Tarragona

8 dagsturer och utflykter från Barcelona – Här är de 8 bästa + 4 alternativ

Birgitte Oxlund
En dagsutflykt från Barcelona kan ta dig till allt från de majestätiska bergen Montserrat och dess andliga kloster till de soliga stränderna vid Costa Brava och vinregionen Penedès som är känd för sin utsökta Cava. Se åtta av de bästa utflykterna och dagsturerna från Barcelona och välj ut 1-2 utflykter som passar din semester i den katalanska huvudstaden.


Bra tips:
Barcelona har en utmärkt infrastruktur. Därför tycker jag att utflykter med buss eller tåg är ett enkelt och bekvämt alternativ istället för bil. Det är det bästa sättet att uppleva alla många sevärdheter och koppla av på vägen medan omgivningarna glider förbi.

Därutöver finns det många platser i Barcelona som du kan boka en guidad tur till. Innan din avresa kan du också enkelt arrangera en utflykt online.

Klostret Montserrat − Bergsklyftor, andlig ro och konstskatter

MontserratklostretKlostret Montserrat (Monasterio de Montserrat) grundades 1025 och återuppbyggdes mellan det 19:e och 20:e århundradet. Det är beläget på en dramatisk bergsformation och är själva sinnebilden av andlig frid. På en dagsutflykt dit kan du njuta av vackra naturlandskap och få en inblick i Spaniens religiösa historia.

En av de första sakerna du bör se i Montserrat klostret är den imponerande synen av den berömda svarta Madonnan som är en helig symbol för många pilgrimer. Tänk däremot på att ett besök till madonnan kräver förhandsbokning.

Om du har tur kan du också få lyssna på de himmelska tonerna från den världsberömda gosskören som resonerar genom de gamla klostermurarna.
Klostrets läge ger dig möjligheten att ta en vandring längs natursköna stigar. Där kan du njuta av den hänförande utsikten över Kataloniens landskap.

Och glöm inte att besöka klostrets museum som innehåller fascinerande konstverk av Salvador Dalí och Pablo Picasso.

Vem riktar sig denna utflykt till? Denna utflykt vänder sig till äventyrslystna vandrare och dig som uppskattar kulturella och andliga upplevelser i storslagna miljöer. Inte lämplig för rullstolsanvändare.
Avstånd och tid: 60 km, 1 timme med bil (men var uppmärksam på att parkering nära klostret är begränsad.
Alternativ transport: Tåg från Barcelona Plaça Espanya till Montserrat-Aeri följt av kuggstångsbana. Eller kanske det enklaste och mest bekväma: Boka en arrangerad tur.
Vad ska du överväga att ta med? Vatten, solkräm, bekväma vandringsskor, kamera, respektfull klädsel för ett besök i klostret, inträdesbiljett till klostret, ”hoppa över kön”-tillträde till den svarta Madonnan och museet, en varm tröja för bergsklimatet och humöret för lugn och kontemplation.
Adress: Monasterio de Montserrat, 08199 Montserrat

Här kan du köpa biljetter till klostret Montserrat

Sitges − Kustcharm, konstnärliga vibbar och ett livligt nattliv

Stranden i SitgesBehöver du en mer avslappnad atmosfär jämfört med hetsen i Barcelonas? Då är Sitges det perfekta valet. Denna idylliska kuststad ligger endast en kort tågresa från Barcelona och erbjuder en charmig blandning av vackra stränder och ett pulserande konstnärssamhälle.

Njut av den avslappnade kustlivsstilen i Sitges. Där kan du vandra genom de pittoreska gatorna och låta dig förföras av stadens historiska charm. Utforska exempelvis de små, unika konstgallerierna som presenterar lokala och internationella konstverk.

Stadens kulinariska scen är en lika stor attraktion med ett urval av restauranger som serverar allt från traditionella spanska rätter till färsk fisk och skaldjur.

På kvällen och natten kan du uppleva staden från en helt annan sida. Staden är nämligen känd för sitt livliga nattliv. Ett tillfälle då staden är extra livlig är under den årliga filmfestivalen som lockar filmentusiaster från hela världen.

Vem riktar sig denna utflykt till? Strandälskare, konstintresserade, matälskare och festglada.
Avstånd och tid: 42 km, 40 minuter med bil. Du kan eventuellt kombinera din dagsutflykt med ett besök i Tarragona.
Alternativ transport: Tåg från Barcelona Sants station.
Vad ska du överväga att ta med? Solkräm, badkläder, solglasögon, bekväma skor för stadsvandring – och kanske lusten att köpa ett unikt konstverk. Det gjorde jag 🙂

Här kan du köpa turer i och runt omkring Sitges

Girona − Historiska labyrinter, kulissen för Game of Thrones och arkitektoniska pärlor

GironaHar du lust att utforska en medeltida stad med en rik historia? Då är en utflykt till Girona – i hjärtat av Katalonien – precis rätt för dig. Denna pittoreska stad bjuder bland annat på kullerstensgator och färgglada hus längs floden Onyar som skapar en atmosfär från en svunnen tid.

Gironas välbevarade judiska kvarter och den imponerande katedralen viskar historier från det förflutna till dig. Och i stadens spännande museer kan du beundra allt från konst till historiska skatter.

Girona har också uppnått internationell berömmelse som inspelningsplats för flera scener i den populära tv-serien Game of Thrones. Detta tillför en modern twist åt stadens historiska charm.

Vem riktar sig denna utflykt till? Game of Thrones-fans och dig som är intresserad av historia och arkitektur och som drömmer om att kliva in i en levande historiebok.
Avstånd och tid: 100 km, 1 timme och 30 minuter med bil.
Alternativ transport: Tåg från Barcelona Sants station.
Vad ska du överväga att ta med? Vatten, bekväma skor för stadsvandring, kamera och respektfull klädsel om du vill besöka en kyrka eller två.

Här kan du köpa turer i och runt omkring Girona

Figueres och Salvador Dalís museum − Surrealistisk konst, excentrisk arkitektur och kreativ inspiration

Är du fascinerad av konstens surrealistiska värld och kanske ett äkta fan av Salvador Dalí? Då är en dagsutflykt till Figueres, den legendariska konstnärens födelsestad, verkligen värt ett besök.

I hjärtat av Figueres hittar du det förtrollande Dalí-museet (Teatro-Museo Dalí) som är fullt av konstnärens skulpturer och målningar.

Museet har designats av Dalí själv och varje rum och hörn av museet avslöjar en ny aspekt av hans konstnärliga resa.

Denna utflykt erbjuder en unik möjlighet att stiga in i Salvador Dalís tankeväckande och ofta utmanande universum.

Vem riktar sig denna utflykt till? Konstälskare och kreativa själar.
Avstånd och tid: 140 km, 1 timme och 50 minuter med bil.
Alternativ transport: Tåg från Barcelona Sants station.
Vad ska du överväga att ta med? Vatten, kamera, nyfikenhet och bra skor att vandra runt i museet och staden med.
Adress: Plaça Gala-Salvador Dalí, 5, 17600 Figueres.

Här kan du köpa turer till Figueres och Salvador Dalís museum

Tarragona − Romersk prakt, medelhavscharm, historiska monument

Är du fascinerad av antikens under och älskar att utforska historiska skatter? Tarragona är en av Kataloniens stadsjuveler med en perfekt blandning av historiska monument och en charmig stadskärna – ett stort plus är också att staden ligger vid Costa Dorada.

Denna gamla romerska stad är rik på arkeologiska fynd och monument. Och du får möjligheten att direkt kliva in i forntidens storhet.

Föreställ dig att vandra genom den imponerande romerska amfiteatern som gladiatorer en gång kämpade i (inträde mot avgift). Du kan också beundra de gamla stadsmurarna som berättar historier från en svunnen tid. Stadens arkeologiska museum erbjuder en djupare förståelse av områdets rika historia.

Samtidigt är Tarragona också en kuststad med äkta medelhavscharm som verkligen fick mig att slappna av och njuta av den lokala kulturen och atmosfären. Jag älskar kryddväxter och kan särskilt minnas den största rosmarinbusken som jag någonsin har sett.

Vem riktar sig denna utflykt till? Historieentusiaster, kulturintresserade och fotografer. Och dig som behöver koppla av i en vacker och charmig stad.
Avstånd och tid: 100 km, 1 timmes bilresa sydväst om Barcelona. Du kan eventuellt kombinera din dagsutflykt med ett besök i Sitges.
Alternativ transport: Tåg från Barcelona Sants station.
Vad ska du överväga att ta med? Vatten, bekväma skor för stadsvandring, kamera samt solhatt och / eller solkräm.

Här kan du köpa turer till Tarragona

Vinrutten Cava i Penedès − Bubbliga viner, gröna vingårdar och fina matupplevelser

Är du en vinälskare – kanske med en särskild förkärlek för mousserande viner? Det är jag och nästa gång jag är i Barcelona drömmer jag om att ta en dagstur till vinregionen Penedès som är berömd för sin utmärkta Cava.

Denna region ligger i hjärtat av Katalonien och är ett sant paradis för varje vinentusiast. Där kan du besöka de lokala vingårdarna och smaka på ett brett utbud av Cavas var och en med sin unika smakprofil och arom.

Lär dig om den detaljerade och noggranna processen bakom produktionen av den populära mousserande vinet. Och medan du är där så glöm inte att njuta av den fantastiska utsikten över de böljande vingårdarna som sträcker sig så långt ögat kan nå.

I regionen Penedès kan du även njuta av en underbar kulinarisk upplevelse. De lokala specialiteterna och färska råvarorna kompletterar de bubbliga vinerna väl. Här är några av specialiteterna som jag har blivit rekommenderad av vänner:

· Pà amb tomàquet (bröd med tomat, regionens svar på bruschetta)
· Xató: (en traditionell katalansk sallad med bland annat tonfisk och oliver)
· Calçots och romesco: (En typ av vårlök som grillas och serveras med en tjock sås gjord på nötter, röd paprika och olivolja)
· Fideuà: En skaldjursrätt à la paella men med nudlar istället för ris)
· Crema Catalana: (En dessert à la crème brûlée men med en tydlig citrus- och kanelarom)

Vem riktar sig denna utflykt till? Livsnjutare som älskar vin och god mat.
Avstånd och tid: 50 km, 45 minuter med bil.
Transport: Om du vill köra runt till flera vingårdar rekommenderas en bil. Annars kan du ta tåget från Barcelona Sants station följt av lokal transport. Slutligen kan du välja en arrangerad dagstur som exempelvis med Get your Guide.
Vad ska du överväga att ta med? En bokning för en rundtur på en vingård som exempelvis Codorníu Winery, ett intresse för vin, vandringsskor och solglasögon. Och kom ihåg att inte äta för mycket ”hemifrån.

Här kan du köpa biljetter till turer i Penedès

Costa Brava − Soliga Stränder, gömda Vikar och kustcharm

Tossa de Mar vid Costa BravaBehöver du en paus från Barcelonas storstadsliv och drömmer om att koppla av på en gyllene sandstrand? Då kan jag rekommendera en dagsutflykt till Costa Brava och dess stränder. Jag har besökt den vackra kusten flera gånger, både när jag var ung och festglad och senare i mitt vuxenliv.

Jag kan verkligen förstå att denna del av den spanska kustlinjen är känd för sina gyllene sandstränder och det kristallklara vattnet. Costa Bravas kust är full av barnvänliga stränder och små, gömda vikar som är perfekta för en avkopplande dagsutflykt.

Några av de mest populära stränderna inkluderar:
· Platja d’Aro, en livlig strand med många faciliteter, butiker, caféer och restauranger (110 km från Barcelona och 40 km från Sitges)
· Calella de Palafrugell (126 km från Barcelona), som erbjuder en mer avslappnad och charmig atmosfär. Där kan du koppla av i solen, ta ett uppfriskande dopp i havet eller bygga sandslott med familjen.

Om du vill ha lite mer aktivitet kan du ge dig ut på en båttur eller prova vattensporter som snorkling eller paddleboarding som många av stränderna också erbjuder.

Costa Brava bjuder också på kuststäder, som kan verka en del turistiga, särskilt de gamla danskkolonierna Calella och Lloret de Mar. Om du kan se förbi det ska du hitta fram till de mysiga strandbarerna och läckra restaurangerna. Där kan du bland annat smaka på nyligen fångad fisk och skaldjur medan du njuter av utsikten över Medelhavet.

På en utflykt till Costa Brava och dess stränder kommer du garanterat att njuta av en härlig dag med avkoppling, skoj och familjegemenskap. Om du verkligen behöver koppla av skulle jag rekommendera dig att ta tåget och njuta av utsikten längs kusten.

Vem riktar sig denna utflykt till? Solälskare, badfantaster, barnfamiljer och dig som behöver koppla av helt i vackra omgivningar.
Avstånd och tid: Varierar, men generellt 40 minuter till 3,5 timmar med bil.
Alternativ transport: Beroende av vilken strand du vill besöka, eller om du vill besöka flera stränder, kan det vara rekommenderat att hyra en bil. Annars kan du ta tåg eller buss från Barcelona till olika destinationer längs Costa Brava.
Vad ska du överväga att ta med? Vatten, solkräm, badkläder, strandhandduk och solhatt.

Här kan du köpa biljetter till turer i och runt Costa Brava

Andorra − Naturskönhet, shoppingparadis, historiska skatter och wellness

AndorraDenna dagsutflykt är perfekt för familjer med olika intressen. Som tonåring i början av 1980-talet besökte jag det lilla furstendömet Andorra tillsammans med min familj. Gömt mellan Frankrike och Spanien ligger furstendömet som är mest känt för att man kan köpa allt från lyxvarumärken till lokala specialiteter helt skattefritt.

Jag minns att jag tyckte det var otroligt spännande med möjligheten att shoppa loss. Det var ett av mina första köp med egna pengar och jag valde med stor omsorg och respekt tre kassettband och en soltopp. Men jag minns också att det var spännande att gå runt på de gamla gatorna i Andorra la Vella som är Europas högst belägna huvudstad. Vi åt på en mysig restaurang på ett litet torg och från staden kunde vi blicka ut över ett vackert naturlandskap. Och jag har hört från några vänner att ett besök i staden fortfarande är en fin upplevelse.

Beroende av ditt intresse kan du exempelvis börja äventyret med en vandring genom Andorras vackra natur. Där hittar du välmarkerade stigar som leder dig genom frodiga dalar och till bergstoppar med hisnande utsikter. Om du är ovan vid att vandra väljer du helt enkelt den plattare terrängen.

Och efter en aktiv förmiddag kan du dyka ner i Andorras shoppinguniversum.

Historieintresserade kommer också att finna Andorra fascinerande. Landet är hem för en rad välbevarade romanska kyrkor och historiska monument som berättar om dess rika förflutna. Måsten är Dalis klocka Casa de la Vall och kyrkan Eglise Sant Esteve med ett imponerande glastorn.

Avsluta dagen med att slappna av i ett av de många termiska baden som Andorra är berömt för och låt dig skämmas bort av det varma källvattnets helande egenskaper. Eller välj att besöka det gigantiska spakomplexet Centre Termoludic Caldea.

Vem riktar sig denna utflykt till? Dig som älskar historia, vackra naturupplevelser, att shoppa loss och / eller en härlig wellnessupplevelse.
Avstånd och tid: Cirka 200 km, ungefär 2 timmar och 30 minuter med bil från Barcelona.
Val av transport: Bil är det mest praktiska sättet att resa på för flexibilitet och komfort. Det finns också direkta bussförbindelser från Barcelona till Andorra. Det tar ungefär 3 timmar och 15 minuter. Men det kostar cirka 250 kronor enkel väg. Du kan naturligtvis också välja att ta en arrangerad dagsutflykt.
Vad ska du överväga att ta med? Vandringskläder, bekväma vandringsskor, badkläder för de termiska baden och inte minst plats i väskan för dina shoppingfynd.

Här kan du köpa biljetter till turer i och runt Andorra

Andra spännande heldagsutflykter och utflykter från Barcelona

För dig som behöver mer inspiration hittar du här fyra extra dagsutflykter från Barcelona.

Vic − Tradition och livlig marknadsdag

Besök staden Vic på en marknadsdag för en äkta katalansk upplevelse. Stadens historiska centrum och de livliga veckomarknaderna (tisdag och lördag) med lokala delikatesser och hantverk lockar både många lokalbor och turister.
Var ligger Vic?: 69 km norr om Barcelona – mittemellan havet och Pyrenéerna

Här kan du köpa biljetter till turer i och runt Vic.

Banyoles – Kataloniens största sjö och avkopplande vandringar

Åk till staden Banyoles för att njuta av den närliggande idylliska sjön och de vackra naturstigarna. Perfekt för en avkopplande dag utomhus med möjligheten att ro eller promenera längs sjöns stränder.
Var ligger Banyoles: 120 km nordost om Barcelona. Tar ungefär 1 timme och 30 minuter med buss.

Besalú − Medeltida stad och historiska broar

Upplev den vackert bevarade medeltida staden Besalú som ligger vid floden Fluviás strand. Staden är bland annat känd för sin imponerande bro från romartiden och sitt välbevarade judiska badhus (mikva). På denna utflykt får du en spännande resa tillbaka i tiden med fascinerande arkitektur och charmiga arkadgator.
Var ligger Besalú?: 131 km nordost om Barcelona. Tar lite över 1 timme och 40 minuter med buss.

Här kan du köpa biljetter till turer i och runt Besalú.

Cadaqués – Bohemstad med vitkalkade hus och Dalís sommarhus

Besök den pittoreska kuststaden Cadaqués med vitkalkade hus som möter det azurblå havet. Staden drog till sig konstnärer som Salvador Dalí, vars tidigare hem nu är ett museum.
Kvinna tittar på hamnen i Cadaqués
Var ligger Cadaqués?: ca 170 km nordost om Barcelona. Bäst med hyrbil som tar ungefär 2 timmar och 10 minuter via AP-7.

Här kan du köpa biljetter till turer i och runt Cadaqués.
Dessa 12 dagsutflykter och utflykter från Barcelona erbjuder allt från historiska sevärdheter till natursköna vyer och alla stränder. Oavsett vilka semesterönskemål du har, och om du vill uppleva alla sevärdheter på egen hand eller i en grupp, kommer en eller flera av dessa utflykter förhoppningsvis att göra din resa mer minnesvärd.

Skriv gärna i kommentarsfältet om du har fler tips för dagsutflykterna eller om du själv kan rekommendera en dagsutflykt från Barcelona.
Ha en riktigt trevlig semester!

Foton:
Tarragona © Gerold Grotelueschen / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
Montserratklostret © Kharichkina / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
Stranden i Sitges © Rui Xu / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
Girona © bloodua / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
Tossa de Mar vid Costa Brava © KavalenkavaVolha / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
Andorra © Armando Oliveira / iStock / Getty Images Plus via Getty Images
Kvinna tittar på hamnen i Cadaqués © MonikM / iStock / Getty Images Plus via Getty Images



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.