Gammaldags gatlykta framför färggranna byggnader med traditionell arkitektur och ruinerna av en äldre struktur under en klarblå himmel i Lissabon.

Cityresor till Lissabon – 10 saker du ska se!

Travelmarket
Allt för få svenskar åker på cityresor till Lissabon och går därmed miste om en fantastisk stad. Här guidar vi dig till de bästa upplevelserna i Lissabon.

Lissabon är en betagande blandning av gammalt och nytt och stadens olika kvarter är mycket varierande. Husen är pastellfärgade eller klädda i dekorativa kakel, blommor hänger ut över balkongerna och stadens trottoarer är vackra mosaiker. En promenad runt i Lissabon är en bra start på din storstadssemester.

I Lissabons olika kvarter huserar museer, marknader och konstgallerier, och du hittar många fina restauranger och caféer, som ger dig möjlighet för att smaka på portugisisk mat som är lagad med respekt för traditioner och bra råvaror. Dessutom pratar de flesta bra engelska och det är därför enkelt att ta sig fram. Du får alltså allt vad du kan drömma om på en cityresa.

Lägg dessutom till att Lissabon ligger vid havet och att kilometer av vita sandstränder breder ut sig på båda sidor om Lissabon. Om du vill ta en paus från stadslivet så kan du ta tåget 10-15 minuter ut från stan och njuta av lugn och ro på stranden.

Lissabon är en stad man blir förälskad i. Nedan berättar vi om mest essentiella du behöver veta inför en cityresa i Lissabon, resten får du upptäcka på plats själv!

Trottoarkonst
Många av Lissabons torg, trottoarer och gågator är vackert och originellt dekorerade med handlagda stenar. Så kom ihåg att se var du går!

En gul spårvagn kör genom en stadsdel med äldre byggnader och några människor står vid trottoaren.Spårvagnarna
Storstaden Lissabon är ohjälpligt förknippad med spårvagnar – åk endera med spårvagn nr 28 genom Lissabons gamla kvarter och få en vacker introduktion till Lissabon och stadens atmosfär.

Eller åk med de annorlunda spårvagnarna, “elevadores” som fraktar lisboetterna (Lissabons invånare) upp och ner för stadens brantaste höjder.

Fadon – den melankoliska folkvisan
Upplev fadon på cityresor i Lissabon. Fadon är en melankolisk folkvisa om det för evigt förlorade, som sjungs ackompanjerat av portugisiska instrument. Fadohusen ligger i kvarteren Alfama och Bairro Alto och är fyllda till bristningspunkten varje afton.

Castelo de São Jorge
Lissabons äldsta byggnad, stadens gamla borg, ligger på en av stadens höjder som inte ligger långt från centrum. I mitten av 1900-talet blev borgen vackert restaurerad. Besök den lilla botaniska trädgården, minizoot och den lilla citadellstaden.

Oceanariet
Bara en kort körtur från Lissabon ligger Europas största akvarium. Bassängen mitt i byggnaden innehåller över 5000 kubikmeter vatten och i de mindre bassängerna kan du se djur från Stilla havet, Indiska oceanen, Nordatlanten och Antarktis.

Belémtornet
Lissabons varutecken, Belémtornet, ligger i den gröna förstaden Belém. Portugals upptäcktsresande drog nämligen ut i världen från Belém. Belémtornet var den syn, som de sjöfarande såg fram emot att se när de återvände hem till fosterlandet.

En skulptur föreställande en grupp historiska figurer står på en snedställd bas, riktad mot en vattenspegel under en mulen himmel.Minnesmärket för upptäcktsresanden
Padrãos dos Descrobimentos är ett 50 m högt monument för upptäcktsresandena som restes 1960 vid 500-årsdagen för Henrik sjöfararens död och ligger också i Belém. Ett imponerande monument med avbildningar av de stora upptäckarna.

Se också den 14 m breda världskartan som är avbildad i mosaik framför monumentet. Minnesmärket bör inkluderas på din storstadssemester i Lissabon.

Mosteiro dos Jerónimos
Jeronimosklostret i Belém finns på UNESCO:s världsarvslista. Klostret vid floden Tejo är byggt för en del av de rikedomar som Vasco da Gama återvände hem med från Indien år 1499. Vackra utskärningar och en imponerande detaljrikedom!

Nationella vagnmuseet
Lissabons vagnmuseum är världsberömt. Här ser man tydligt att Portugal en gång var en av världens ledande stormakter: här finns förgyllda, överdådigt utsmyckade vagnar med elfenbensgolv och med en enkel toalett under sätet!

Lissabons fiesta
I juni är det fiesta i Lissabon när staden firar sina populära helgon. Fiestan kulminerar om kvällen den 12:e juni, kvällen innan Santo Antónios dag. Staden är pyntad med lanternor och girlanger, och staden fylls av upptåg och fest till ljusa morgon. Om det är möjligt ska du åka på weekendresa till Lissabon under fiestan.

Mer om cityresor till Lissabon

De billiga flygbiljetterna till Lissabon hittar du här hos Travelmarket!

Vill du veta mer om Lissabon kan du besöka Lissabons officiella turistinformations hemsida.

Foton:
Toppbild © istockphoto / CCaetano
Bild av monument © Peter Terp
Spårvagnsbild © istockphoto / StockPhotosArt

 

Andra relaterade blogginlägg:Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.