Två kvinnor sitter i ett flygplans passagerarkabin. En kvinna lyssnar avslappnat på musik och den andra läser vid fönstersätet.

Så här sover du bättre på flyget – tips för resan

Kenneth Karl Nielsen
Många har problem med att sova under flygresan. Här några bra tips för bättre sömn. Som utvilad kan du anlända pigg och direkt kasta dig in i en massa nya upplevelser.

Val av flygstol

Ung kvinna i gul tröja sitter på ett flygplan och tittar ut genom fönstret med ett leende.

Det rätta valet av flygstol kan vara mycket viktigt för möjligheten att kunna sova under flygresan.

Med en plats vid fönstret kan du luta dig mot väggen och behöver inte resa dig när folk ska förbi – och det är du som bestämmer om fönstret ska vara nedrullat eller inte.

Undvik den bakre platsen i flygplanet. Där kan flygstolarna vanligtvis inte fällas ner.

Se också till att få en flygstol på avstånd från toaletterna. Folk är ofta högljudda när de står och väntar.

Vill du sova på flyget så betala lite extra för eget val av flygstol i god tid. De pengarna är väl spenderade när du sitter i flygstolen och vill sova.

Webbplatsen SeatGuru.com visar de bästa platserna för nästan alla flyg i världen.

Undvik kaffe – drick en öl istället

Många människor har problem med att sova när de har druckit kaffe, och ännu fler får problem med det när de flyger. Undvik att dricka kaffe på dagen för ditt flyg. Tacka också nej till kaffe när personalen erbjuder det.

Jag har hört från många att en enstaka öl precis innan eller under flyget är lugnande. Ett alternativt råd är därför att dricka en öl eller två innan du ska sova.

Bra extrautrustning

En blå nackkudde, en svart sovmask och ett par orangea öronproppar.Den klassiska nackkudden är inte direkt sexig. Men för många hjälper den till med bättre sömn. Och när du har landat, packar du bara ner den långt ner i ryggsäcken.

Är den ändå för stor kan du köpa en cool uppblåsbar huvudkudde :-).

Den klassiska sömnmasken är också ganska osexig. Men den kan också hjälpa.

Ett alternativt tips är att använda en liten hörlursadapter så du kan ansluta dina egna hörlurar till flygplanets system. På så sätt slipper du ljudet runtomkring dig och kan somna till skön avkopplande musik.

Ett par brusreducerande hörlurar kan stänga ute flygplanbuller. Öronproppar hjälper många att stänga ute ljuden i flygplanet. De finns i många olika varianter.

Har du en huvtröja eller tunn sportjacka med huva på så kan det vara en bra idé att ta på den och dra ner huvan över ögonen. Därmed blir du mindre störd av det som händer runt omkring dig.

Om handbagage, fötter och flygstolens vinkel

Det kan vara en fördel att ha gott om utrymme för fötterna i flygplanet. Se till att lägga ditt handbagage i utrymmet ovanför flygstolarna.

Innan du gör detta ska du däremot ta ut de saker som du vet att du kommer att behöva under flygresan. Placera dem i fickan framför dig så du enkelt kan nå dem under resan (och därmed undviker du också att väcka andra resenärer :-)).

FlygresorMånga tar av sig skorna när de flyger. Det är mer bekvämt, eftersom det förbättrar blodcirkulationen i fötterna. Om du gör det så kom ihåg att ha rena strumpor på dig … fötter luktar inte alltid bra 😉.

Ett annat bra sömntips är att fälla tillbaka flygstolen. Fast kom ihåg att ta hänsyn till dem bakom dig! Vänta alltså med att göra det tills efter att maten har blivit uppäten och skräpet hämtats osv.

Eventuell medicin

Fler och fler väljer att ta någon resemedicin som hjälper dem att sova bättre. Om du generellt har problem med att sova är det en bra idé att prata med din egen läkare om det.

Andra bra tips

Säg till personalen på flyget att du gärna vill sova. I många fall kommer de ihåg det och kommer inte att störa dig under resan. Vissa flygbolag har små klistermärken som du kan sätta på din flygstol som indikerar att du inte ska väckas vid servering av mat och dryck.

Hitta billiga flygresor i vår flygsökmotor.

Foton:
Topfoto © istockphoto / Izabela Habur
Val av flygstol © istockphoto / BraunS
Extrautrustning © istockphoto / ChamilleWhite
Ta hänsyn © istockphoto / BraunS

Andra relaterade blogginlägg:Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.