Res med bara handbagage på storstadssemestern

Res med bara handbagage på storstadssemestern

Kenneth Karl Nielsen
Om du behärskar konsten att packa lätt och kan tänka dig att resa med bara handbagage på din nästa storstadssemester, kan det visa sig att du får både en bättre och billigare semester. Här berättar jag om en rad fördelar med att endast resa med handbagage; vad du skall tänka på, och hur du kan packa din väska.

Fördelar med att resa med bara handbagage

Res med bara handbagage Du sparar pengar
Många flygbolag, och inte bara lågprisflygbolagen, kräver i dag extra pengar om du vill ha en vanlig resväska med på resan. Avgiften för väskan kan ofta vara precis lika hög som vad flygbiljetten kostar. Reser du endast med handbagage kan du enkelt spara in på denna avgift. Se vår lista med avgifter här.

Du sparar tid
Om du kan resa med handbagage, är det också mycket enklare att checka in på flygplatsen. Du behöver inte vänta i kö för att lämna in ditt bagage, utan kan gå direkt igenom incheckningen. När du kommer fram till flygplatsen på resmålet, behöver du inte vänta på att ditt bagage sniglar sig fram på bagagebandet. Du går direkt igenom eventuell tull och kan i stället fokusera på upplevelserna på din storstadssemester.

Ett bekymmersfritt resande
Om du nöjer dig med handbagage, så har du alltid ditt bagage nära dig i kabinen, och riskerar inte att bagaget kommer bort, blir ivägskickat till en annan destination, eller att det blir försenat.

Andra fördelar
Det är lätt att ta sig runt om du bara har handbagage. Du kan enkelt lägga din handväska eller mindre resväska under sätet i bussen. Du kommer säkerligen uppskatta att bara bära på det som du verkligen behöver och använder, och om du ägnar miljön en tanke, så har du faktiskt också varit med och sparat lite Co2.

Vad du bör tänka på när du endast reser med handbagage

Ett bekymmersfritt resande Att resa med handbagage kräver naturligtvis lite extra omtanke, eftersom du inte bara kan packa ned allt möjligt i din väska, och du måste dessutom förhålla dig till en del regler. Du måste bland annat vara uppmärksam på:

Det finns begränsningar vad gäller storlek och vikt
Självklart finns en gräns för hur stort ditt handbagage får vara. Det säger sig självt att det inte finns plats till att alla kan ta med sig sina konventionella resväskor in i kabinen. Reglerna skiftar dessvärre från flygbolag till flygbolag, och det finns stora skillnader mellan de olika bolagen. Den tillåtna vikten för handbagage varierar från 5 kilo till obegränsat, och det är också stora skillnader på den tillåtna storleken.

Du får inte packa vad som helst i handbagaget
Det finns en rad regler för vad du inte får ta med dig i handbagaget. Du kan exempelvis inte ha med dig en schweizisk armékniv eller en liten sax. Du får inte heller ha med dig flytande toalettartiklar eller andra behållare med vätskor där innehållet är mer än 100 ml. Kom ihåg att packa elektroniska apparater överst i väskan, och att lägga behållare med vätskor i en genomskinlig, förseglad plastpåse. Du kan läsa mer om detta på Transportstyrelsens hemsida.

Vad skall jag packa till en kort storstadssemester?

Bara handbagage Även om platsen är begränsad när du bara reser med handbagage, så kan du ändå ta förhållandevis mycket med. Här kommer några förslag till vad du kan packa, och hur du kan begränsa innehållet på bästa möjliga sätt.

Val av kläder och skor till handbagaget
En typisk storstadssemester pågår oftast runt 2-4 dagar, så du kan gott packa alla kläder du skall använda i handbagaget. När du väljer kläder, så prova att plocka fram de plaggen som väger minst. Här kommer några förslag.

★ 2 par långa byxor / kjolar: Här beror det naturligtvis på klimatet, men du har nästan alltid användning för lite ”långa” kläder till kyliga kvällar eller om du vill klä upp dig lite.

★ 2 par shorts eller andra nederdelar: Igen så beror det på klimatet. Reser du om hösten eller vintern, kan dessa plagg ersättas med ett par långa byxor eller en kjol.

★ 2-4 t-shirts / skjortor / blusar: En storstadssemester bjuder ofta på långa vandringsturer, där man eventuellt kan svettas lite. Ta med dig tillräckligt så att du kan byta kläder varje dag.

★ 1 varm tröja: Eetta är naturligtvis inte nödvändigt om du reser till ett ställe där det alltid är varmt. Åk eventuellt med tröjan på under flygresan, så slipper du packa ner den i väskan, och sparar på så sätt plats. Oavsett klimat så kan det vara en god idé att ta med sig en långärmad tröja till rum med luftkonditionering och andra kyliga platser.

★ 2-4 par underkläder och strumpor: Se till att du tar med dig underkläder och strumpor till varje dag på resan.

★ Skor: Ta gärna med dig ett par extra skor i handbagaget om du har plats över. En bra idé är att resa i ett par bekväma vandringsskor, och ta med sig ett par ”finare” skor i handbagaget.

Toalettartiklar
Se till att ha med dig de mest nödvändiga toalettartiklarna, och kom ihåg 100 ml-regeln. Du kan köpa små behållare att fylla schampo och liknande i, och tandkräm i små tuber säljs i en del butiker. Låt handdukarna stanna hemma, då det finns handdukar på nästan alla hotell. Många hotell har också schampo, tvål, hårtork och de flesta hotell har möjlighet att låna ut ett strykjärn.

Mobilen – en multimaskin
Med en vanlig smart telefon i handen har man i dag många olika funktioner tillgängliga. Förutom att vara telefon och klocka får du också en väckarklocka, en ficklampa och självklart också en lång rad olika spel och liknande efter eget behov. Kamerorna på många mobiltelefoner är i dag så bra att du inte behöver ta med dig en extra kamera.

Guidebok och/eller en annan bok
I dag är det möjligt att få både guideböcker och vanliga böcker att läsa på sin telefon, surfplatta eller läsplatta. Detta sparar naturligtvis in på både plats och vikt i väskan. Mitt personliga råd är att ta med sig en guidebok, då den inte fyller speciellt mycket, och ger den bästa överblicken, och den får heller aldrig slut på batteri. Vad beträffar de vanliga böckerna, så kan man alltid överväga att lyssna på en ljudbok på semestern. När du sitter på ett hotellrum så finns det ju i regel inga begränsningar på strömmen.

Se naturligtvis också till att det finns plats till de andra saker du redan bestämt att du skall ta med dig.

De kläder som fyller mest i väskan, kan vara bra att använda som reskläder på flyget. Din jacka eller kavaj, de skor som fyller mest, och den varmaste tröjan etc. Saknar du plats i handbagaget, kan du alltid stoppa saker i fickorna.

Har du några frågor angående att resa med endast handbagage, så skriv gärna i kommentarsfältet nedan, så försöker jag besvara dem så gott det går.

Hitta storstadssemestern under Paketresor, dvs. flyg+hotell i samma sökning.

Läs också ”10 tips för den bästa storstadssemestern

Toppfoto (c) istockphoto / AMR Image
Bagagevagn (c) istockphoto / izuzek
På flygplatsen (c) istockphoto / TMSK
Olika typer av handbagage (c) istockphoto / gchutka

 

Andra relaterade blogginlägg:Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.