Ett par i solglasögon tittar på en karta tillsammans på en solig stadsgata, med byggnader i bakgrunden. De verkar vara turister som utforskar området.

10 tips för den bästa storstadssemestern

Kenneth Karl Nielsen
Europa är mer tillgängligt än någonsin tidigare. Oavsett om du bor i söder, i norr, eller i mellersta Sverige, så är ofta avståndet till närmaste flygplats överkomligt, vilket innebär att en storstadssemester i Europa eller USA inte är långt borta. Här kan du hitta 10 fina tips som kommer att göra din storstadssemester både billigare och bättre.

Du kan nästan alltid hitta flygbiljetter till London för ca 300 – 400 kronor, och flygbiljetter till städer som  Parisoch Barcelona m.fl. kostar oftast runt 500 – 1 000 kronor t/r. Flygbiljetter t/r till New York kan man just nu hitta för runt 3 000 kronor.

Beställ flygbiljetten i god tid

Ett par sitter på en soffa och ser glada ut medan de använder en bärbar dator; kvinnan håller ett betalkort i handen.

Oavsett om din storstadssemester går till Europa eller till USA, kan det vara en bra idé att beställa dina flygbiljetter i god tid, och senast 4-5 veckor innan avresa. Det betalar sig sällan att vänta till absolut sista stund. Sök flygbiljetter i vår flygsökmotor här på Travelmarket.

Flyg på udda dagar

De flesta vill gärna åka på semester över helgen, men om du kan resa på andra dagar, kan det finnas mycket pengar att spara. Om du har möjlighet till det, så undersök olika datum för både utresan och återresan. Om du kan ta en semesterdag eller två, kan resan ofta bli mycket billigare.

Flyg direkt

Då en storstadssemester ofta bara är några få dagar lång, gäller det att få ut så mycket som möjligt av den. Därför vill jag rekommendera att du tittar efter direktflyg, så att du tillbringar mindre tid på flygplatser och får mer tid över till upplevelser. Se också till att innan avresa ha koll på hur du tar dig mellan flygplatsen och ditt hotell. Du finner oftast denna information på flygplatsens hemsida.

Packa endast det mest nödvändiga – res evt. endast med handbagage

En person i en blå sjal håller i en bagagevagn med en vit och blå väska på en flygplats.

När du skall packa väskan inför din storstadssemester, så tänk dig noga för, och ta bara med det mest nödvändiga. Om du skall resa några få dagar, är det inte nödvändigt packa så mycket som du eventuellt gör till sommarens charterresa. Kanske får du också plats med en extra souvenir i väskan på vägen hem!

Fler och fler väljer att endast resa med handbagage. Det kan finnas stora besparingar att göra genom att inte checka in bagage, då många lågprisflyg kräver extra avgifter för incheckat bagage. Andra fördelar är naturligtvis att du snabbt och smidigt tar dig genom flygplatsen, att ditt bagage inte försvinner, och att du inte behöver släpa omkring på en tung väska. Läs också ”Res med bara handbagage på storstadssemestern

Lågprisflygbolagen har strikta regler för hur stort ditt handbagage får vara, och hur mycket det får väga. Tänk på att undersöka dessa regler, då du annars kan få betala en extra avgift på flera hundra kronor. Kom också ihåg att det finns saker som du inte får packa i ett handbagage – läs mer om detta på Transportstyrelsens hemsida.

Välj kläder som kan användas till flera olika saker

När du bara reser med det mest nödvändiga, kan det vara en god idé att tänka sig noga för när du packar väskan inför din storstadssemester. Välj exempelvis kläder som både är behagliga att ha på sig till sightseeing, men som också kan användas till ett fint restaurangbesök på kvällen. Jeans är exempelvis gångbart på de flesta nattklubbar i Europa.

Bo centralt – eller nära kollektivtrafiken

En kvinna tittar fram bakom en pelare medan en man som står vid en annan pelare tittar tillbaks på henne med Eiffeltornet synligt i bakgrunden.

Det finns ofta pengar att spara genom att bo utanför centrum i storstäderna, men överväg om du verkligen vill göra detta. Om du bara har 2-3 dagar på storstadssemestern kan det vara mycket irriterande att använda en stor del av tiden på lokaltransporter. Undersök Google Maps, där du inte bara kan se var ditt hotell ligger, men där du också kan beräkna transporttiden till de stora sevärdheterna.

Du kan söka efter hotell i hotellsökmotorn på Travelmarket.

Planera redan hemifrån vad du skall se

Gemensamt för många av de populära städerna för storstadsemestrar är att de har tillräckligt med sevärdheter för en mycket lång semester. Därför rekommenderar jag att du redan innan avresan vet vad du vill se, och hur du tar dig runt mellan de olika sevärdheterna. Se till att alltid ha god tid på dig, och lämna gärna lite utrymme för oväntade upplevelser.

Undvik långa köer

Vid populära sevärdheter kan det vara långa och tidskrävande köer för att komma in, men det är nästan alltid möjligt att undgå dessa. Till en del sevärdheter kan du köpa biljetten på internet innan avresa, och på andra håll kan du komma runt köerna med ett speciellt sevärdhetspass eller rabattkort.

Gör en budget

Ett par sitter på en bänk och kramar varandra medan de tittar ut över en stads horisont med skyskrapor i fjärran.

Även om du bara reser under kort tid, kan det ändå bli dyrt, och prisnivån är ofta högre i de populära storstäderna. Undersök priser på inträden till de största sevärdheterna redan hemifrån – på webbplatser som Numbeo kan du undersöka priser på restaurangbesök, transporter och mycket annat.

Kom ihåg inresetillstånd till USA

Priset för en flygbiljett t/r till New York har i perioder varit nere på under 3 000 kronor, och bland annat därför har New York (trots lång flygtid) blivit ett populärt resmål för en storstadssemester. Reser du till USA, MÅSTE du ha inresetillstånd – läs mer om inresetillstånd här.

Du finner många fler goda råd för att hitta billiga flygbiljetter och billig övernattning i vår e-bok: “Så får du billiga resor”, som du kan ladda ned här.

Vi önskar dig en trevlig resa på din nästa storstadssemester!

Foton:
Toppfoto © istockphoto / instamatics
Beställ din storstadssemester © istockphoto / 4774344sean
Res endast med handbagage © istockphoto / izuzek
Storstadssemester i Paris © istockphoto / NataliaDeriabina
Storstadssemester i New York © istockphoto / espiegle

 Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.