Mallorcas bästa stränder

Mallorcas bästa stränder – tips och inspiration

Anette Rolnæs
Mallorca är Medelhavets evigt populära stjärna. Strålande solsken, hänförande stränder, höga berg och oexploaterade bergsbyar – det finns många orsaker till Mallorcas popularitet. En av osakerna trumfar alla andra: öns vackras kust. Med det stora urvalet av stränder är det en bra idé att på förhand planera vilka stränder du vill besöka på din semester på Mallorca.

Här är en miniguide till Mallorcas bästa stränder. En guide som kan hjälpa dig med att besluta vart resan ska gå!

När du har hittat en strand som ser ut som att vara något för dig, så gå in på Travelmarkets chartersökmotor och se hur billigt du kan komma iväg på en charterresa till Mallorca.

Läs ochså: De 100 billigaste charterresorna till Mallorca

Alcudia – den populäraste stranden för barnfamiljer

Chartersemester i Alcudia

Alcudia ligger på Mallorcas nordkust, cirka 60 km från Palma. Alcudia-buktens 10 km långa sandstrand är bredast vid Alcudia – helt upp till 100 m. Sanden är fin och vit, vattnet är långgrunt, klart och helt lugnt. Det är lätt att förstå att detta är Mallorcas populäraste ställe för familjer på strandsemester.

Området omkring fiskehamnen är mycket attraktivt: här finns en fin marina med fiskebåtar och lyxiga yachter, samt eleganta restauranger på kajen. Från marinan längs kusten till stränderna är det anlagt en strandpromenad för fotgängare. Bakom promenaden hittar du ett bra urval av barer, caféer och restauranger.

Playa de Muro – Alcudias lugna granne

Semester på Mallorca

Playa de Muro är Alcudias lugna granne. Sanden är fin och mjuk och stranden, som är mindre bred här, lutar försiktigt ner mot det klara vattnet. Även här är vattnet lågt nog så att barnen kan leka i säkerhet – var dock uppmärksam på att Playa de Muro har mindre lä än Alcudia. Om det blåser så kan vågorna bli en aning högre.

Stranden är indelad i tre delar. Mot väst (närmast Alcudia) har stranden bra faciliteter, strandstolar, parasoller, toaletter och badvakter. Dessutom finns det ett urval av restauranger och caféer. Den mittersta delen (Es Brac) har samma faciliteter, men det är inte lika livligt. Vid Es Comu har faciliteterna fått ge plats åt en sträcka naturstrand med klippor, pinjeträd och enbärsbuskar.

Cala d’Or – Segla, dyk och drick champagne

Chartersemester i Cala d'Or

Cala d’Or utgörs av en hel del vikar och resorter på öns östkust. De olika vikarna har sin egen karaktär och de tidigare fiskehamnarna har förvandlats till marinor. Utvecklingen har skett med respekt för de små samhällenas traditionella byggnadsstil och är präglade av vitkalkade hus. Hit kommer turisterna för att segla, dyka och dricka champagne.

Stränderna är små och blir ganska tät packade under högsäsongen. För den matglada är de många bra restaurangerna och matställena en klar bonus.

Magaluf – nöjen i fokus

Mallorcas bästa stränder

Medan vissa menar att Magaluf har blivit drabbad av massturismens förbannelse, förknippar andra Magaluf med sina bästa semesterupplevelser. Själva stranden är rymlig och inbjudande med mjuk gyllen sand och klart turkosfärgat vatten.

Strandpromenaden är kantad med barer, caféer och souvenirbutiker – här finns alla tänkbara uppblåsbara badleksaker. Vattensportsaktiviteter är i fokus, du kan välja mellan jet-ski, paragliding och vattencyklar. På grannstranden, Palma Nova, finns det dykskolor.

Med mer än 100 barer att välja mellan i Magaluf hittar du enkelt en fest.

Palma Nova – mest lämpad för vattensport

Charter i Palma Nova

Runt om hörnet från Magaluf ligger Palma Nova, ett av Mallorcas första resorter. Här finns tre stränder. Playa Carregador, öster om marinan, har blå flagga, vit sand och klart vatten. Playa Palma Nova, den mittersta stranden, har också blå flagga. Här finns gott om plats till familjer och längst bak på stranden finns det lekplatser. Det är också den stranden som är mest lämpad för vattensport.

Längst mot väster ligger Son Maties. Det är här de coola barerna ligger. Även här vajar den blåa flaggan och stranden rullar sig ut till en bredd på 100 meter.
Alle tre stränder är fullt utrustade med solstolar, parasoll, duschar och toaletter.

Santa Ponsa – rymlig och gyllene sandstrand

Mallorcas bästa stränder

Stranden vid Santa Ponsa är en fin gyllene sandstrand i hjärtat av orten. Här ger pinjeträden dig möjlighet för att ta en paus från solens värme. Stranden är 1,3 km lång och 100 m bred, så även under högsäsong är det möjligt för dig att hitta en plats till dig och din badhandduk. Vattnet är långgrunt och klart, och tack vare buktens lä, också lugnt. Du kan hyra solstolar och parasoll och det finns duschar och toaletter. Bakom stranden singlar sig en promenad mellan pinjeträden och bakom promenaden ligger butiker med strandleksaker samt barer, caféer och restauranger.
Två marinor i närheten ger en livlig båttrafik. Ett område för badning är märkt ut med rep så att du inte kommer på kollisionskurs med båtarna.

Hitta din charterresa till Mallorca här.

Toppfoto av (c) istockphoto / sack
Foto (c) istockphoto / swedewah
Foto (c) istockphoto / LUNAMARINA
Foto (c) istockphoto / Rudi Lange
Foto (c) istockphoto / logoff
Foto (c) istockphoto / Imgorthand
Foto (c) istockphoto / logoff
Foto (c) istockphoto / Imgorthand

 

Andra relaterade blogginlägg:Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.