Långresor med barn

Långresor med barn – så får du den bästa semestern

Annika-Myhre
Visst kan jag stundtals fundera över varför jag envisas med att släpa med barnen ut i världen, att stanna hemma i Sverige är ju så mycket bekvämare. I slutändan har dock äventyrslusten vunnit över bekvämligheten – och lönen har verkligen varit värd mödan! Några av mina bästa reseupplevelser någonsin, till Taiwan, USA och Thailand, har samtliga haft den gemensamma nämnaren att barnen har varit med på resan. Här är mina bästa restips till långresor med barn.

Att välja resmål till långresor med barn

Familjeresor

När jag ska välja resmål som passar barnen kommer inspirationen ofta från vänner och bekanta som delat med sig av sina upplevelser i social media.

Förutom inspiration till själva resan sitter de också ofta inne på bra tips på aktiviteter och upplevelser på resmålet – var inte rädd att fråga efter tips!

Att drömma om, planera för och till sist spika resmål är en stor del av reseupplevelsen. Ju äldre barnen blir, desto större del av storslagna planer kan de ta del av och själva påverka.

Personligen har jag utgått från mina egna drömmar och anpassat tidpunkten för resorna efter barnens ålder. Mina tankar om en flera veckors lång roadtrip i USA fick vi exempelvis skjuta på tills småttingarna kommit förbi åren med mest spring i benen. Å andra sidan kan långresor vara enklare ju yngre barnen är – våra små har varit väldigt lätta att resa med när de har varit runt halvåret.

Läs även: Långresor till Thailand med barn – ett perfekt resmål för barnfamiljer
Läs även: Resebudget till Kalifornien och västra USA – roadtrip med familjen

Flyga med barn

Många drar sig för att resa med barn eftersom de varken vill utsätta barnen, sig själva eller sina medpassagerare för en flygupplevelse som riskerar att sluta i kaos. Men som med allt annat ger övning färdighet, någon gång måste bli den första.

Några tips för att underlätta flyget:
Flyga med barn★ Är det någon gång surfplattor ska användas av barn är det under flygresor – gärna i kombination med hörlurar.

★ Försök, i den mån det går, att matcha flygtiderna med barnens sovtider.

★ Släng inte ner allt huller om buller i handbagaget, dela istället upp packningen i separata (ziplock)påsar för snabbare åtkomst.

★ Nyinköpta överraskningar går alltid hem, klistermärken, lera och pysselböcker är några av favoriterna i vår familj.

★ Maten på flygplanet brukar inte vara någon höjdare, förebygg hungerattacker genom att ha med egen mat som familjen gillar.

Packning till långresor med barn

Jag packar hellre för lite än för mycket – det mesta finns att komplettera med utomlands (med undantag för svensk välling och barngröt som vi brukar tar med själva). Jag packar aldrig kläder som barnen inte använder hemma, av egen erfarenhet vet jag att de förblir oanvända på semestern också.

Anpassa de kläder ni packar med efter det klimat som väntar på resmålet. Ska ni ut på en långresa med små barn är vagn i princip ett måste, liksom en bra bärsele. Utnyttja med fördel vagnfodralet för att packa ner extra blöjor och vällingpaket.

Boende

Långresor med barnVår familj har tillbringat flera längre perioder utomlands vilket gör att jag ofta får frågor från personer jag inte känner om vilket specifikt boende de bör välja. Mitt svar blir alltid detsamma: ”Det beror på”.

De gånger vi har stannat länge på ett resmål har vi satsat på att hyra ett och samma boende under hela perioden, vilket gör att barnen har fått en chans att bo in sig och känna sig som hemma.

Under en sådan resa har vi också prioriterat tillgång till eget kök samt AC.

Men som sagt, alla familjer har olika preferenser och tankar om vad de vill ha ut av resan. Fundera över vad som passar just dig och dina barn bäst och utgå sedan från det. Lycka till!

Alla bilder (c) Annika Myhre

 Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.