Ett par står nära vattnet framför Brooklyn Bridge i solnedgången med New Yorks skyline i bakgrunden.

Resebudget till New York – goda råd och tips

Jessica Heinonen
Att resa handlar om att upptäcka nya platser, få nya intryck och komma hem igen med många nya upplevelser i bagaget. Om du ska få en lyckad resa kräver det ofta en del planering och speciellt i förhållande till din egen ekonomi. Här ger vi dig några tips om du överväger en resa till New York och när du gör upp en resebudget.

Flera höga byggnader står på rad i en stad med en park full av träd i höstens färger i förgrunden.Planerar du en resa till New York City? Grattis! New York är en fascinerande stad och här finns verkligen något för alla sorters resenärer, oberoende om du föredrar shopping, sport eller kultur. Med så mycket att upptäcka är det dock viktigt att du gör upp en resebudget om du vill ha koll på ekonomin.

Läs också: Första gången till New York? 4 tips för nybörjare
Läs också: Vad kostar flygbiljetter till USA?

Vi säger det direkt – New York är ingen billig stad att bo och leva i. Men det ska absolut inte avskräcka dig från att resa till denna världsmetropol som fångat så många hjärtan. Det kräver bara litet mer planering och överväganden om du inte vill komma hem utblottad och med stora kreditkortsräkningar. Så vad ska du tänka på när du planerar en resa till New York?

Flygbiljetter till New York

Priset på flygbiljetter till New York har sjunkit de senaste åren och det är en av orsakerna till att det blivit en av svenskarnas favoritdestinationer.

Norwegian och SAS flyger direkt från Arlanda och Köpenhamn till New York och om du bokar i god tid kan du få biljetter för under 3 500 SEK t/r. Alternativ med mellanlandningar kan ligga på samma prisnivå eller lägre och det gäller att slå till vid det rätta tillfället för att få den biljett som passar dig bäst till det billigaste priset. Från Göteborg får du räkna med litet dyrare priser, men även från Landvetter ligger biljettpriset för det mesta på drygt 3 800 SEK.

Under sommaren då det är högsäsong kan du räkna med att priserna på flygbiljetter till New York stiger, men om du är flexibel med vilka dagar du resor och om du bokar flygbiljetterna i god tid så kan du hålla flygbiljettskostnaderna nere.

Här är några förslag på flygbiljetter till New York som våra användare har hittat de senaste 48 timmarna:

Köpenhamn - New YorkFrån 4 553:-Välj
(Klicka på priset för att komma över till Travelmarkets flygsökmotor)

Inga erbjudanden eller vill du ha fler alternativ? Här kan du själv hitta billiga flygbiljetter till USA.

”Gömda” utgifter

En gatukorsning i en stad med gultaxi och andra bilar samt en solnedgång i bakgrunden.

Förutom de mest uppenbara utgifterna som flygbiljetter och boende så finns det en del andra utgifter som mer eller mindre är omöjliga att undgå.

Transport till och från flygplatsen Det är inte bara flygbiljetten som kostar i transportväg, utan också hur du tar dig till flygplatsen du ska resa från och från destinationsflygplatsen till ditt hotell eller annat boende. När du planerar hur du ska ta dig till din avreseflygplats är det viktigt att du tar i beaktande hur många ni är som reser och om det är billigare med bil och parkering eller med kollektivtrafik. Om du ska vara borta en längre tid kan parkering på flygplatsen bli en dyr historia.

Det samma gäller för när du väl anlänt till din destination. Beroende på vilken flygplats du anländer till i New York så finns det olika alternativ. Taxi är förstås dyrast och kollektivtrafik billigast, men ett mellanalternativ är så kallade shuttle buses, som du kan beställa till den tidpunkten du landar och som kör dig till ditt boende. Nackdelen är att du delar bilen med andra som anländer vid ungefär samma tid och det betyder att du både kan få vänta en stund innan ni åker iväg och att du kan vara den sista som stiger av och därmed får den längsta resan.

Incheckad väska på flyget Inte alla flygbolag erbjuder att du kan gratis checka in din väska på flyget och speciellt på lågprisbolag som Norwegian kan du räkna med att alltid betala extra för incheckade väskor. Om du ska tillbringa mer än några dagar i New York och om du dessutom har tänkt dig att shoppa, så ska du definitivt överväga att checka in din väska. Du kan kontrollera med ditt flygbolag om väska ingår eller inte – oftast är det billigast att betala för incheckad väska vid flygbiljettsbokningen.

Mat på flyget Få flygbolag erbjuder gratis mat på flyget och om du ska åka till New York City så kommer du att bli hungrig under flygresan. Om du inte vill ta med dig egen mat eller köpa på flygplatsen så kan du hos de flesta flygbolag beställa mat på förhand om det inte ingår. Men räkna med en liten utgift för mat på flyget oberoende om du köper med själv eller på flyget.

Telefonutgifter En saftig telefonräkning vill knappast någon att väntar när man kommer hem från en resa, så kom ihåg att slå ifrån roaming och kontrollera med din telefonoperatör om du kan använda internet utan extra kostnad (eller mot en mindre kostad) utomlands. WiFi finns på många ställen i New York men det brukar oftast vara när man mest behöver det som man aldrig hittar det…

Prisnivån på hotell i New York

En byggnad med en vit fasad och gröna tak sett från marknivå, omgiven av träd, med en flagga ovanpå under en blå himmel.

Hotell i New York är dyrt. I hotels.com undersökning om var svenska resenärer betalar mest för hotellrum år 2015 så ligger New York på en andra plats efter Key West i Florida.

Priserna på hotellrum i New York har ökat med 19% från 2014 till 2015, så det finns även en stigande tendens. Enligt undersökningen betalade svenskar i medeltal 2 142 SEK för en hotellnatt i New York år 2015, jämfört med 1 922 SEK år 2014.

Ett alternativ till dyra hotell på Manhattan är att boka boende via Airbnb eller HomeAway och då kan du hitta boende till mer förmånliga priser. Om du dessutom kan tänka dig att bo lite längre bort från Manhattan eller möjligtvis hippa Brooklyn, så kan du spara en del på boendet. Och med alla möjligheter som finns i New York, hur mycket tid tänker du tillbringa på rummet ändå?

Prisnivån på mat och dryck i New York

Flera olika pizzor med olika toppings ligger på ett bord, inklusive pepperoni, oliver, svamp och ost.

Eftersom New York är en enorm stad så finns det en stor variation bland priserna på mat. Du kan köpa pizzaslices för några dollar på gatan eller spendera flera hundra dollar på lyxmiddagar.

Om du vill få en övergripande helhetsbild av prisnivån i New York så kan du använda dig av webbsidan Numbeo. Du kan både söka per land eller per destination och priserna är baserade på prisuppgifter från de senaste 12 månaderna.

Här är några exempel:

– Måltid på enkel restaurang, 12-25 dollar
– Tre rätters måltid på bättre restaurang för två personer, 50-110 dollar
– Meny på McDonald’s, 7-10 dollar
– Inhemsk öl (0,5 l), 5-7 dollar
– Vattenflaska (0,33 l), 1-2 dollar

När du äter ute på restaurang är det viktigt att du kommer ihåg dricks och att du tänker på att räkna in det i totalsumman när du gör upp din resebudget till New York.

En annan viktig sak att komma ihåg är att det sällan ingår frukost på hotell i New York så ta det inte förgivet. Det finns dock en massa olika frukostställen och delin där du kan äta en mättande frukost för under 10 dollar som du kan klara dig på en lång tid.

Kollektivtrafik i New York

En person står ved en nedgang til en tunnelbanestation foran en væg med graffiti og et skilt med teksten RICKY'S.

New York är en promenadvänlig stad och du kan promenera nästan överallt. Det är dock stora avstånd bara på Manhattan, så om du vill spara på benen så kan det löna sig att köpa biljett till tunnelbanan.

Tunnelbanesystemet i New York fungerar smidigt och går ofta, men det kan ta en liten tid att lära sig att navigera bland alla linjer. Om du har valt att bo utanför absoluta kärncentrum och kanske i Brooklyn så är det en bra idé att kolla upp vad det kan kosta att ta sig fram och tillbaka till boendet och räkna in det i budgeten.

Två personer med ryggsäckar står vid ett räcke och tittar ut över vattnet mot en stads silhuett.

Gratis aktiviteter i New York

Fördelen med en stor stad som New York är att även om det är dyrt att leva, äta och roa sig, så finns det även en mängd olika gratis evenemang och museer utan inträde.

Här hittar du t.ex. en lista med museer som inte tar något i inträde och webbsidan TimeOut listar kontinuerligt evenemang som är gratis att gå på, bland annat konstutställningar, stand up-komedi och konserter.

Foton:
Toppbild © FilippoBacci
Central Park © istockphoto / francois-roux
Trafik i New York © istockphoto / franckreporter
Plaza Hotel © istockphoto / Gregory Olsen
Pizza © istockphoto / Juanmonino
Tunnelbana © istockphoto / james Anderson
Backpacker i New York © istockphoto / oneinchpunch

 Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.