Tallinn stad med tornspiror, röda tak och medeltida murar, vilket ger en historisk atmosfär.

Weekendresor i Tallinn: här är de bästa tipsen och erbjudanden

Annika-Myhre
Weekendresor i Tallinn? Estlands huvudstad Tallinn är lika söt som den omtalade marsipanen vilken finns att köpa lite varstans i staden. Den medeltida stadskärnan, de pittoreska gränderna, de inbjudande kaféerna och de vackra hantverken är några av beståndsdelarna för vår lyckade tjejresa.

Tjejresa i TallinnFlyg från Stockholm till Tallinn
Transport från flygplatsen
Tallinns mest populära områden och sevärdheter
Så tar du dig runt i Tallinn
Mat och dricka på en weekendresor i Tallinn
Att göra på en tjejresa i Tallinn
Mina tre bästa upplevelser i Tallinn
När är det bäst att besöka Tallinn?
Prisnivån i Tallinn

Flyg från Stockholm till Tallinn

Vi hinner knappt spänna på oss säkerhetsbältet på Arlanda flygplats innan det är dags att landa på Tallinn international airport.

Vårt flyg från Stockholm till Tallinn tar drygt 1 timme, det vill säga ungefär samma tidsåtgång som det tar för mig att flyga till min hemstad Karlskrona.

Och vad kostar flygbiljetter till Tallinn?
Du kan hitta billiga flygbiljetter till Tallinn i Travelmarkets flygsökmotor.

Transport från flygplatsen

sevärdheter i Tallinn

Från flygplatsen är lämplig transport antingen taxi eller buss in till centrum, som bara ligger en knapp halvmil från flygplatsen.

Tallinns mest populära områden och sevärdheter

Den medeltida stadskärnan, vilken kallas “Vanalinn” på estniska, blir snabbt min personliga favorit och det är också här de flesta sevärdheter finns samlade. Några av höjdpunkterna från vår resa är just Vanalinn, Rådhustorget och Domberget.

Vanalinn
Den medeltida stadskärnan omgärdas av en mur och är bokstavligen talat kärnan i hela vår vistelse. Vi stormtrivs bland smala gränder, vackert färglagda husfasader och besöksvärda museum. Området är litet och lättöverskådligt och upplevs klart bäst till fots.

Rådhustorget
Hur vi än går i Vanalinn tycks vi alltid komma tillbaka till Rådhustorget “Raekoja plats”.

sevärdheter i TallinnHär har handel pågått sedan medeltiden och det känns onekligen speciellt att stå på torget och få en överblick över de vackra byggnaderna som omger torget. Vintertid hålls här en välkänd julmarknad som lär vara värd att besöka. Från Rådhustorget kan du promenera vidare upp mot Domberget vilket bokstavligen talat är en höjdpunkt på vår tjejresa i Tallinn.

Domberget
Domberget, eller Toompea som det heter på estniska, är stadens stolta utsiktspunkt där du har oemotståndlig utsikt över Vanalinn. Några av sevärdheterna här uppe är borgen, domkyrkan och den rysk-ortodoxa katedralen Alexander Nevskij. Den historiska mixen uppe på Domberget är påtaglig, här finns spår från Tallinns historia samlade på en och samma plats.

Så tar du dig runt i Tallinn

Tallinn har en liten stadskärna och vi tar oss bekvämt och enkelt fram till fots under hela vistelsen. Spårvagnen är annars ett hett tips och även taxi är billigt (se dock till att åka med välkända taxibolag). Därutöver finns även buss och så kallade trådbussar, biljetter finns att köpa i de kiosker som ligger i anslutning till hållplatserna.

Mat i TallinnEtt tips jag har hört talas om, men själv inte testat, är Tallinn Free Tour. Det här är en kostnadsfri stadsvandring där din lokala guide tar dig runt stadens sevärdheter och ger en unik inblick i stadens historia.

Mat och dricka i Tallinn

Maten i Tallinn återspeglar stadens historia och har därmed inslag från bland annat Tyskland, Sverige och Ryssland. Maten är rejäl, här äts mycket potatis, kött och olika korvar.

Flera restauranger i de gamla stadsdelarna serverar traditionell mat vilken drar många turister. Eftersom vi besökte Tallinn under lågsäsong märkte vi dock inte av någon turistanstormning, tvärtom var det väldigt lugnt och skönt på restaurangerna.

Det som gjorde starkast intryck på mig i matväg var stadens utbud av mysiga kaféer, konditorier och fikaställen. Vårt hotell visade sig ligga bara ett stenkast från Maiasmokk kafé, som grundades redan 1864. Jag kan inte få nog av deras bakelser vilket slutar att vi går hit tre dagar i rad. Tallinn är även känt för sin fina marsipan, tydligen slåss både Lübeck och Tallinn om äran som den stad där marsipanen uppfanns.

Att göra på en tjejresa i Tallinn

Tjejresa i Tallinn

Tallinn är definitivt ett utmärkt resmål för tjejgänget, jag åkte dit med en tjejkompis och stortrivdes.

Vi bodde centralt i den gamla stadskärnan Vanalinn (satsa på att bo i stadens gamla delar om ni har möjlighet!).

Anledningarna till att Tallinn passade oss bra som destination för en tjejresa är många, bland annat utbudet av fik, alla fina småbutiker med hantverk av högsta kvalitet och den omtalade spakulturen.

Vi hade dock inte förbokat några behandlingar och fick bittert erfara att det var fullt på de behandlingsställen vi ville gå till. Se därför till att göra er research ordentligt innan avfärd!

Mina tre bästa upplevelser i Tallinn

1. Flanera runt i Vanalinn
Vi bestämde oss för en weekend helt utan måsten, vilket innebar att mycket av vår tid i staden spenderades genom att promenera runt den gamla stadskärnan. Byggnaderna är slående vackra och det vimlar av fina hantverksbutiker. Jag köpte bland annat hem ett par fodrade morgontofflor, vilka jag använt varje dag sedan dess.

Tallinn Historiska museum2. Estlands historiska museum
Estlands historiska musem, “Eesti Ajaloomuuseum”, ligger inkvarterad i Stora gillets högkvarter. Här får jag lära mig mer om Estlands historiska kopplingar till Sverige, något jag tycker att alla borde ta sig tid att lära sig mer om.

3. Fikastoppen
Tallinn erbjuder otaliga inbjudande fik där vi stannar för att värma oss i aprilkylan. Få fik har gjort lika stort intryck på mig som Maiasmook – jag tycker verkligen om känslan av historiens vingslag som sitter kvar i väggarna.

När är det bäst att besöka Tallinn?

Vår plan var att besöka Tallinn för att komma bort från april månads kyla och mörker i Sverige. Vi kunde dock snabbt konstatera att Tallinn har ett klimat som princip är identiskt med Sveriges.

sevärdheter i TallinnJuni – augusti är därmed de varmaste månaderna med en temperatur motsvarande svensk sommarvärme. Av naturliga skäl finns här då också mycket turister, till skillnad från vid vårt besök under lågsäsong i april.

En annan turisttät period är vintern mot bakgrund av Tallinns omtalade julmarknad.

Prisnivån i Tallinn

Prisnivån i Estland är generellt sätt lägre än i Sverige, men ändå inte lika låg som exempelvis Polen.

Blev du inspirerad att resa till Tallinn?

Du kan hitta billiga flygbiljetter till Tallinn i Travelmarkets flygsökmotor.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.