En träbåt med färgglada band, klart turkos vatten och branta kalkstensklippor.

Resguide till Thailand

Fakta


  • Muang Thai

  • Bangkok

  • 514.000 km2

  • Thai

  • Buddism

  • 61.230.874 (juli 2000)

  • Konstitutionell monarki

  • Från söder till nord är det 1770 kilometer och bara omkring hälften så långt från öster till väster. 38 procent av landet är skogstäckt. I norr och väster reser sig höga bergskedjor. Landet gränsar mot Burma, Laos, Kambodja och Malaysia.

Reseförberedelse

Bästa restid

När man bör besöka Thailand beror till stor del på vilken del av landet man vill besöka. Över lag är det dock bäst att resa mellan november och februari. Under dessa månader regnar det minst och det är inte lika varmt som resten av året.

Reselitteratur

Turen går til Thailand
Lonely Planet Thailand
Frommer`s Thailand
Culture Shock!: Thailand
Visuelle Guide Thailand

Lokala förhållanden

Valuta

Baht (B)1B = 100 satang. Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Det finns många internetcaféer i Thailand. De är primärt belägna i större städer är och inte svåra att hitta. Med de många ryggsäcksresande i landet är det en bra affär att ha ett internetcafér.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Dricks

Även om en serviceavgift på 10% är inräknade i hotell- och restaurangräkningar förväntas det att turister ger extra dricks. Taxichaufförer förväntar sig inte dricks.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige, är den 18.00 i Thailand. Thailand byter inte till sommartid, så under sommaren är det bara 5 timmars skillnad.

Vikt och mått

I Thailand används samma enheter för mått och vikt som i Sverige.

Fotografering

Man kan i stort sett fotografera överallt i Thailand, men i några tempel är det dock förbjudet. Vill man fotografera lokalbefolkningen bör man alltid fråga först och acceptera ett nej.

Dricksvatten

Man bör inte dricka vattnet från kranarna och man skall också försöka undvika isbitar. På många restauranger är vattnet dock filtrerat så isbitarna kan drickas. Vatten på flaska kan köpas överallt i landet.

Elektricitet

220 volt / 50 Hz

Uppförande

Thailändarna är ett mycket vänligt och överseende folk. Man bör dock visa respekt för deras seder och religion. Bland annat skall man inte röra en thailändare på huvudet och man bör alltid ta av sig skorna om man går in i ett tempel. Som kvinna bör man dock undvika att röra vid de buddistiska munkarna.

Öppettider

Banker: 8.30-15.30 måndag till fredag.
Affärer: 8.00-21.00 alla veckodagar.
Offentliga kontor: 8:30-16.00 måndag till fredag.

Mat och dryck

Thailändsk mat är kryddad och stark. De viktigaste kryddorna är chili, både röd och grön, limeblad, koriander, ingefära, citrongräs och vitlök. Thailändarna serverar allt från grönsakssoppa till fiskrätter. Det viktigaste tillbehöret är ris eller nudlar. Vin och sprit är mycket dyrt och den thailändska ölen är mycket stark. Det serveras många goda drycker. Kaffe och te finns i alla tänkbara sorter.

Handikappade resenärer

De stora hotellen har rimligt bra förhållanden för äldre och handikappade. Där har de hissar och låga dörrtrösklar.

Helgdagar

1:a januari -Nyårsdagen
6:e april – Chakridagen
1:a maj – arbetarnas internationella kampdag ( bara banker)
5:e maj -Kröningsdagen
1:a juli – Årsmittsdagen
12:e augusti – drottningens födelsedag
23:e oktober -Chulalongkorndag
5:e december – kungens födelsedag
31:e december -nyårsafton

Därutöver finns det några buddistiska helgdagar som infaller olika från år till år.

Övernattning / Hotell

Camping

De flesta campingplatserna i Thailand ligger i naturreservaten. Det är inte tillåtet att campa överallt. Fråga de lokala myndigheterna först.

Hotell

Det finns alla typer av hotell i Thailand – från stora lyxhotell med swimmingpool och 24-timmars roomservice till anspråkslösa, billiga hotell. De billiga hotellen finns särskilt utanför Bangkok och i de stora turistområdena.

Bed og breakfast eller pensionat

Bed & Breakfast är inte så vanligt i Thailand. Däremot finner man ett antal mysiga guesthouses som alla har riktigt bra faciliteter och ofta en mycket bra restaurang i anslutning.

Vandrarhem

Det myllrar med billiga övernattningsställen i hela Thailand. Några av landets hostels har sovsalar och på de allra flesta delar man badrum och toalett. YMCA och YMWA kan man finna över hela landet.

Lokal transport

Flyg

Inrikesnätet är utmärkt och från Bangkok avgår det dagligen flyg till alla större turiststäder i landet.

Buss

Bussnätet i Thailand är väl utbyggt och det är den billigaste transportformen. Det finns två olika typer: Med eller utan luftkonditionering. Den sistnämnda är den dyraste.

Tåg

Det finns tågförbindelser till alla större städer med undantag av Phuket. Det finns flera regelbundna avgångar, men ändå är tågen det långsammaste resesättet. Tågen i Thailand håller god standard.

Taxi

Det finns gott om taxi i Thailand. I stort sett alla har taxameter. Det är dock inte alltid de används. Det är därför en bra idé att avtala priset i förväg. Inte alla taxichaufförer talar engelska, så se till att alltid ha destinationen nedskriven på thai.

Biluthyrning

Bilar och motorcyklar kan hyras över hela landet, men man skall vara uppmärksam på att trafiken i Bangkok är omöjlig och att man kör på vänster sida av vägen.

Båt eller färja

På Thailands floder arrangeras det många båtturer och man kan bland annat avnjuta sin middag ombord på en flodbåt. Båtar och färjor förbinder naturligtvis också Thailands många öar med varandra och fastlandet.

Övrig transport

En tuk tuk är en blandning mellan en moppe och bil. De är bra till korta turer och man bör absolut unna sig en tur i detta särpräglade transportmedel, trots deras tidvis hasardartade körning.

Rickshaws
Cykeltaxis är bra till kortare turer och billiga.

Har du velat resa till Thailand?

Här hittar du exempel på resor som våra användare har hittat tidigare.
Flyg+hotell
Flygbiljetter t/r
Från 8 517:-
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden