resebudget till thailand

Resebudget till Thailand – detta ska du tänka på

När man ska ut och resa finns det många utgifter att tänka på. Utöver flyg och boende som finns det en hel del andra kostnader som ska täckas. Därför har vi samlat våra bästa tips till vad du ska tänka på när du gör upp din resebudget till Thailand.

resa i thailandThailand är ett fantastiskt land som gömmer på många äventyr, vackra vyer och gudomlig mat så det är inte så konstigt att svenskarna har tagit landet till sitt hjärta. Men vad ska man då tänka på när man planerar sin resebudget till Thailand?

Flygbiljetter till Thailand

En av de största utgifterna när man planerar en resa till Thailand är förstås flygbiljetterna. Även om lågprisflygbolag som Norwegian flyger direkt till Bangkok från Stockholm, Oslo och Köpenhamn, så kan en flygbiljett ändå utgöra en stor del av resebudgeten.

Om du inte har bestämda datum när du måste resa så finns det alltid en större chans för att hitta billiga flygbiljetter och om du dessutom reser utanför högsäsong så ökar chansen ytterligare. En snabb koll visar att man kan hitta flygbiljetter till Bangkok t/r under årets alla månader för ungefär 4 000 SEK från Arlanda. Avresa från Köpenhamn ligger på ungefär samma nivå, medan det kostar mer att flyga från Göteborg. Flyg till Phuket kostar ca 1 500-2 000 SEK mer än flyg till Bangkok och du kan räkna med att mellanlanda en eller två gånger på vägen dit.

Ju tidigare du vet när du vill resa, desto mer sannolikt är det att du hittar flygbiljetter till ett bra pris och det rekommenderas att du bokar biljetterna minimum 8 veckor innan avresa.

Här är några förslag på flygbiljetter till Bangkok som våra användare har hittat de senaste 48 timmarna:

Göteborg - Bangkok Från 3 460:-Sök
Köpenhamn - Bangkok Från 14 584:-Sök

Här kan du själv hitta billiga flygbiljetter till Thailand.

”Gömda” utgifter

resebudget till ThailandSom alltid när man ska resa finns det en del kostnader som man inte omedelbart tänker på och som ibland kan komma som en överraskning. Några av dessa är:

Transport till flygplatsen. Ska du köra bil och parkera bilden på flygplatsen? Vad kostar då parkeringen på flygplatsen? Är taxi kanske billigare per person om ni är fler som reser? Hur mycket kostar tåget eller bussen? Undersök de olika alternativen och räkna ut vad som är billigast per person och vad du tycker att är värt att betala.

Mat på flyget. På längre flygsträckor klarar man sig sällan utan att äta och på en minimum 10 timmars flygresa till Thailand är det nödvändigt. Ingår mat i biljetten du har bokat? Det lönar sig att kolla upp eftersom maten på flygplan både kan ta slut och vara dyr. Räkna heller inte med att charterbyråernas resor inkluderar mat på flyget, oftast är det mot en extrakostnad.

Transport från flygplatsen. Hur tar du dig från flygplatsen till centrum eller hotellet? Finns det fungerande kollektivtrafik eller är taxi enda alternativet? Ska du använda kollektivtrafik fler dagar? Då kanske det lönar sig att köpa en biljett som räcker mer än en bussresa.

Telefonutgifter. På många hotell och caféer finns det trådlöst internet som gästerna kan använda fritt, men om du ska stanna en längre period i ett land så kanske det kan löna sig att köpa ett lokalt pre-paidkort så att din telefonräkning inte blir alltför våldsam när du kommer hem igen.

resebudget thailand hotellPrisnivån i Thailand – hotell

En fördel med Thailand är att det är rätt billigt att leva och bo där. Så även om flygbiljetterna kan vara dyra i jämförelse med flygbiljetter till t.ex. Spanien eller Grekland, så kan priset per dag bli billigare i Thailand.

Enligt en undersökning som hotels.com publicerade i mars 2016 så ligger priserna på hotell i Thailand på rekordlåg nivå och bland de 15 billigaste resmålen så ligger 9 i Thailand.

Enligt undersökningen betalade hotellgäster minst för en natt i Pattaya och mest i Krabi, med Bangkok ungefär i mitten på listan över de thailändska orternas priser. Undersökningen inkluderar bara de hotell som bokats via hotels.com och om man vill bo på billigare Bed & Breakfast eller hostels så finns det en mängd att välja mellan i stället för hotell.

Du kan få ett rum för så litet som 100 SEK/per natt i Bangkok och femstjärniga hotell för runt 500 SEK/natt. Om du reser med en större familj eller med vänner så finns det större villor att hyra på många ställen i Thailand, framförallt nära semesterområden som Krabi och Phuket.

Lyxigare hotell med spa och pool är bland de billigaste i världen i Thailand, så om du vill skämma bort dig någon natt så är det definitivt i Thailand du ska passa på att ta chansen.

Läs också: Lyxresor till Thailand – en upplevelse utöver det vanliga
Läs också: Lyx i Bangkok för livsnjutare – här är guiden

resebudget thailand matPrisnivån i Thailand – mat, dryck och annat

Om du vill få en bra översikt över vad det kostar att leva i Thailand så är webbsidan Numbeo ett bra ställe att börja. Du kan både söka per land eller per destination och priserna är baserade på prisuppgifter från de senaste 18 månaderna. Här är några exempel:

– Enkel måltid (t.ex. street food), 10-20 SEK
– Tre rätters måltid på bättre restaurang för två personer, 95-230 SEK
– Meny på McDonald’s, 30-45 SEK
– Inhemsk öl (0,5 l), 10-19 SEK
– Vattenflaska (0,33 l), 2-4 SEK

Detta är bara en fingervisning om vad man kan förvänta sig att det kan kosta i Thailand. Du väljer ju naturligtvis själv hur mycket du vill spendera på mat och dryck.

Blev du inspirerad att resa till Thailand?

Här är de 10 billigaste charterresorna till Thailand just nu:

BangkokWoraburi Sukhumvit Hotel & ResortThailand (7 nätter)Dubbelrum
6 475:-Sök

BangkokRed Planet Surawong BangkokThailand (7 nätter)Dubbelrum Queen
6 685:-Sök

Patong Beach AirportBurasari PhuketThailand (9 nätter)Premier dubbelrum
7 755:-Sök

PhuketThe Yama Hotel PhuketThailand (9 nätter)Superior dubbelrum
7 774:-Sök

PhuketSugar Palm Grand HillsideThailand (7 nätter)Deluxe Twin (två sängar)
7 865:-Sök

Ao NangApple A Day ResortThailand (9 nätter)Deluxe dubbelrum
8 335:-Sök

Ao NangAliSea Boutique HotelThailand (9 nätter)Superior dubbelrum
8 403:-Sök

Ban Sin HaiBeyond Resort Khaolak - Adults Only Thailand (9 nätter)Villa/Bungalow
8 415:-Sök

Patong Beach AirportDeevana Patong Resort & SpaThailand (9 nätter)Superior dubbelrum
8 437:-Sök

KrabiSunrise Tropical ResortThailand (9 nätter)Tropical dubbelrum
8 710:-Sök

Hitta fler flygbiljetter till Thailand här och charterresor här.


Toppfoto (c) istockphoto / IakovKalinin
Kvinna i Bangkok (c) istockphoto / structuresxx
Lyxhotell i Thailand (c) istockphoto / Kevin Miller
Thailändsk mat (c) istockphoto / Michael Luhrenberg