Resor till Thailand med barn – ett perfekt resmål för barnfamiljer

Resor till Thailand med barn – ett perfekt resmål för barnfamiljer

Annika-Myhre
Efter att ha spenderat två längre perioder i Thailand med barn, tre respektive sex månader, skulle man tro att vi har fått nog. Det har vi inte! När vinteroveraller byts mot badkläder, snabbmakaroner mot fräsch grönsakswok och snöslask mot vita sandstränder mår vi som bäst. Att resa till Thailand med barn är med andra ord ett vinnande koncept!

Vart valde jag att resa i Thailand och varför?

Jag blev i ärlighetens namn inte upp över öronen förälskad i Thailand när jag som 23-åring åkte dit som sista stopp på min jorden runt-resa.

Vart valde jag att resa i Thailand och varför?Misstaget var att jag inte tog mig längre än till fastlandet i Hua Hin och därmed missade Thailands fantastiska ö-liv.

Drygt tio år senare kom jag till Thailand igen, nu med man och två små barn. Vi ville bort från Sveriges evighetslånga vinter, checka ut från vardagen och uppleva en badsemester som helst aldrig fick ta slut. Vi hade hört att Koh Lanta passade väldigt bra för barnfamiljer och valde därför att bo där, inte minst för att det också finns svenska skolor där.

Eftersom Koh Lanta är en ö måste de flesta förnödenheter köras dit från fastlandet. Det innebär i sin tur att prisnivån är högre än i exempelvis Bangkok.

Läs också: 10 orsaker att resa till Thailand

Transport till Thailand?

Det går absolut att hitta relativt billiga resor till Thailand med barn om du gör din research. Vi har provat några olika alternativ, exempelvis att flyga till Phuket respektive Bangkok och sedan ta oss vidare därifrån. Det finns numera smidiga direktflyg från Arlanda till Thailands huvudstad Bangkok.

Därifrån finns det flera asiatiska lågprisbolag som trafikerar landet och övriga regioner. För mig var det en fördel att åka via Bangkok då jag också lyckades övertala familjen att stanna några dagar och utforska staden innan vi åkte vidare. Var extra uppmärksam på visumregler inför din resa.

Här kan du själv hitta billiga flygbiljetter till Thailand.

Flygresan till Thailand med barn

Flygresan till Thailand med barn

Många kommer att vilja ha synpunkter på hur du ska göra för att få en smärtfri flygresa med ditt/dina barn, men ingen känner dina barn bättre än du. Vad gillar de att göra hemma? Satsa på samma aktiviteter på planet.

Det finns givetvis praktiska tips som underlättar, som att exempelvis planera ditt handbagage väl och ha med extra ombyte till både dig och barnet. Tillåter plånboken nattflyg är det en bra idé, liksom att boka en barnkorg (”baby cot/baby bassinette”) för barnet att sova i under resan till Thailand.

Att bo i Thailand

Att bo i Thailand

Inför en semester i Thailand med barn kan du välja att bo i allt från enkla bungalows till riktiga lyxresorter. Under vår första thaimout på Koh Lanta bodde vi i ett radhus på Sai Naam vid Long Beach, andra gången i lägenhet på Slow Down vid Klong Dao. Var beredd på att det finns många svenska barnfamiljer på plats, vill du bort från svenskar är det inte till Koh Lanta du ska åka!

Eftersom vi hyrde ut vårt boende hemma i Stockholm kunde vi få en grundplåt som i vart fall täckte en del av våra boendekostnader i Thailand, vilka låg i det övre spannet mot vad man kan hitta. Ett tips är att kika runt och fråga efter boende i olika Facebook-grupper.

De bästa stränderna

Thailand med barn - De bästa stränderna

Koh Lantas stränder ligger som ett pärlband längs öns västra sida. Det är som flest barnfamiljer på norra delen av ön, speciellt vid stranden Klong Dao som är långrund och därför väldigt familjevänlig. Ju längre söderut du kommer på ön, desto folktommare blir stränderna.

Vi gillade att hänga på Long Beach och Klong Nin. Min absoluta favoritstrand heter Klong Jark, där vi i perioder i princip hade stranden för oss själva. Den är däremot inte optimal när man har barn med sig.

Mat och dricka

Thailand med barn - Mat och dricka

På Koh Lanta lagas det mat i allt från tuk-tuks och gatustånd till fina lyxrestauranger. Både vi och barnen frossade i färsk frukt och goda smoothies. Thailändarna är otroligt barnvänliga och under en semester i Thailand med barn det är inget problem att ta med småttingarna ut och äta. Våra favoritställen att hänga som familj är Thai Cat och Somewhere Else på Long Beach, de har leksaker på plats och serverar prisvärd (och god!) mat.

Det thailändska köket är uppbyggt på tre grundstenar: sött, surt och salt. Örter, kryddor och smaksättare skapar smaker långt från vår svenska husmanskost. När du ska beställa mat får du först fundera på vilken smakbas du är sugen på, t.ex. sötsurt, ostronsås eller kokosmjölk, och först därefter bestämmer du dig för fisk, kyckling eller skaldjur som adderas till smakbasen. Äter du inte fisk eller skaldjur klarar du dig utmärkt på alla vegetariska alternativ. Ris är standard till maten.

Transport till ön och ta sig runt på ön

Mat och dricka - färsk frukt

Om du landar i Krabi eller Phuket är det smidigt att ta sig vidare till Koh Lanta med förbeställd taxi/minibuss som ofta kan bokas via ditt boende. Tidigare har det krävts transport med två bilfärjor för att ta sig över ön landvägen, men numera finns en broförbindelse vilken har ersatt en av turerna med bilfärja. Det går även båtar från Krabi och Ao Nang vilka tar dig till färjelägret i Saladan, varifrån du tar dig vidare med taxi eller tuk-tuk.

Skoter är ett enkelt sätt att ta sig runt på ön, tänk dock på att det är vänstertrafik i Thailand. Under högsäsong är trafiken extra intensiv, men precis som med stränderna blir det lugnare i trafiken ju längre söderut du kommer. Det är dessvärre ganska vanligt med trafikolyckor på Koh Lanta, glöm inte hjälmen, var uppmärksam och kör aldrig berusad! Vill du åka med hela familjen kan du hoppa in i en tuk-tuk, eller ännu hellre en minivan.

När är det bäst att åka till Koh Lanta?

Koh Lantas årstider delas i en regnperiod och en torr period. Minst regn och behagligast klimat är det under november till mars, övriga månader får du räkna med intensivt regn under en eller ett par timmar. Luften slår liksom om och blir fuktigare och ”tyngre” någon gång i mars.

Turiståret brukar delas upp i låg- , mellan-, hög- och peaksäsong. Priserna kan skilja många tusenlappar beroende på vilken säsong du åker dit. Vill du hålla nere kostnaderna ska du därför undvika peaksäsongen över jul och nyår.

Läs också: När är det bäst att resa till Thailand?

Bästa upplevelserna

Bästa upplevelserna - Thailand med barn

Det jag uppskattar mest med Thailand i allmänhet och Koh Lanta i synnerhet är det eftersträvansvärda lugnet. Det finns ingen anledning att stressa över att hinna med en massa aktiviteter och upplevelser, men blir du mot förmodan uttråkad finns det ändå saker att göra:

Aktiviteter: Få saker slår en oljemassage i en sala vid stranden med ljudet av vågornas brus i bakgrunden. För riktiga proffsbehandlingar rekommenderar jag Dreamy Spa. Att gå en kurs i thailändsk matlagning är ett roligt avbrott i strandlivet, det finns flera olika arrangörer på ön. För dig som är idrottsintresserad ligger mycket fokus på beachvolleyboll, både hos thailändare och turister.

Utflykter: Mu Koh Lanta National Park ligger på södra spetsen av ön och har väldigt fina omgivningar. Se upp för aporna som gärna stjäler mat direkt från väskan! Andra platser värda ett besök är Lanta Old Town och Mangroveträsken. Vill du åka ut till andra öar rekommenderas båtutflykten ”Four Island Tour”. Övriga personliga favoriter är ön Koh Mook med dess timglaslena sandstrand och snorkling vid Koh Haa. Vill du ta dig till natursköna omgivningar och djungelkänsla kan du med fördel ta dig till nationalparken Khao Phanom Bencha National Park som ligger i närheten av Krabi.

Att resa till Thailand med barn

Att resa till Thailand med barn

Eftersom vi stannar så pass länge i Thailand går vår äldsta son i svensk skola under dagarna. Hans småsyskon underhåller sig genom att samla krabbor, bygga sandslott, bada och ja, bada lite till. Solen är inte nådig mot skandinavers bleka hud, vi vistas aldrig i direkt solljus mellan kl 11-14. Den tiden passar vi istället på att ta en siesta hemma eller i en sala nere vid stranden. Tänk på att denguefeber förekommer på Koh Lanta, slarva därför inte med myggmedel och myggnät. Det finns god sjukvård på ön.

Viktigt att tänka på är att stämma av med läkare vilka vaccinationer för barn som krävs innan avresa. Vad gäller packlista kan det vara lämpligt att ta med svensk gröt, välling, nappar/nappflaskor samt UV-kläder till barnen.

Blev du inspirerad att resa till Thailand med barn?

Vi har samlat våra bästa tips till vad du ska tänka på när du gör upp din resebudget till Thailand.

Läs också: Långresor med barn – så får du den bästa semestern

Alla bilder (c) Annika Myhre

 Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.