Den sköna flygturen börjar redan långt innan du kliver på själva flygplanet.
Innan du köper din flygbiljett
Ska du köpa en flygbiljett med ett eller flera flygbyten? Se då till att du har minst 2 timmar för att byta från ett flyg till ett annat på flygplatsen för mellanlandningen.
Håll koll på bagaget
Om du endast flyger med handbagage ska du se till att det håller vikten som flygbolaget tillåter (du kan exempelvis köpa en våg för cirka 50 kronor och väga bagaget därhemma).
Kontrollera också att bagaget följer måtten som flygbolaget har satt för handbagage (det varierar från bolag till bolag så kolla flygbolagets hemsida för att hitta bagageregler med måtten som bagaget måste följa).
När jag är ute och flyger delar jag vanligtvis upp mitt handbagage i två väskor – jag lägger en större väska i utrymmet över mig och en mindre väska (exempelvis en liten ryggsäck) under sätet framför mig.
I den lilla väskan har jag allt jag behöver på flygresan så att jag inte behöver hämta något från bagaget över mig under resans gång. Det gör det mycket enklare för mig själv och jag behöver inte heller störa mina medpassagerare i onödan.
Innan du kliver på flygplanet
När du kommer fram till flygplatsen som du ska byta flyg på är det smart att snabbt lokalisera gaten du ska flyga från. På så sätt blir du inte fångad i fel ände av en jättestor flygplats.
Håll även löpande koll på skärmarna med avgångstider – numret för din gate kan ändras medan du är på flygplatsen.
Flygplatser är hektiska platser och det uppstår ofta förseningar vid bland annat säkerhetskontroller eller passkontroller. Därför är det smart att åka till flygplatsen i god tid innan avresa. På så sätt kan du behålla ditt goda resehumör och inte bli personen som står i en kö och svär över förseningen.
Ta ett foto av parkeringsplatsen som du lämnat din bil på innan avresa. På så sätt hittar du enklare bilen när du kommer tillbaka.
Förvara bilnycklarna på en säker plats så att du snabbt kan hitta dem när du är hemma igen och ska öppna bilen.
Vad ska du ha på dig under flygresan?
Det blir ofta kallt ombord på ett flyg på grund av luftkonditioneringen. Och den kalla luften kan ofta bidra till att man får snuva och hosta innan man riktigt har kommit igång med sin semester.
När jag är ute och flyger har jag därför alltid på mig långbyxor, en långärmad blus och strumpor. Ta hellre med en blus för mycket som du sedan kan ta av om det blir för varmt på flygplanet. Därutöver tar jag alltid med en halsduk som jag kan ha runt halsen. Halsduken kan också fungera som en slags huvudkudde om jag vill ta en tupplur under resan.
Om du tycker att det är svårt att sova på en flygresa så kan det vara en bra idé att ta på sig en huvtröja. När huvan är uppe över huvudet får man färre synintryck och ljusväxlingar och det gör det enklare att sova.
Se som huvudregel till att vara anständigt klädd på flygplanet så att du inte stöter medresenärerna. Ta på dig byxor / klänning som går ner över knäna och en blus som täcker axlarna när du är ute och flyger – det är också det smartaste att göra med tanke på värmen i flygplanet.
Var ska du sitta i flygplanet?
Det finns delade åsikter bland flygpassagerare om vilka platser på flygplanet som är de bästa. Jag byter själv lite beroende av om jag ska flyga korta eller längre sträckor och om jag ska flyga på dagen eller natten.
Om du väljer fönsterplatsen så får du nöjet av att kunna titta ut på de fantastiska landskapen som ni flyger över. Många tycker det är enklare att sova om man sitter vid fönstret eftersom man kan luta sig mot flygplanets vägg. Nackdelen är att man då måste ta sig förbi medpassagerarna varje gång man ska resa sig från sitt säte.
Om man sitter vid gången är det lättare att ta sig ut till toaletten och stå upp lite grann. Och man kan enklare sträcka ut benen då och då för en bekvämare flygresa.
Efter eventuell turbulens på flygplanet ska du komma ihåg att vara försiktig när bagagefacken öppnas. Kanske har en väska förskjutits så att den nu ligger vid kanten och faller ut och träffar dig om du sitter på en gångplats och bagagefacket öppnas.
Den sämsta placeringen på flygplanet är platserna som inte är vid fönstret eller gången. Får du en mittplats måste du ”kämpa” med medpassagerarna om båda armstöden och kan lätt känna dig instängd.
Förutom valet av rätt säte finns det också stor skillnad på var i flygplanet man sitter.
Generellt är det mindre buller längst fram i flygplanet. Då sitter man nämligen framför motorerna som är placerade mitt på flygplanet.
Det är mest buller mitt i flygplanet. Omvänt är det platserna mitt i flygplanet som är de bästa om det uppstår turbulens under flygresan eftersom skakningarna känns mindre där.
Om du hamnar nära toaletterna kan du uppleva lite stök från det. Det beror bland annat på att andra passagerare ofta står och pratar medan de står i kö. Och det känns mindre privat om det ofta står människor precis bredvid platsen som du sitter på.
Många flygpassagerare med långa ben som jag själv föredrar att sitta vid nödutgången eftersom det är bättre benutrymme där än på andra ställen i flygplanet.
På hemsidan Seatguru kan du hitta de bästa platserna på exakt det flyg du ska flyga med.
När ska du flyga?
Oftast väljer jag själv att flyga när flygbiljetterna är billigast. Men jag kontrollerar alltid en extra gång om jag kan flyga vid en mer bekväm tidpunkt till samma pris eller för en liten extra kostnad innan jag bokar.
När jag reser till destinationer i Europa föredrar jag att flyga på förmiddagen eller tidigt på eftermiddagen. Då anländer jag fräsch och utvilad till flygplatsen och är framme vid semesterorten i god tid och kan börja njuta av semestern redan samma dag som jag anländer.
På längre resor föredrar jag att flyga på natten. Jag tycker definitivt att det är enklast att sova på flyget på natten. Därmed är jag även mer utvilad och redo för spännande upplevelser när jag anländer.
Hur ska du äta / dricka i samband med flygresan?
Luften på ett flygplan är mycket torr och det gäller att dricka rikligt under resans gång. Därför är det en bra idé att ta med en vattenflaska ombord – ta en tom flaska hemifrån och fyll den på flygplatsen eller köp en flaska vatten efter att du har gått igenom säkerhetskontrollen.
Det är numera sällsynt att gratis mat serveras på flygningar runt om i Europa. Därför kan det vara smart att själv ta med sig lite snacks eller en smörgås på flygplanet.
Undvik att ta med mat som luktar eller på annat sätt stör andra passagerare.
Kontrollera om flygbolaget du ska flyga med har speciella regler för detta – det kan du göra på deras hemsida.
Under flygresan
Hur undviker du lock för öronen
Det är inte många som slipper att få lock för öronen under en flygresa. Men det är stor skillnad på hur mycket det stör den enskilda personen. Oavsett hur störande det känns i dina öron är så är de värst när flygplanet lyfter och landar.
Jag jämnar ut trycket i öronen genom att hålla för näsan, stänga munnen och blåsa ut.
Men man kan också tugga tuggummi eller suga på en karamell. Det hjälper också att gäspa och att svälja lite saliv.
Om du är en av dem som är mycket störd över lock för öronen eller är förkyld på flygresan kan det vara smart att använda nässpray innan flygningen. Nässpray finns att köpa i kiosker och på apotek på nästan alla flygplatser.
Små hjälpmedel som förbättrar flygresan
Om du flyger väldigt mycket kommer du så småningom att upptäcka att det finns vissa saker som är riktigt trevliga att ha med sig på resan. Här har jag 5 förslag på saker som kan vara bra att ha med sig på flygresan:
1. Se till att din smartmobil är fulladdad och lägg in mycket musik, spel, ljudböcker eller annan underhållning innan du åker. En smartmobil är en gåva för underhållning på tråkiga flygresor.
2. På vissa flygplan finns det uttag för laddning av smartmobiler. Men ta – för säkerhets skull – med en powerbank så att du har ström under hela flygresan.
3. Jag tar nästan alltid med mig en bra bok. En lång flygresa är ett utmärkt tillfälle att läsa boken man sett fram emot
4. Ta med ett par bra hörlurar så slipper du hörlurarna man får på flygplan. Om du störs av flygplansbullret ska du överväga att köpa ett par hörlurar som helt eliminerar omgivningsbullret (så kallade brusreducerande hörlurar).
Hörlurarna kan du naturligtvis använda för din egen smartmobil och dessutom ansluta dem till flygplanets underhållningssystem.
5. Tycker du att flygplansmaten aldrig smakar något? Det kan det finnas bra skäl för. Ditt smak- och luktsinne försämras faktiskt när du är ute och flyger. Därför är det inte så konstigt om du tycker att maten smakar lite tamt. Ta med en liten flaska av din favoritchilisås, ketchup eller dylikt. Då kan du piffa upp maten lite. Kom däremot ihåg att det ska få plats i en 100 ml flaska.
Andra smarta tips
Avslutningsvis har jag samlat lite generella råd för hur man får den mest behagliga flygningen.
Först och främst ska man komma ihåg att flygresan endast är transporten till semestern. Sänk förväntningarna på flygresan och se istället fram emot den riktiga semestern.
Försök att vara överseende om personalen har bråttom, om maten är mindre bra, om det finns skrikande barn, om det blir förseningar m.m. – då får både du och dina medpassagerare en bättre flygning.
Om det finns en bra utsikt (eller helt speciella saker att se) under flygningen kan du kontrollera det i förväg och se till att sitta på den sidan av flygplanet som har den fina utsikten. Jag har flugit längs med Himalayabergen utan att riktigt kunna se dem eftersom jag satt på ”fel” sidan av flygplanet.
Ta det lugnt när du ska lämna flygplanet. Bagaget hamnar vanligtvis först på bagagebandet efter en tid från det att den sista personen har lämnat flygplanet. Och även om du endast reser med handbagage finns det ingen anledning att starta semestern med brådska.
Många åker på semester för att slippa vardagens stress och jäkt men tar den ändå omedvetet med sig på semestern.
Kolla om det finns en spypåse i fickan framför dig när du sätter dig i flygplanet. Du blir givetvis aldrig själv sjuk. Men det kan hända att den som sitter bredvid dig blir sjuk. Hos många lågprisflygbolag finns det inga påsar för passagerare så ta gärna med dig några stycken hemifrån.
Jag hoppas att det fanns något i den här artikeln som du kunde använda. Om du har andra smarta tips för flygresan är du välkommen att skicka dem till mig på: kkn@travelmarket.com. Så tar jag med dem i en senare artikel.
Foton:
Topfoto (c) istockphoto / stock_colors
Bagageregler (c) istockphoto / tzahiV
Hjälp med ombordstigning (c) istockphoto / xavierarnau
Par i bekväma kläder (c) istockphoto / amriphoto
Fönsterplats (c) istockphoto / Csondy
Man med dator (c) istockphoto / lovro77
Personer som äter (c) istockphoto / BraunS
Man som läser (c) istockphoto / BraunS
Barn på flygresa (c) istockphoto / damircudic
Flygplan + väskor (c) istockphoto / Peshkova
Bagagebandet (c) istockphoto / baona
Lämna ett svar
Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *
Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.