Långsmala båtar flyter på klart turkos vatten nära en klippig ö under en solig himmel.

När är det bäst att resa till Thailand?

Kenneth Karl Nielsen
Med sin placering i tropikerna är vädret och årstiderna i Thailand mycket annorlunda jämfört med Sverige. Men när ska man besöka Thailand? Och vilka festivaler och andra evenemang är värda ett besök?

Först och främst kan man besöka Thailand hela året runt och jag har själv besökt Thailand under flera olika årstider och alltid haft en bra semester. Men när är det bäst att åka? Här berättar jag om vad man ska tänka på när det kommer till klimat och om några av de stora festivalerna.

En familj på fyra personer står i vattnet på en strand med klarblå himmel i bakgrunden, och de håller varandra i händerna.

Klimat och regnperiod

I Norden delar vi in året i fyra årstider men i Thailand indelas året i tre olika årstider: regnperiod (från maj till oktober), den kalla perioden (från november till februari) och den varma perioden (från mars till maj).

Precis som i Sverige kan du dock inte använda ovanstående till mycket mer än som riktlinje. Vi kan ha fint sommarväder på våren, vinter redan på hösten och höstliknande dagar på sommaren. Så är det också i Thailand. Ibland börjar regnperioden först långt in i junimånad och andra år slutar den tidigt. Så när är bästa tidpunkten att resa till Thailand?

Regnperioden (maj till oktober)

Besöker du Thailand i regnperioden betyder det inte att det regnar hela tiden. Normalt regnar det varje dag men oftast bara några få timmar åt gången – mest på eftermiddagen och kvällen/natten. Normalt regnar det mer i september och oktober än i maj, juni, juli och augusti.

Den kalla perioden (november till februari)

Den kalla perioden är den mest populära tidpunkten för resor till Thailand och du behöver inte bekymra dig för att frysa även om några thailändare själva tycker att vädret är kyligt. Temperaturen i den kalla perioden når nämligen ofta upp till 30 graders värme eller mer.

Ett par står på en klippa och håller varandra i handen medan de blickar ut över en lugn sjö omgiven av skogklädda berg.

Den varma perioden (mars till maj)

Om du trivs med höga temperaturer så kommer du att njuta av att resa till Thailand från mars till maj. Temperaturen kryper vanligtvis upp till 40 grader och om man inte redan befinner sig på en av de vackra stränderna så är det en bra idé att ta sig till dem.

Temperaturskillnaderna och vädret kan dock variera en del mellan de olika områdena i Thailand. Därför kan ovanstående bara användas som riktlinjer när du planerar din resa. Till exempel slutar regnperioden tidigare i norra Thailand än i söder och börjar också tidigare i norr. Ju längre söderut du kommer i Thailand, desto mindre skillnad är det mellan de olika årstiderna.

Festivaler i Thailand

Om du gärna vill uppleva en stor festival i Thailand så finns de speciellt två festivaler som skiljer sig ut från mängden: den populära ljusfestivalen Loy Krathong och det thailändska nyåret Songkran. Båda festivalerna firas på fler platser runt i Thailand.

Människor deltar i en vattenfestival och kastar vatten på varandra på en gata.Songkran, det thailändska nyåret, är thailändarnas viktigaste festival och hålls varje år i april. Kärnan för hela festivalen är en stor vattenkamp som man som turist mer eller mindre är tvungen att delta i. Den verkliga orsaken till festligheterna är naturligvis en annan.

Thailändarna använder nämligen nyåret till att lägga fjolårets bakslag bakom sig. Detta gör man genom att grundligt städa och tvätta både templen och hemmen. Man tvättar även Buddha-statyerna med vatten och blomessens vilket ska föra med sig tur och lycka under det kommande året.

Med tiden har leken utvecklat sig. Först användes överloppsvattnet från tvättandet av Buddha-statyerna till att hälla över vänner och familj och med tiden har det utvecklat sig till en större vattenkamp på gatorna.

Loy Krathong hålls när årets 12:e fullmåne visar sig, vilket normalt är i slutet av november. Festivalen består av två huvuddelar som båda är vackra på sitt eget sätt.

Människor släpper upp lysande lyktor som svävar upp i himlen under natten.I den första delen viker thailändarna en rad små vackra ”bananbåtar” eller ”bananflottar” som pryds med ljus, blommor och rökelsepinnar. Båtarna placeras i närmaste kanal eller flod. När båtarna långsamt försvinner så försvinner också fjolårets synder och olyckor, och man kan börja på ny kula.

Om den första delen av festivalen är spirituell och lugn, så är den andra delen mer grandios och imponerande. På kvällen skickar man nämligen iväg tusentals lysande papperslanternor upp mot himlen, vilket är en överväldigande och imponerande syn i de större städerna. Tillsammans med varje lanterna följer en önskan och hopp för framtiden från varje avsändare.

Vill du ha en översikt över de bästa och billigaste resorna till Thailand?

Hitta flygbiljetter till Thailand i vår flygsökmotor här.

Hitta charterresor till Thailand i vår chartersökmotor här.

Foton:

Toppfoto (c) istockphoto / efired
Familjesemester (c) istockphoto / macky_ch
Utsikt (c) istockphoto / LiudmylaSupynska
Nyår i Thailand (c) istockphoto /Catherine Edwards
Loy Krathong (c) istockphoto / Ryo_stockPhoto

 Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.