Mor och barn sover på flyget

7 goda råd till dig som överväger att resa med spädbarn

Lise Kryger
Står du inför att resa med spädbarn och är osäker på hur du ska göra? Här är 7 av mina bästa råd till dig från när jag själv var förstagångsmamma och valde att resa söderut med vårt 6 veckor gamla spädbarn.

För 7 år sedan tog min man och jag beslutet att resa söderut med vår nyfödde son Sebastian.

Som de erfarna resenärer vi var så kände vi oss ganska säkra på tanken att resa med spädbarn och beslutet tog vi nästan som en självklarhet redan innan han föddes.

Baby vid incheckningNär han väl var född hände något med hans mamma – mig – som gjorde att det beslut vi tidigare så modigt hade tagit plötsligt inte kändes så säkert längre.

Att bli mamma för första gången förändrade helt min syn på att resa och gjorde mig för verkligen osäker i en situation som jag annars tidigare känt mig så trygg och säker i.

Tvivel och osäkerhet dök ständigt upp och blandade sig i våra förberedelser inför resan.

Hur är det egentligen att resa med spädbarn när man blivit mamma för första gången och är helt vimmelkantig? Vad ska man packa med? Vad är viktigt när det gäller att flyga? Och vad händer om något går fel?

Hur ser vi till att vi får en bra resa? Inte bara för oss som föräldrar utan också för vårt lilla spädbarn? Och hur reser vi säkert så att vi dessutom får en bra och avkopplande semester?

Här kommer 7 goda råd till dig som överväger att resa med spädbarn baserat på mina egna erfarenheter av att resa med spädbarn. Jag hoppas mina råd kommer att göra det lättare för dig att ta möjligheten och beslutet att resa med ditt spädbarn.

Läs också: Chartersemester med barn – så får du den bästa semestern

1. Boka hemifrån

Som de ryggsäcksresenärer vi var trivdes vi bäst med att ta saker lite som de kom.
Vi har aldrig gillat alltför fasta planer utan föredragit spontana val och beslut som tas från dag till dag.

Mamma böcker resorEftersom vi nu hade ett litet spädbarn med på resan så bokade vi ett hotellrum i Alghero på Sardinien för att ha en sovplats när vi anlände och några dagar framåt.

Vi räknade med att italienarna uppdaterade sina webbsidor kontinuerligt så att det skulle finnas gott om bra ställen vi kunde boka oss in på längs vägen.

Efter att ha använt våra dagar på hotellet hade vi ännu inte hittat någonstans att bo. Så vi bestämde oss för att hyra en bil och köra till Korsika för fler valmöjligheter.

Vi körde större delen av dagen och större delen av kvällen innan vi hittade ett hotell som inte var fullbokat på Korsika.

Dagen efter lyckades vi att hitta en plats som vi kunde bo på under en tid. Men osäkerheten vi upplevde med att hitta en plats att vara på önskar vi inte att några förstagångsföräldrar ska uppleva.

2. Anpassa era förväntningar

Vad vill ni uppleva? Vad är era förväntningar? Känner ni till varandras förväntningar? Och är förväntningarna realistiska?

Väntar på flygplatsenJag tror inte att någon av oss faktiskt hade tänkt på varför det var viktigt för oss att resa söderut med vårt lilla spädbarn.

Och föreställningarna jag hade haft infriades inte alls när vi väl var iväg. Istället fick vi många överraskningar och gjorde oss därför också många erfarenheter längs vägen.

Det kan vara svårt att veta hur det är att resa med spädbarn när man aldrig har provat något annat än att resa utan. När man reser med spädbarn står man inför okända utmaningar som man på inget sätt kan förutse.

Det beror helt på vilket barn man får. Hur man själv upplever det att bli förälder för första gången och hur man som föräldrar tar an sig och delar uppgifterna längs vägen.
Räkna med att förväntningarna inte nödvändigtvis blir uppfyllda när ni är på resande fot. Och vänj er vid att vara öppna för att acceptera att resan plötsligt kan ta en ny form. Följ resan och justera era förväntningar längs vägen – rid på vågorna så blir allt mycket lättare.

3. Packningstips

Mamma packar inför semestern
Vad ska man ta med sig när man reser med spädbarn? Det kan vara svårt att överblicka om man är van att bara packa till sig själv.
Ett bra tips är att skriva ner allt vad din bebis använder under en dag. Sakerna du skriver ner är också spädbarnets packlista. Därutöver är det en bra idé att ta med solkräm, solhatt, första hjälpen-låda, plåster, aktivitetsmatta och babyvakt.

Något av det som tog mest plats i vår ryggsäck var blöjor. Det är ju inte så att man inte kan få tag på blöjor i andra länder. Men om man vill vara säker på att blöjorna man packar in sitt spädbarn med är fria från färg och tillsatser så är det en bra idé att ta med dem hemifrån.

Som tur är tar de mest plats på utresan…

Var generös mot dig själv. Det är skönt att packa lätt, men ta hellre lite extra med om det gör att du känner dig mer trygg. Du behöver inte vara supermamma på alla områden.

4. Bra råd för själva resan – flyga med spädbarn

Oavsett hur gammalt ert spädbarn är så behöver det ha sitt eget pass.

Om ni ska resa under sommarperioden är det en bra idé att ordna det i god tid eftersom det kan vara väntetid.

Det finns stora skillnader avseende riktlinjerna som olika flygbolag har för att resa med spädbarn. De har alla sin egna policyer, priser, säten, liftar och skötplatser.

Det är en bra idé att ringa till flygbolaget i förväg för att höra vad de kan göra för dig och om du känner dig trygg med deras sätt att hantera resor med spädbarn.

Sovande spädbarn på planetVissa flygbolag tillåter endast spädbarn att flyga från de är 7 dagar gamla. Och barn under 2 år får inte ett eget säte. Med ett spädbarn i flygplanet tyckte jag också det var mest praktiskt och trevligast att ha det i knät. Om man ska flyga långt med sin baby som exempelvis till USA eller Asien så kan man hos många flygbolag beställa en babylift som kan fästas på väggen.
Kolla eventuellt på flygbolagens hemsida om de har speciella paket för dig och ditt spädbarn som exempelvis leksaker och snacks.

Du får gärna ta med egen barnmat (barnmos på burk). Annars kan man beställa barnmat på flygbolagens hemsida.

När flygplanet lyfter och landar kan det skapa undertryck i barnets öron. Om du ser till att amma samtidigt med detta så minskar du risken för att det sker. Amning jämnar nämligen ut trycket.

Känner du dig lite utsatt i kabinen med alla ögon omkring dig medan du ammar så kan du packa ner en sjal i väskan som ni kan ha över er medan ni ammar.

Om du ger barnet nappflaska ska du komma ihåg att förbereda flaskan innan avgång. Du kan ofta få flygpersonalen att värma flaskan i en mikrovågsugn.

Det finns skötplatser på toaletterna i flyget. Det kan kännas lite krampaktigt att stå där och byta blöja men det är möjligt.

5. Bra råd för övernattning på resan

Spädbarn i poolen

Om det är varmt rekommenderar jag definitivt att ni väljer ett ställe med luftkonditionering.

Eftersom vi inte bokade hemifrån så fick vi ofta tyvärr bungalows och boenden som saknade luftkonditionering. Värmen var mycket intensiv medan vi var iväg och vi kände aldrig riktigt att vi och Sebastian kunde svalka oss.

Överväg att hitta ett ställe som ni kan vara tillsammans på som familj. Vi har verkligen njutit av att kunna sterilisera våra mjölkflaskor i mikrovågsugnar. Det är dessutom mer lugn och ro i en bungalow eller eget ställe som man som nyblivna föräldrar kan behöva.

Väljer ni att bo på hotell är de vanligtvis hjälpsamma med att sterilisera nappflaskorna i köket.

Det går åt rejäla mängder tygblöjor och smutsiga kläder när man reser med spädbarn. En bra idé är att hitta ett ställe med möjlighet att tvätta eller få tvättat kläderna under resans gång.

6. Se till att du känner dig trygg på resan med spädbarn

Familie nyder ferien

Om du är som jag behöver du en bra plan för att kunna släppa din oro.

En plan som gör att du kan sova på natten och njuta av vistelsen medan du är borta. Och en plan som dämpar osäkerhet och tvivel om ”vad kan hända” utan att överplanera det.

Jag skapade själv en ”vad-kan-hända-plan”. Det innebar att jag letade upp viktiga telefonnummer till platser som jag kunde behöva vid en nödsituation. Det var exempelvis telefonnummer till läkare, sjukhus och reseförsäkringar.

Planen var inget mer än några anteckningar i min plånbok. Idag skulle jag förmodligen bara skriva in dem på mobilen och det var tillräckligt för att jag skulle känna mig trygg.

7. Njut av resan

Mamma och bebis på semester

Det kan vara enkelt att resa med spädbarn. Det kan också vara svårt. Det kan också vara så att resan inte alls blir som man förväntat sig.

Men oavsett vem ni är och hur ni reser så hoppas jag att du och din familj fokuserar på att också njuta av resan. Det finns nämligen massor av fantastiska upplevelser att hämta när man reser med spädbarn.

Att uppleva världen tillsammans med den lilla nya är en upplevelse för livet! Njut av ögonblicken när ni sitter och ammar (eller ger nappflaska) på en fridfull plats eller barnet somnar i din famn medan du har den mest fantastiska utsikten framför dig. Eller när du och din älskade äntligen njuter av ett glas rödvin tillsammans eftersom det är er första riktiga ensamtid på lång tid.

Eller vad det nu än är som resan kan ge.

Njut av ögonblicket och varandra. Livet är till för att levas och varför inte göra det på en resa redan nu?

Toppfoto (c) Radist
Baby vid incheckning (c) istockphoto / dbabbage
Mamma böcker resor (c) istockphoto / svetikd
Väntar på flygplatsen (c) istockphoto / Juanmonino
Mamma packar inför semestern (c) istockphoto / Dangubic
Sovande spädbarn på planet (c) istockphoto / Alija
Spädbarn i poolen (c) istockphoto / Laoshi
Familie nyder ferien (c) istockphoto / Alija
Mamma och bebis på semester c) istockphoto / Alija

 

Andra relaterade blogginlägg:Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.