10 anledningar att besöka Malta

Travelmarket

3000 soltimmar per år och ett varmt kristallklart hav gör Malta till en perfekt året-runt-destination. Här tipsar vi om tio upplevelser du inte bör missa på din framtida resa.

Artikeln är sponsrad av Visit Malta

visit Malta

Klicka nedan för att gå direkt till:

1. Solsäkert medelhavsklimat
2. Kristallklart vatten
3. Spännande historia
4. 350 år gammal saltproduktion
5. Kulinariska upplevelser
6. Fridfullt lugn med lokal charm
7. En härlig kulturmix
8. Vackra vandringsleder
9. Vrakdykning
10. Filminspelningsplatser

Malta är den lilla ögruppen med de stora upplevelserna. 3000 soltimmar per år och ett varmt kristallklart hav gör att Malta och systeröarna Gozo och Comino, med fördel kan upplevas året runt.

Här bjuds på en kombination av kulturella, gastronomiska och aktiva upplevelser.

Solsäkert medelhavsklimat

Solsäkert medelhavsklimat

Närheten till Nordafrika, med ökenvindar från Sahara, bidrar till att ett behagligt klimat året runt. Malta kan skryta med 300 soldagar varje år, ljumma kvällar och ett varmt hav.

De erbjuder sina besökare sommartemperatur från tidig vår till sen höst och även i januari är uteserveringarna välbesökta.

Kristallklart vatten

Kristallklart vatten

Det turkosblå havet är ständigt närvarande. Överallt leder stegar ner i det kristallklara vattnet från solvarma klippor. Segla mellan sevärdheterna, dyk ner i det djupa blå eller prova fiskelyckan.

Blå Lagunen på den lilla systerön Comino är ett paradis för snorklare och vindsurfare, perfekt för en dagsutflykt. Stranden med sin kritvita sand är en av Maltas finaste badställen.

Comino är den minsta av de tre öarna och här finns bara ett hotell.

Spännande historia

Spännande historia

Riddarborgar, palats och uråldriga stenstäder. Öns otroliga historia bidrar till dess karaktär. Fenicier, kartager, romare och araber – många har härjat här.

I huvudstaden Valletta, som är en del av Unescos världsarv, syns tydliga spår från korsriddartiden. Vandra runt i de historiska kvarteren och njut av arkitekturen. De sandgula fasaderna lyser upp de trånga gränderna och piazzorna.

På toppen av staden ligger den lummigt trädgården Il Barrakka ta Fuq och därifrån kan ni se ”De tre medeltidsstäderna”: Senglea, Vittoriosa och Cospicua med sina höga befästningsmurar är populära utflyktsmål.

Ett måste är medeltidsstaden Mdina som räknas som en av Europas vackraste städer. Mdina var Maltas första huvudstad och kallas för ”den tysta staden”. Att flanera på de bilfria gatorna är som att befinna sig i en saga.

350 år gammal saltproduktion – Gozo

350 år gammal saltproduktion

Vid Xwenjibukten på Maltas mysiga systerö Gozo kan man uppleva ett mycket fascinerande landskap. Här har man nämligen producerat havssalt i fyrkantiga, så kallade saltbassänger, i mer än 350 år.

Tillverkningsprocessen har gått i arv bland lokalbefolkningen i flera generationer och just detta område sägs ha en av världens äldsta fungerande saltbassänger.

Vill man köpa med sig en ätbar souvenir hem, finns det flera ställen på ön, som säljer salt från som framställts på detta sätt.

Utöver Xwenji Bay finns liknande saltbassänger vid Marsalforn, Qala, Dwejra och Xlendi.

Kulinariska upplevelser

Kulinariska upplevelser

Malta är den perfekta destinationen för alla matintresserade. Havet är rikt på fisk och skaldjur och på landsbygden får frukt och grönsaker mogna i solen.

Malta har tagit det bästa från Italiens och Nordafrikas kök och gjort det till sitt eget. Här serveras ett brett utbud av rätter, influerade av de många nationaliteter som tidigare bott på öarna. Smaka dig fram över ön, upptäck vingårdar och prisbelönta krogar.

För finsmakaren finns fem Michelinrestauranger med en stjärna vardera.

För en riktigt genuin matupplevelse åker du till den traditionella fiskebyn Marsaxlokk. I hamnen ligger, de för Malta så karaktäristiska, färgglada fiskebåtarna och guppar. Njut av en lunch på en av de mysiga fiskrestaurangerna.

Fridfullt lugn med lokal charm – Gozo

Fridfullt lugn med lokal charm

För den som söker lugn och ro är grannön Gozo en lisa för själen. Här känns det som om tiden stått still och det dramatiska landskapet bjuder på såväl spektakulär dykning som klättring. Gozo är ett paradis för vandrare och cykelturister.

På Gozo bor man fördel i ett mysigt så kallat ”farmhouse”. Det är charmiga stenhus som finns i olika storlek och prisklasser, från renoverade traditionella byggnader, till mer moderna hus i både enkel och mer lyxig inredning. De flesta husen har egen pool och ligger i gröna och frodiga omgivningar.

En härlig kulturmix

En härlig kulturmix

Med sin 7000-åriga historia har Malta ett kulturarv som är svårt att slå. Det visar sig i såväl arkitektur som konstsamlingar.

Det som gör Malta extra spännande är att landet influerats av både Italien och England genom åren. Du hittar lite av både London och Sicilien, dessutom med afrikanska och arabiska inslag. Denna mix av kulturella influenser märks i allt från musik och teater till mat och nöjen gör ön exotisk och mångfasetterad.

Vackra vandringsleder – Malta, Gozo, Comino

Vackra vandringsleder

Oavsett om du drömmer om en hel semester med vandringsskorna på, eller en avkopplande semester med möjlighet att vara aktiv, är Malta och Gozo ett självklart val.

På hösten och våren är det milda klimatet särskilt lämpligt för fysisk aktivitet – t.ex. vandring. Här hittar du vandringsleder och stigar för alla nivåer och åldrar – längs havet, över kullar och genom byar.

På Malta finns ett stort utbud av bra vandringsleder runt Mellie Da, Dingli, Għar Lapsi, Fawwara, Wardija, hela norra delen av ön, såväl som på sydkusten genom fiskebyarna och Delimara Point.

På Gozo finns också flera vandringsleder längs kusten – bland annat runt Ta ’Dgiebi nära San Lawrenz, Gordon fyr vid Ghasri, Honoq ir-Rummien vid Qala och San Blas Valley vid Nadur.

Den lilla ön Comino, mellan Malta och Gozo, är bara 3,5 kvadratkilometer och perfekt för att utforska till fots.

Vrakdykning

Vrakdykning

Malta är känt för att vara en av de bästa destinationerna för dykning. Maltas turistråd har i samarbete med Underwater Cultural Heritage Unit (UCHU) skapat en översikt över de många historiska skeppsvrak som gömmer sig under havsytan i närheten av Malta – däribland Medelhavets äldsta, ett skeppsvrak som är 700 år gammalt, samt en rad krigsskepp från första världskriget.

Alla platserna finns utmärkta på turistrådets hemsida, men kan bara besökas genom ett av de dykcenter som certifierats av UCHU och kvalificerats sig till att utföra dessa typer av dykningar.

Filminspelningsplatser

Filminspelningsplatser

De maltesiska öarnas vackra kustlinjer och natur och den världsarvsklassade arkitekturen har stått bakgrundskuliss till många filmproduktioner genom åren.

Delar av första säsongen av Game of Thrones utspelar sig på Malta. Bland inspelningsplatserna kan nämnas Mdina, St Dominic’s Convent i Rabat och Mtahleb-klipporna.

Andra stora filmer som har spelats in på öarna är Gladiator, U-571, Greven av Monte Cristo, Troy, München, Andra Världskriget och Captain Phillips. Även tittarsuccén Game of Thrones har delvis spelats in på Malta. Inspelningsplatsen för filmen Popeye, Karl-Alfred på svenska, är fortfarande en populär turistattraktion på Malta.

En av de senaste produktionerna på ön är Jurassic World 3 som går upp på biograferna sommaren 2022, med platser som Valletta, Vittoriosa, Mellieha och Pembroke som bakgrundskuliss.

För mer tips och inspiration, besök: www.visitmalta.com.

Visit Malta

Alla bilder (c) Visit MaltaLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.