. Med mycket tur kan man kanske se delfiner hoppa i vattnet.

Ta också båten till Kadiköy och besök stadens största matmarknad, var invånarna i Istanbul går på matuppköp och handlar in frukt, grönsaker, fisk och andra förnödenheter. Gå en tur runt på gatorna och njut av de många butikerna samt de karaktäristiska gamla husen med sina balkonger.

Orientaliska basarer och sultanpalats

En kvinna i leopardmönstrad jacka tittar på en röd dekorativ matta medan en annan person hjälper till att hålla den öppen.

Säljarna i den stora övertäckta basaren, Kapali Carsi, kan vara ansträngande och intensiva, men man ska inte låta sig skrämmas. Basaren är ändå en fascinerande och färgrik upplevelse. Det är lätt att tappa bort sig på de 58 gatorna som myllrar av människor och 4 000 bodar som säljer guld, smycken, lampor, antikviteter, mattor, vattenpipor, läder, keramik med mera.

Nedanom basaren finns det flera butiksgator som är så smala att varorna måste bäras in. Och helt vid den nya moskéen nära det Gyllene hornet ligger ännu en marknad med berg av kryddor, tvål och turkisk silke.

Den orientaliska basaren ligger i närheten av Sultanahmet, var de flesta turister håller till eftersom det är här som många av Istanbuls sevärdheter finns.

En detaljeret væg med geometriske og blomstermotiver i blå og grønne farver samt en dør med guldramme.Här finns sultanpalatset Topkapi, som är ett stort museumskomplex som kan uppta flera timmar av din tid med att bara gå omkring, se på utsikten, samt se sultanens byxor, Johannes döparens hand och profetens skägg.

Hagia Sofia, som både har varit domkyrka och moské, är i dag en attraktion på grund av den fantastiska kupol och de nästan 1 000 år gamla mosaikerna på väggarna.

Besök också de stämningsfulla underjordiska cisternerna, som även kallas det sjunkna palatset.

Mitt i allt ligger den Blå moskén med sina sex minareter, varifrån det fem gånger om dagen kallas till bön. Sekunder senare följer andra moskéer efter, så böneropen lyder över hela staden som med sina 13 miljoner invånare är en av stadens största.

Hitta flygbiljetter t/r till Istanbul

Nedenstående priser har hittats av våra användare inom de senaste 48 timmarna och kan därför ha ändrats sedan. Ibland har användarna inte sökt på ett bestämt resmål inom de senaste 48 timmarna och därför finns det inga prisuppgifter.

Köpenhamn - Istanbul AirportFrån 3 007:-Välj
Göteborg - Istanbul AirportFrån 4 399:-Välj

(Klicka på priset för att gå vidare till Travelmarkets flygsökmotor)

Inga erbjudanden eller fel avreseflygplats? Hitta själv dina flygbiljetter till Istanbul här.

Intressanta fakta om Istanbul

En stor moské med flera minareter reflekterar i vattnet vid solnedgången medan en flock fåglar flyger förbi i bakgrunden.

★ Det nuvarande museet Hagia Sofia var världens största kyrka i flera hundra år.

★ Istanbuls tunnelbana är den tredje äldsta i världen. Bara tunnelbanorna i London och New York är äldre.

★ Istanbul har genom historien haft flera olika namn, bland annat Konstantinopel och Byzans. Vikingarna kallade Istanbul för Miklagård.

★ Istanbul är inte Turkiets huvudstad men staden har varit huvudstad i flera stora riken, bland annat romarriket och det ottomanska och bysantiska riket. Idag är Ankara Turkiets huvudstad.

Foton:
Toppfoto © istockphoto / Todor Tsvetkov
Foto © istockphoto / delihayat
Foto © istockphoto / Nick_Thompson
Foto © istockphoto / RoBeDeRo
Foto © istockphoto / Dominik Pabis
Foto © istockphoto / Photosensia

 

Andra relaterade blogginlägg:Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.