Två barn tittar ut från ett fönster mot en stad vy med flod och byggnader i solskenet.

Cityweekend med barn: så får du den bästa semestern!

Annika-Myhre
Cityweekends brukar sällan förknippas med barn i sällskapet. Yngre förmågor lämnas med fördel hemma med vänner eller släktingar så att vi vuxna kan få ”egentid”. Ni vet, strosa runt på stan, njuta av goda middagar på välrenommerade restauranger och ta del av stadens kulturutbud. Men kan inte även barn uppskatta en helg ute på vift längs okända gator, vindlande gränder och spännande torg? Absolut! Här kommer mina bästa tips på en lyckad cityweekend med barn i sällskapet.

# 1 Låt barnen vara delaktiga i resan, från början till slut

Inför resan: Låt barnen vara delaktiga i planeringen av resan. Berätta om resmålet och visa bilder, låt även barnen komma med förslag på saker att se och göra. Involvera gärna dina äldre barn genom att låta dem packa sina kläder och några väl valda leksaker.

Under resan: Uppmuntra barnen till att fotografera, filma och skriva resedagbok under resan. Ge dem även en egen slant i den lokala valutan för att köpa hem små souvenirer för att visa vänner och släktingar där hemma.

Efter resan: Klistra in biljetter och andra minnen i resedagboken och framkalla bilderna till ett fotoalbum och/eller canvastavlor. Halva nöjet för både stora och små brukar vara att i efterhand kunna drömma sig tillbaka till och uppleva resan på nytt.

# 2 Planera flygresor och transport

En flicka med hästsvans och röd jacka sitter på ett säte och tittar ut genom tågfönstret medan hon håller ett gosedjur och ett papper.

Den här punkten kan gälla allt från att boka biljetter som passar med barnens sovtider till att planera handbagaget för att få en lyckad upplevelse på flyg/tåg/buss/bil.

Ett smart sätt att få en överblick över staden är så kallade ”Hop on Hop off-bussar”. Blir barnen för otåliga är det bara att hoppa av vid nästa hållplats och samla nya krafter innan ni är redo att åka vidare med nästa buss.

Satsa därutöver på vanlig kollektivtrafik, det är ett bra tips för att hålla nere kostnaderna och brukar vara ett uppskattat äventyr för barnen.

Du kan hitta billiga flygbiljetter i Travelmarkets flygsökmotor.

# 3 Investera i bra reseprylar

Det kan vara värt att lägga en extra slant på reseprylar med kvalitet. En smidig resevagn är oumbärlig, nu för tiden finns det varianter som endast väger några kilo och som även kan vikas ihop och tas med som handbagage på flygplanet.

För mindre barn rekommenderas en smidig bärsele där småttingarna i tryggt förvar kan uppleva staden antingen hängande på någon vuxens mage eller rygg. En annan pryl värd att investera i är en personlig resväska till barnen – här finns det en uppsjö av varianter i olika prisklasser att välja på.

# 4 Lägg inte onödiga pengar på boende

Boka gärna boende centralt för att undvika onödig transporttid kors och tvärs genom staden. Av egen erfarenhet vet jag att barnen blir lika glada över att bo på ett enkelt vandrarhem som över att sova på ett överdådigt lyxhotell. I slutändan verkar det ändå vara äventyret i sig som är det viktiga, inte prislappen på hotellrummet. Lägg med andra ord inte ner hela reskassan på boende, barnen blir förmodligen lika glada för koja som slott.

Hitta ditt hotell i Travelmarkets hotellsökmotor.

# 5 Undvik stressmoment i form av fasta tider

Försök att undvika långa listor med fasta tidpunkter som måste passas till varje pris. Ta hellre dagen som den kommer och känn in sinnesstämningen dag för dag. Anpassa schemat efter väder, humör och dagsform!

# 6 Satsa på parkhäng

Ett litet barn går på en grusväg omgiven av gröna buskar och träd i en trädgård på en solig dag.

De flesta storstäder lägger ner stora summor för att skapa och underhålla vackra parker där både lokalbefolkning och turister kan hänga.

Det finns få ställen där det är möjligt att uppleva stadens puls lika äkta som i en park, oavsett tid på året.

Här kan barnen leka loss med nyfunna vänner, springa av sig utan risk för storstadstrafik och dessutom äta medhavd picknick – vilket leder till nästa punkt:

# 7 Hetsa inte över måltider

Att planera in en trerätters middag på lyxrestaurang under flera timmar är inte ett helt optimalt upplägg om det finns barn i sällskapet. Köp hellre med plockmat från en butik och ta sikte på en av parkerna för att duka upp till picknick. Och skäms för all del inte om ni gång på gång hamnar på någon av storstadens alla snabbmatsrestauranger – ibland har nöden ingen lag.

Däremot tycker jag absolut att barnen bör få chans att smaka på lokala delikatesser, håll utkik efter matstånd och food trucks – eller ännu hellre lokala marknader.

# 8 Fråga efter barnvänliga evenemang

Googla loss och fråga stadens turistbyrå om tips på evenemang som passar för en yngre publik. I större städer fylls ofta veckosluten med roligheter i form av barnvänliga kulturarrangemang, kostnadsfria event och andra festligheter.

# 9 Anpassa dagarna efter hela familjen

Ett barn med blondt hår och röd ballong tittar ut över en flod från en bro i solnedgången.Att ni reser med barn i sällskapet behöver inte betyda att allt ska handla om dem. Är din högsta dröm att gå på museum, medan barnen hellre vill hänga i en lekpark? Gör både och!

En bra idé kan vara att låta hela sällskapet, både barn och vuxna, välja varsin aktivitet under dagen.

Som en resande familj får man vara beredd att kompromissa, välja till och välja bort.
På så sätt blir (förhoppningsvis) alla i sällskapet nöjda i slutändan.

# 10 Prata med barnen och traggla telefonnummer

Hur lite man än vill tänka på det så händer det att barn och vuxna tappar bort varandra i storstadsvimlet, vilket självklart är extra läskigt i en främmande stad med ett främmande språk.

Prata med barnen om att alltid stanna på exakt samma ställe där ni sist såg varandra. Traggla telefonnummer om barnen är så stora att de kan memorera det – ett tips är annars att sätta ett armband med föräldrarnas telefonnummer på barnets handled.

***

Och sist, men inte minst – res med rätt förväntningar! Att resa med barn kan vara det absolut bästa som finns, men det kan stundtals också vara riktigt tufft. Res med rätt förväntningar, planera inte resan på detaljnivå, och bli inte förtvivlad om resan inte blir exakt så som du tänkte dig. Det blir den sällan med barn i närheten – och det är väl också just det som är tjusningen!

Foton:
Foto © Annika Myhre

 

Andra relaterade blogginlägg:Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.