billiga-flyg

Hur hittar jag de billigaste flygbiljetterna – och andra frågor om flygbiljetter

Ole Stouby
Hur hittar jag de billigaste flygbiljetterna? Den frågan försöker vi svara på nedan genom att besvara en rad frågor om flygbiljetter som vi ofta får.

1: Vem har de billigaste flygbiljetterna?

– Det är omöjligt att peka ut ett specifikt flygbolag eller en specifik researrangör, eftersom priserna ändras hela tiden. För att få den bästa översikten över destination, avreseflygplats och flygbolag och flygbiljettpriserna i relation till dessa, är det enklast att använda en resesökmotor och göra en snabb men överskådlig sökning.

2: Var finns de billigaste flygen?

– Svaret är liknande som det ovan. Det är inte alltid de samma flygbolagen och researrangörerna som har de billigaste biljetterna, utan det är beroende på utbud, tillgång och andra faktorer. För att jämföra priser och tillgänglighet är det bäst att använda en resesökmotor för att hitta de mest uppdaterade priserna.

3: Vad kostar de billigaste flygen?

– Det är praktiskt taget omöjligt att ge ett rättvist svar på. I vissa lyckliga tillfällen kan man snubbla över flygbiljetter till destinationer som kostar mer eller mindre ingenting, medan andra gånger kan samma destination kosta betydligt mer. Kom dock ihåg att många flygbolag nuförtiden kan ta ut extrakostnader för att välja plats i flyget, för bagage och andra tilläggstjänster. Se vilka tjänster som är avgiftsbelagda här.

4: Vart är det billigast att flyga?

– Oftast är det billigast att flyga till destinationer som ligger geografiskt sett närmast Sverige, men på rutter med mycket konkurrens kan man även hitta billiga biljetter. Det inkluderar t.ex. Berlin, London, Amsterdam, Dublin och Paris.

5: Varifrån är det billigast att resa?

billigaste flygbiljetterna – Det är en bra fråga – ibland kan det nämligen löna sig att söka biljetter med avresa från flera olika flygplatser och inte enbart fokusera på den flygplats som ligger närmast. Oftast finns det ett större utbud av flygresor och charterresor från de största flygplatserna vilket kan pressa ner priserna, men ibland är det avgångar från de mindre flygplatserna som är billigast. Oberoende varifrån du flyger, glöm inte att räkna in priset för parkering, transport och andra utgifter i resans totalpris. För att få en fullständig översikt kan du göra en sökning där du inkluderar flera olika flygplatser.

6: När ska jag beställa resan?

– Som huvudregel alltid minst 6 veckor före avresa. Förenklat förklarat så är en flygavgång uppdelad i flera olika ”prisklasser” och de billigaste biljetterna går först ut till försäljning. Ju närmare du kommer avresedatum, desto dyrare blir alltså biljetten. Ett undantag är speciellt inriktade kampanjer på vissa linjer som gör att man kan komma över ett billigt pris nära avresedatum, men det kan vara svårt att veta när dessa kampanjer kör, vilka flygbolag som har dem och vilka avgångar som är inkluderade.

7: Vilka dagar och månader är flygbiljetterna billigast?

– I Svenskt Flygprisindex © kan du se prisutvecklingen på 11 europeiska och 10 interkontinentala destinationer under de senaste fem åren. Det visar bland annat att årets billigaste veckor att resa är vecka 4 efterföljt av vecka 48. Flera undersökningar visar också att det oftast är billigast att resa på tisdagar och att man skall undvika att resa på fredagar och söndagar. Därför kan det finnas många pengar att spara genom att flytta sin avrese- eller hemresedag med en dag eller två. Ofta är de mycket tidiga och mycket sena avgångarna billigare än andra, då efterfrågan på dessa inte är lika stor.

Bonusinformation: Danmark och Sverige har inte samma nationella helgdagar och har inte alltid samma tidpunkt för sommarsemester eller skollov, vilket kan betyda stora besparingar vid avresa från Köpenhamns flygplats Kastrup. Pröva en sökning med Kastrup som avreseflygplats!

8: Kan jag avboka mina flygbiljetter?

billigaste flyg

De olika flygbolagens avbokningspolicy varierar mycket – allt från mycket strikt till litet mindre strikt. Till exempel med SAS kan du alltid av- eller omboka din biljett 24 timmar efter att du köpt den, medan tiden hos Norwegian är endast 4 timmar. Hos Ryanair är det inte alls möjligt att avboka och få några pengar tillbaka, men du kan ändra biljetten mot en extrakostnad.

Om du har tecknat en reseförsäkring för den aktuella resan och är tvungen att avboka hela resan till följd av sjukdom, kan du få tillbaka pengar genom försäkringen. Då gäller den specifika försäkringens villkor, vilka kan variera så kontrollera detta noggrant. Vissa kreditkort har även inbyggda försäkringar som gäller om du köpt resan med precis det kreditkortet.

Om allt detta och ännu mer kan du läsa i vår e-bok Så får du billigare resa. Hämta e-boken nu och ta del av ännu fler goda råd.

Om du har fler frågor kan du skriva en kommentar nedan så försöker vi att besvara så fort och så bra som möjligt.

Toppfoto (c) istockphoto / Tuomas Kujansuu
Foto (c) istockphoto / NorthernStock
Foto (c) istockphoto / Tuomas Kujansuu

 

Andra relaterade blogginlägg:Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.