Amsterdam

Weekendresor i Amsterdam – de bästa restipsen

Annika-Myhre

Amsterdams arv som handelscentrum dröjer sig fortfarande kvar i staden. Där handelsskepp och kommers tidigare trängdes möts jag idag av samma kanaler som under storhetstiden, men nu uppblandat med ett myller av cyklar och trendigt folk på språng. Den här staden har allt jag behöver för en lyckad weekend: promenadvänliga gator, fina fikastopp och en skön atmosfär. Det sista jag säger till min kompis när vi åter igen hoppar på planet mot Stockholm är ”Hit måste vi åka igen!”, vilket är ett gott betyg från mig som ogärna åker tillbaka till platser jag redan har besökt. Liksom övriga europeiska weekendstäder gör sig Amsterdam bra under sen vår eller tidig höst.

Amsterdams mest populära och spännande områden/kvarter

Ett av de bästa resetipsen för Amsterdam får jag av hotellportiern när vi checkar in på vårt hotell: ”Våga gå vilse!”. Jag och mitt resesällskap släpper med andra ord våra krampaktiga grepp om kartan och turistguiderna och promenerar istället runt på måfå bland stadens kvarter. Vi får snabbt några favoriter där vi dröjer oss kvar extra länge.

Du kan hitta ditt hotell i Amsterdam i Travelmarkets hotellsökmotor.

Jordaan: Jordaan är förmodligen ett av de mest kända områdena i hela Nederländerna. De trendiga kvarteren var tidigare kända som arbetarkvarter, där bland annat Rembrandt bodde. Gatorna är späckade av caféer, konstgallerier och second hand-butiker.

Vondelpark i AmsterdamSpiegelkwartier: Amsterdams ”spegelkvarter” är ett mecka för konstintresserade resenärer – att strosa längs gatorna och kika in i diverse konstgalleriers skyltfönster gör att jag känner mig mer kulturell än någonsin.

Vondelpark: Den här gröna oasen, Amsterdams motsvarighet till ”Central Park” i New York, placerar sig snabbt överst på min topplista.

Vi slår oss tacksamt ner på en ledig bänk och njuter av eftermiddagssolen som strilar genom träden. Vi är knappast ensamma här, holländarna vallfärdar hit på sina cyklar efter arbetsdagens slut.

Om, eller snarare när, jag återvänder till Amsterdam med resten av familjen är det här vi kommer att spendera större delen av vår tid.

Grachtengordel: 2010 blev den klassiska Kanalringen upptagen på Unescos Världsarvslista. Det här området byggdes under stadens storhetsdagar och utgörs av fyra parallella kanaler som kopplas samman med hjälp av mysiga små gator.

Amsterdams mest kända sevärdheter

AmsterdamJag och mitt resesällskap är överens om att inte hasta oss igenom stadens sevärdheter, utan satsar istället på en sakta promenadlunk längs kanalerna.

Överallt finns vackra gamla byggnader med en egen historia. Ett par kända sevärdheter finns dock nerklottrade på min önskelista – jag vill inte lämna Amsterdam utan att besöka Anne Franks museum och inte heller Museumplein.

Museumplein: Vid det här inbjudande torget ligger de största och mest kända museerna i Amsterdam: Rijksmuseum, Stedelijk Museum och Van Gogh museum. Jag och min kompis hänger här under flera timmar och varvar glassätande med att spana på folk. Här skulle mina barn stortrivas!

Anne Franks museum: Under två långa år höll sig Anne Frank och hennes familj gömda i annexet till byggnaden som nu är museum. Jag anser att ett besök hit borde vara obligatoriskt, historien får aldrig falla i glömska. Anne Franks Museum lockar besökare från hela världen, se till att vara här innan öppningsdags alternativt förboka biljetter.

Tulpaner i AmsterdamTulpanbonanza på Bloemenmarkt: Under vårkanten exploderar tulpanfälten i Nederländerna.

Inne i Amsterdam finns inga tulpanodlingar att prata om, däremot kan vi besökare få vår beskärda del tulpaner på den flytande blomstermarknaden Bloemenmarkt där marknadsstånden ligger på husbåtar.

Jag ser till att köpa med mig några noggrant utvalda tulpanlökar hem till mina blomtokiga föräldrar.

Smala hus: Runt Kanalringen är många av husen riktigt smala, ett av de mest kända är ”dockhuset” på adressen Singel 7. Den bakre fasaden är en meter bred, vilket gör att huset tidigare har kallats för det smalaste huset i världen (nu finns det tydligen ett hus i Polen som konkurrerar om titeln).

Mat och dricka i Amsterdam

Jag tittar förundrat på den pennsmala expediten som lassar in en stor näve pommes med majonäs inne i klädbutiken vi besöker. Att äta friterad mat verkar vara mer regel än undantag i den här staden, och vi vill inte vara sämre.

AmsterdamÖverallt finns möjlighet att köpa en pappersstrut fylld med syndigt feta pommes ”vlaamse frite” toppade en rejäl klick majonäs.

Det kan också kombineras med ”bitterballen”, alltså köttbullar som givetvis också är friterade. När vi har fått för mycket av det goda ger vi oss på andra, fräschare, alternativ. För jodå, sådana finns också.

Matbutik: Jag älskar att gå omkring och botanisera i matbutiker när jag är utomlands, det är spännande att kika på förpackningar och matvaror som är annorlunda från det jag är van vid från Sverige.

I Amsterdam blir matbutiken Marqt genast en favorit. Här bunkrar vi upp med ekologiska och fräscha varor inför en spontan picknick på Museumplein.

Fika/Lättare lunch: Både Amsterdambor och turister verkar gilla det ekologiska utbudet i det kombinerade caféet/butiken Stach. Goda bagels och varm choklad hittar vi på Bagel & Beans.

AmsterdamVår bästa fika under resan intas dock på De Koffieschenkerij Amsterdam, en grönskande liten oas mitt i Red Light District, där vi mumsar i oss en äppelpaj samtidigt som vi försöker smälta intrycken från de levande skyltdockorna vi har skymtat på håll.

Fine dining: För den som är ute efter Michelinstjärnor bör man tydligen sikta in sig på La Rive, Vinkeles eller Ciel Bleu, där vi hör ryktas att kändisarna hänger. Se till att boka bord i förväg!

Var hittar du de bästa shoppingmöjligheterna i Amsterdam?

De stora shoppingstråken ligger i centrum, gatan Nieuwedijk går från Centralstationen ända upp till torget Dam och shoppinggatan fortsätter sedan på Kalverstraat. Det är väldigt populärt att handla vintage och second hand i Amsterdam, vilket märks på utbudet av marknader. Några av marknaderna vi får tips om är Waterlooplein, Albert Cuyp Markt och De Looier Indoor Antiques Market.

Så ska du bo i Amsterdam

Vi vill ha ett hotell som ligger nära Vondelpark och bokar därför det trendiga boutiquehotellet Piet Hein. Det visar sig vara ett bra val – hotellet är snyggt, priset överkomligt, hotellfrukosten är fräsch och välsorterad (ett av mina viktigaste kriterier!) och läget centralt.

Mitt tips är att spana på boende centralt så att du kan uppleva staden istället för att spendera värdefull restid på diverse bussar, tåg och taxibilar.

Du kan hitta ditt hotell i Amsterdam i Travelmarkets hotellsökmotor.

Så tar du dig runt i Amsterdam

Vondelpark

Amsterdam är välkänt för sina cyklar, men jag hade nog inte förstått i vilken omfattning det faktiskt cyklas.

Vi ser alla typer av cyklister, i alla olika åldrar och med varierande utformningar på cyklarna. För att smälta in i mängden bör en cykeltur definitivt stå på agendan.

Amsterdam kan självklart också upplevas till fots, men var uppmärksam och tänk på att det kommer cyklister i hög fart från alla hörn och kanter.

Att ordna transport genom staden via en kanalbåt är ett utmärkt alternativ att ta sig runt och för att se staden från vattnet. Tänk på att du kan kombinera en klassisk Hop On Hop off-busstur med en kanaltur och därmed få det bästa av båda världar.

För den som tröttnat på promenader, cykling och båtturer fungerar stadens spårvagnssystem alldeles utmärkt.

Mina tre bästa upplevelser i Amsterdam

Resa till AmsterdamFör mig brukar de absolut bästa weekendupplevelserna inte handla om storslagna sevärdheter.

Jag är istället ute efter frihetskänsla som innebär att kunna strosa runt utan några som helst krav.

Mina tre bästa upplevelser under resan har därför kravlösheten som gemensam nämnare:

1) Strålande eftermiddagssol på en parkbänk i Vondelpark efter en heldag ute på stan.

2) En efterlängtad gofika på De Koffieschenkerij Amsterdam, där jag njuter av varenda tugga på min äppelpaj.

3) Promenaderna gata upp och gata ner längs kanalerna för att spana på det ena vackra huset efter det andra.

Blev du inspirerad att resa till Amsterdam?

Du kan hitta billiga flygbiljetter till Amsterdam i Travelmarkets flygsökmotor.

Och här hittar du paketresor till Amsterdam.

Fotos:
Alla bilder © Annika Myhre

Andra relaterade blogginlägg:Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.