Storstadssemester i Köpenhamn – här är de bästa tipsen och erbjudanden

Storstadssemester i Köpenhamn – här är de bästa tipsen och erbjudanden

Jessica Heinonen
Jessica har bott i Köpenhamn sedan 2011. Här ger hon dig de bästa tipsen till bl.a. sevärdheter, mat och transport på en storstadssemester i Köpenhamn.

Storstadssemester i KöpenhamnKöpenhamn är en kombination av det bästa av två världar: det organiserade nordiska och det avslappnade kontinentala.

Det är denna härliga kombination som gör att du ska välja en storstadssemester i Köpenhamn.

Jag har bott i Köpenhamn sedan 2011 och blir för varje år gladare för att kalla denna stad mitt hem.

Jag ska tipsa er om några av de traditionella sevärdheterna samt några av mina personliga favoriter.

Dessutom ger jag tips om vilka stadsdelar du ska besöka, hur du håller budgeten och vilka restauranger du ska besöka.

Bil, tåg eller flyg till Köpenhamn?
Köpenhamns 5 mest kända sevärdheter
Transport i Köpenhagen
Köpenhamns olika stadsdelar
Prisnivån på en storstadssemester i Köpenhamn
Mat och dryck i Köpenhamn
Shopping i Köpenhamn
Gratis upplevelser i Köpenhamn
När är det bäst att besöka Köpenhamn?
Erbjudanden till Köpenhamn

Bil, tåg eller flyg till Köpenhamn?

Från Sverige kan du ta dig med bil, tåg och flyg till Köpenhamn.

Bilen är att föredra om du har mycket bagage eller om du planerar att besöka platser utanför själva kärncentrum eller i resten av Danmark.

Parkering i Köpenhamn är ganska dyrt och kan vara svårt att hitta, så om du anländer med bil så ska du helst välja ett hotell som kan erbjuda parkering.

Storstadssemester i KöpenhamnOm du bor i mellersta eller södra Sverige kan tåget vara ett bra alternativ, då du i lugn och ro kan ta dig till din destination och du behöver inte tänka på parkering då du kommer fram.

Köpenhamns centralstation ligger precis mittemot Tivoli i centrala Köpenhamn och det är en bra utgångspunkt för att utforska staden.

Många flygbolag erbjuder billiga flygbiljetter från flera svenska flygplatser och det är det snabbaste alternativet att ta sig till Köpenhamn. En annan fördel med att ta flyget är att Köpenhamns flygplats Kastrup ligger ca. 20 min från centrum med metro och en enkelbiljett kostar 36 danska kronor (2017).

Och vad kostar flygbiljetter till Köpenhamn?
Du kan hitta billiga flygbiljetter till Köpenhamn i Travelmarkets flygsökmotor.

Köpenhamns 5 mest kända sevärdheter

1. Tivoli

Det är svårt att undgå Tivoli när du besöker Köpenhamn och det finns ingen orsak att göra det heller.

Tivoli i KöpenhamnTivoli är så mycket mer än bara en nöjespark, det är en samlingsplats för köpenhamnarna. Här kan man njuta av konserter, de fina parkområdena och äta på någon av de högkvalitativa restaurangerna.

2. Den lilla sjöjungfrun

Den lilla sjöjungfrun är en annan sevärdhet som många förknippar med Köpenhamn. Statyn har närmast kultstatus och ligger en liten promenad längs havet norr om centrum.

3. Fristaden Christiania

Fristaden Christiania är för många ett måste när de besöker Köpenhamn.

Jag är själv inget stort fan av den autonoma stadsdelen på Christianshavn, men det är värt ett besök om man vill få en uppfattning om vad det är alla talar om.

4. Min favoritsevärdhet: Nyhavn

Min favoritsevärdhet är Nyhavn, den lilla kanalen med de färggranna husen som de flesta fångar på bild under en storstadssemester i Köpenhamn.

restauranter i KöpenhamnÄven om Nyhavn är väldigt turistigt så är det ett måste på din resa.

5. Drottningens slott och residens Amalienborg

Och när du en gång är i Nyhavn så ligger drottningens slott och residens Amalienborg precis runt hörnet.

När du står mitt på det lilla torget som samlar de fyra olika slottsbyggnaderna samman och ser mot havet får du se en av Köpenhamns mest kända byggnader i nyare tid, nämligen Operan.

Transport i Köpenhagen

Köpenhamns centrum är väldigt koncentrerat och det är enkelt att ta sig fram till fots.

Många av Köpenhamns sevärdheter ligger i centrum och du kan promenera till de flesta av dem.

Kollektivtrafik i Köpenhamn

Om du hellre vill använda kollektivtrafik så fungerar metron ypperligt och det finns 24 och 72 timmarskort, men också enkelbiljetter.

transport i KöpenhamnBiljetter till kollektivtrafiken fungerar också på hamnbussarna, dvs. båtar som kör mellan olika stopp vid Köpenhamns kanaler.

Cykla rundt i Köpenhamn

Ett annat alternativ är att göra som köpenhamnarna och cykla runt i staden. Det går att hyra cyklar hos de flesta cykelbutiker och det finns också citycyklar som kan hyras per timme.

Kanalrundtur i Köpenhamn

Jag rekommenderar också en kanalrundtur, eftersom man får se en stor del av staden på 60 minuter och man får en snabb introduktion till stadens historia. På sommaren ordnas olika temarundturer med kanalbåtarna, bl.a. rosékryssning och middagskryssningar med live jazzmusik.

Köpenhamns olika stadsdelar

Köpenhamn består av flera olika stadsdelar där centrum ofta kallas Indre By, dvs. innerstaden. Förutom centrum är även Vesterbro, Nörrebro, Christianshavn och Frederiksberg värda ett besök.

Indre By

I Indre By löper Ströget som en pulserande ådra. Ströget är den klassiska shoppinggågatan och här hittar du allt från Flying Tiger of Copenhagen i väst till Louis Vuitton i öst.

stadsdelar i KöpenhamnDe stora varuhusen Magasin och Illum ligger också på Ströget.

Våga dig på att gå på sidogatorna och parallellgatorna så får du se en annan sida av Köpenhamn och du hittar en massa specialbutiker.

Latinerkvarteret är speciellt mysigt att gå omkring i och här hittar du också prisvärda caféer och restauranger.

Vesterbro

Vesterbro var tidigare arbetarnas stadsdel då det låg nära Carlsbergs bryggeri, men på senare år har området blivit befolkat av hipsters och därmed de tillhörande coola restaurangerna, caféerna och butikerna.

Här finns också Köpenhamns meatpackning district där det nuförtiden finns restauranger för alla smaker.

Nörrebro

sevärdheter i Köpenhamn

På Nörrebro finns både Köpenhamns bästa kebab och Michelin-restauranger och det är något som kännetecknar stadsdelen: diversitet.

Längs Nörrebrogade ligger kebabrestaurangerna sida vid sida och varje år utses Danmarks bästa kebab bland dessa restauranger.

Området från sjöarna till Sankt Hans Torv är mer hippt och här finns både antikviteter, barer och bra caféer.

Christianshavn

Christianshavn är en ö som kallas också för lilla Amsterdam på grund av de kanaler som finns här.

Christianshavn är kontrasternas stadsdel: här finns Köpenhamns dyraste lägenheter och fristaden Christiania sida vid sida. Om du inte har höjdskräck ska du klättra högst upp i Vor Frelsers Kirke där du får en fin utsikt över stadsdelen.

Frederiksberg

sevärdheter i Köpenhamn

Frederiksberg är egentligen en egen kommun inom Köpenhamn och är en aning mer konservativt än Nörrebro och Vesterbro.

Längs med Gammel Kongevej finns bra shopping- och cafémöjligheter och i stora Frederiksbergs Have (park) kan man äta picknick och beundra elefanterna i angränsande Köpenhamns zoo.

Tempot är lite lugnare här och det är en skön mix av pensionärer, barnfamiljer och studenter som hänger i Frederiksberg.

Frederiksberg är min favoritstadsdel och det är också var jag bor. Det är nära centrum men ändå sin egen lilla bubbla där livet har sin egen gång.

Du kommer att få uppleva vardagslivet och känna dig som en del av Köpenhamn på ett mer intimt sätt.

Prisnivån på en storstadssemester i Köpenhamn

sevärdheter i Köpenhamn

Det är dyrt att leva och bo i Köpenhamn som svensk turist. Speciellt om du enbart rör dig i Indre By. Mat på restaurang är ca 10-20 % dyrare än i Sverige.

Hotell är en annan utgift som kan dränera budgeten.

Det finns några budgethotell som håller en hög standard, bland annat Wakeup, men annars rekommenderar jag Airbnb och speciellt om ni är en större familj eller vänner som reser tillsammans.

Ett tips är att bo längs med metrolinjen men i ett bostadsområde eftersom du då får det bästa av två världar.

Du kan hitta ditt hotell i Köpenhamn i Travelmarkets hotellsökmotor.


Storstadssemester i KöpenhamnOm du reser med barn
så rekommenderar jag min stadsdel Frederiksberg eftersom du har metron och bussar som kan ta dig till centrum, men samtidigt lugnet som i en mindre stad.

Amager som ligger mellan Christianshavn och flygplatsen är ett annat bra område at bo i som inte är för turistigt.

Mat och dryck i Köpenhamn

Som jag redan nämnde som är prisnivån rätt hög i Köpenhamn, men det finns två restaurangkedjor med prisvärd mat som jag kan rekommendera: Madklubben och Cofoco.

Men det är inga kedjor som McDonalds, utan varje restaurang har sin egen inriktning och de flesta har en meny där alla hittar något att äta.

Storstadssemester i KöpenhamnEn av mina favoriter är Oysters & Grill, som serverar skaldjur per hekto. Du kan endera välja Havets frukter som består av olika skaldjur som köket sätter ihop, eller själv sammansätta din måltid. Som namnet antyder finns det även alternativ från grillen.

Bistro Royal är en annan restaurang som passar både till lunch och middag och läget på Kongens Nytorv kan inte vara bättre.

Om man vill slå på stort så finns det många Michelin-restauranger i Köpenhamn. Och en av dem som jag fått bäst mat och service på är Kiin Kiin, som är den enda thailändska restaurangen utanför Thailand som fått en Michelin-stjärna.

Lunch för alla smaker hittar du vid Torvehallerne. Torvehallerne är som en saluhall med mat från olika ställen i världen och olika sorters dansk mat. Här finns sushi, smörrebröd, fisk, tapas, vietnamesisk mat och mycket mer.

Shopping i Köpenhamn

Storstadssemester i Köpenhamn

Mycket av shoppingen i Köpenhamn är centrerat kring Ströget och gatorna runt omkring Ströget. Här finns allt från designervaror till souvenirer, från dansk design till internationella brands. Men det finns två områden förutom Ströget jag vill tipsa om.

Längs Gammel Kongevej som börjar på Vesterbro och går genom Frederiksberg, finns många butiker med ett utbud som du inte ser på Ströget. Designbutiker trängs med caféer och det finns något både för ögonen och gommen.

Ett annat område som har mycket att bjuda på är området kring Skt. Hans torg på Nörrebro. Här sitter alla hipsters och dricker kaffe, köper sina coola sneakers och handlar second hand. På Ravnsborggade finns det dessutom en mängd olika antikvitetsbutiker med spännande föremål.

Gratis upplevelser i Köpenhamn

dryck i Köpenhamn

Om man vill göra Köpenhamn på en mindre budget så finns det en del aktiviteter som är gratis.

Köpenhamns zoo är ett riktigt bra zoo, men om man vill se elefanter gratis så kan man se samma elefanter från Frederiksbergs Have. Zoot och parken ligger fast i varandra och du får en annan synvinkel från parken.

En fin utsikt över Köpenhamn får du från tornet i Christiansborg. Kön kan vara lång ibland men utsikten är gratis och det är få ställen du får samma utsikt.

Om du vill fördjupa dig i Danmarks historia så är Nationalmuseet gratis att besöka och museet Ny Carlsberg Glyptotek har gratis inträde på tisdagar.

När är det bäst att besöka Köpenhamn?

Köpenhamn kan man naturligtvis besöka året om, men under april till september är vädret lite mildare och vinden lite svagare.

När är det bäst att besöka Köpenhamn?Min rekommendation är dock att alltid ha både paraply och solglasögon i väskan då vädret ändrar snabbt under hela året. I december finns det många julmarknader att besöka och nivån på julmyset är hög.

Oberoende vilken tid på året du besöker Köpenhamn så kan jag lova att du kommer att lämna staden en aning förälskad. I de coola människorna, i den avslappnade stämningen, den goda maten och den danska hyggen.

Jag hoppas att du får en strålande resa till min favoritstad i hela världen!

Blev du inspirerad att resa till Köpenhamn?

Du kan hitta billiga flygbiljetter till Köpenhamn i Travelmarkets flygsökmotor.

Och här hittar du ett urval av arrangerade paketresor till Köpenhamn.

CABINN City Hotel
KöpenhamnCABINN City HotelDanmark (2 nätter)Dubbelrum Twin (två sängar) ekonomi
2 365:-Välj
Copenhagen Go Hotel
KöpenhamnCopenhagen Go HotelDanmark (2 nätter)Dubbelrum Queen ekonomi
2 365:-Välj


Topbild (c) istockphotos / Leonardo Patrizi
Jessica på Torvehallerne (c) Jessica Heinonen
Transport i Köpenhamn (c) istockphotos / PhotographerCW
Tivoli (c) Jessica Heinonen
Nyhavn (c) Jessica Heinonen
Transport i Köpenhamn (c) Birgitte Oxlund
Indre by (c) istockphotos / PhotographerCW
Christianhavn (c) istockphotos / zstockphotos
Frederiksberg have (c) Jessica Heinonen
Cafeliv (c) istockphotos / mfron
Restaurant (c) Jessica Heinonen
Oyster & Grill (c) Jessica Heinonen
Strøget (c) istockphotos / frankix
Köpenhamns zoo (c) Jessica Heinonen
Torvehallerne (c) TorvehallerneLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.