Sevärdheter Jordanien

Sevärdheter Jordanien

Sevärdheter » Jordanien

Jordanien

Petra

Staden grundlades 300 f Kr men förstördes av flera olika jordbävningar, senast i 555 efter Kristus, återupptäckt 1812 och äntligen färdigutgrävd 1958. Det är i korta drag den otroliga historian om Nabatäernas huvudstad. Skattkammaren med sin karakteristiska två-etagers fasad som är uthuggen ur den enorma klippan, är mest känd i dag. Men staden har också flera skatter att framvisa, bl a en teater, en triumfbåge och flera tempel. Flera av sevärdheterna kräver en viss klätterförmåga, men ingen av platserna är omöjlig att nå fram till.

Ökenomraadet Wadi Rum

Wadi Rum, som ligger lite söder om Petra, är ett fantastiskt ökenomraade som är beläget omkring beduinbyn Rum (wadi betyder uttorkad flodbädd). Landskapet har utgjort kuliss för flera av scenerna i storfilmen Lawrence of Arabia, och man bör unna sig att tillbringa natten under bar himmel för att njuta av både solnedgången, den fantastiska stjärnhimmeln och soluppgången.

Rabbah

Amfiteatern i Amman

Den gamla romerska amfiteatern är huvudstaden Ammans mest intressanta sevärdhet. Med sina 6000 sittplatser är teatern en dominrande byggnad i stadens centrum. Man tror att den härstammar från 200 f. Kr.. Sedan dess har tidens slitage lagt den i ruiner, men nu är den delvis restaurerad.

Det arkeologiska museet i Amman

Det arkeologiska museet ligger inte så långt fraå amfiteatern. Jordanien har en rik historia bakom sig, vilken sträcker sig många tusen år tillbaka i tiden. Man kan nästan inte sticka en spade i marken utan att man stöter på ett bevis på Jordaniens långa historia. Många av fornminnena som har dykt upp ur sanden under årens lopp kan ses i det arkeologiska museet. Museet är absolut värt en visit, även om man inte har stor vetskap om forntidens historia sedan tidigare.

Marknaden i Amman

Ammans uppriktigt vänliga och tillmötsgående befolkning kan man lära känna närmare på den livliga och till tider kaotiska marknaden som ligger vid Kung Husseins moskè. Befolkningen består delvis av jordanier och dels av en stor grupp palestinska flyktningar, som kommit till Jordanien i förbindelse med krigen mot Israel. Båda grupper är i allmänhet bra på engelska och välldigt intresserade av att prata med främmande.

Boka dina sevärdheter här

Hitta billiga resor till hela världen
Prisjämförelsesajten Travelmarket.se söker bland fler än 1000 hemsidor för att hitta de bästa och billigaste resorna till dig.